REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išankstiniais skaičiavimais, laikinai sumažintų pensijų kompensavimas galėtų „kainuoti“ apie 1 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas esminių kompensavimo principų, išdėstytas sumažintų pensijų kompensavimo koncepcijoje, yra tai, kad kompensavimas negali kelti grėsmės valstybės finansams. Atitinkamai Vyriausybė koncepcijoje siūlo nustatyti, kad pensijos kompensuojamos jas atitinkamai didinant, numatant spartesnį didinimą vyresnio amžiaus asmenims bei dirbusiems pensininkams.

REKLAMA

Ministerija pabrėžia, kad norint pradėti mokėti kompensacijas, turi būti priimtas specialus įstatymas, kurio projektas jau bus pradėtas svarstyti Vyriausybėje artimiausiu metu.

Konstituciniam Teismui (KT) išaiškinus, kad pensijos dirbantiems ir nedirbantiems pensininkams turėjo būti mažinamos vienodai, tikimasi, kad Vyriausybės siūlymai šiuo klausimu bus svarstomi jau pavasarį Seimo sesijoje.

SADM teigimu, dalis KT išaiškintų nuostatų neteko aktualumo, kadangi situacija pasikeitė.

Nuo šių metų pradžios „Sodros“ pensijos tiek dirbantiems, tiek nedirbantiems jų gavėjams yra mokamos viso dydžio, jos atkurtos visu 100 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Antra, jau nuo 2010 m. pabaigos nebegalioja Laikinojo įstatymo nuostata, pagal kurią buvo mažinamos senatvės pensijos žmonėms, kuriems pripažintas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Pakeitus įstatymą, jiems buvo pritaikyta išimtis, kaip ir asmenims, netekusiems 75-100 procentų darbingumo (I grupės invalidumo pensininkams), ir pensija nebemažinta.

Trečia, dėl laikinai sumažintų pensijų kompensavimo Ministrų Kabinetas jau yra apsisprendęs ir patvirtinęs sumažintų pensijų kompensavimo koncepciją, kurioje numatyti esminiai principai. Pagal ją, parengtas ir pensijų kompensavimo įstatymo projektas, dėl kurio Vyriausybėje jau diskutuojama, tačiau jo nuostatos atitinkamai turi būti vėl įvertintos šio KT nutarimo kontekste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisės aktų nuostatos, kuriomis buvo sumažintos senatvės ir valstybinės pensijos, o 1995-2002 m. dirbusiems pensininkams neišmokėtų pensijų dalies išmokėjimas nukeltas iš 2010 m. į 2012 m., neprieštarauja Konstitucijai.

Nuostata, pagal kurią dirbančių pensininkų pensijos sumažintos labiau nei nedirbančių, prieštaravo Konstitucijai; toks neproporcingumas neatitinka Pagrindinio šalies įstatymo.

Tai, kad buvo nustatyta išimtis nemažinti pensijų 75-100 proc. darbingumo netekusiems asmenims (I grupės invalidumo pensininkams), bet jos netaikyti nuolatinės slaugos poreikį turintiems senatvės pensininkams, taip pat prieštaravo Konstitucijai.

REKLAMA

Taip nusprendė nutarimą pirmadienį paskelbęs KT.

Nutarime pažymėta, kad, valstybėje susidarius ypatingai situacijai, kai dėl itin sunkios ekonominės, finansinės padėties neįmanoma sukaupti tiek lėšų, kiek yra būtina pensijoms mokėti, paskirtos ir mokamos pensijos gali būti mažinamos, tačiau tai darant privalu paisyti konstitucinių lygiateisiškumo, proporcingumo principų, nustatyti tolygų, nediskriminacinį pensijų mažinimo mastą; sumažintos pensijos gali būti mokamos tik laikinai, numačius dėl pensijų sumažinimo susidariusių praradimų kompensavimo mechanizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų