REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikos apžvalgininkai neabejoja: Seimo komisija bus tarsi rinkimų lokomotyvas – ir opozicija, ir valandantieji bandys parodyti, ką turi geriausio.

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę darbą pradėjo Seimo laikinoji komisija, kuri tirs komercinių bankų priežiūros efektyvumą ir situaciją bankrutavusiame „Snore“. Tačiau, kol buvo pasiektas sutarimas dėl tokios komisijos steigimo, Seimo valdantieji ir opozicija rimtai ginčijosi. Opozicija net buvo palikusi posėdžių salę, kai Tėvynės sąjungos lyderiai klausimo svarstymą išbraukė iš darbotvarkės. O valdantieji, priešinęsi tokios komisijos sudarymui, persigalvojo ir netgi mėgino perimti iniciatyvą, į komisijos tyrimo klausimyną įtraukdami savo klausimų bei komisijos pirmininku siūlydami konservatoriaus Stasio Šedbaro kandidatūrą.

REKLAMA

Vis dėlto klausimų formuluotės buvo sutrumpintos, o komisijos pirmininku vieno balso persvara išrinktas opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis. Apžvalgininkai sako, kad šis atvejis vos ne istorinis, kai valdančioji dauguma, iš pradžių buvusi absoliučiai prieš, po to tapo absoliučiai už. Tačiau beveik neabejojama, kad valdantieji laikinajai komisijai bandys primesti savo žaidimo taisykles, o tiek vieni, tiek kiti, pasinaudodami šia istorija, mėgins pelnyti politinių taškų prieš būsimus Seimo rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Neeiliniame Seimo posėdyje valdantieji kelias valandas ginčijosi dėl specialios Seimo komisijos sudarymo ir reikalavo aiškintis, ar 40 parlamentarų, kurie kreipėsi į Konstitucinį Teismą ištirti, ar „Snoro“ bankrotui taikomi įstatymai atitinka Konstituciją, – nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, nesulaužė priesaikos ir šiurkščiai nepažeidė Konstitucijos. Galutinėje laikinosios komisijos darbotvarkėje liko tik formuluotė dėl galimo viešųjų ir privačių interesų supainiojimo.

Renkant komisijos vadovą, tik vieno balso persvara opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis nurungė valdančiųjų kandidatą Stasį Šedbarą. Seimo komitetuose „Snoro“ bankroto peripetijas siūlę tirti valdantieji suabejojo komisijos darbo kokybe, esą ji gali tapti tribūna politikavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes už dalykinį specializuotą tyrimą, suteikiant visus instrumentus, o kita pusė, matyt, turi savo politinių išskaičiavimų, jei nenori šio pasiteisinusio modelio. Jie nori komisijos – trūks, plyš. Nenoriu tvirtinti, tačiau kas gali paneigti, kad tuo tiesiog siekiama „užlipti ant statinės“, – svarstė Seimo laikinosios komisijos narys Stasys Šedbaras.

„Mes turime teisę sužinoti daugiau apie procesus, kurie vyko ir tebevyksta „Snoro“ banke. Galiausiai buvo pasiektas kompromisinis sprendimas. Aš manau, kad pagrindinis dalykas – darniai dirbti ir kartu ieškoti atsakymų“, – teigė Seimo laikinosios komisijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Apžvalgininkai sako, kad ir valdantieji, ir opozicija stengsis komisiją išnaudoti savo tikslams. Tačiau tai pirmas kartas, kai valdančioji dauguma kategoriškai prieštaravusi be didelių aiškinimų keičia savo poziciją.

„Šis atvejis ko gero yra istorinis: pirmą kartą Lietuvos naujausioje istorijoje valdančioji dauguma, iš pradžių buvusi absoliučiai prieš, po to tapo absoliučiai už. Kodėl taip įvyko, matyt, mes šiandien neišsiaiškinsime, bet galime spėlioti, kad tai yra rinkimų padiktuotas dalykas. Partijos, ir valdančiosios, ir opozicijos, pradeda žiūrėti, kaip jų fokusas atrodo tautos akyse. Antras dalykas, galbūt galėjo paveikti tai, kad Seimo pirmininkei buvo mesti kaltinimai dėl jos sūnaus. Ir galbūt tai gali būti tiesiog jausmų padiktuotas dalykas. Tarkime, tuo metu, kai pasiūlė sudaryti komisiją, valdančioji dauguma buvo tam nepasiruošusi, neturėjo aiškaus plano ir instinktyviai priešinosi viskam, ką siūlo opozicija. Po to, kai gerai pagalvojo, kad gal jiems ir patiems bus naudinga ta komisija, ir pakeitė sprendimą“, – svarstė apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

REKLAMA

„Tikrai tai yra bandymas surinkti taškų prieš artėjančius parlamento rinkimus. Aš manau, valdantieji buvo nepavydėtinoje padėtyje. Jei jie būtų užblokavę komisijos tyrimą, atrodytų, tarsi jie kažką slepia. Leidus sukurti komisiją, sukuriama progų prie jų kabinėtis“, – komentavo ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas Vincentas Vobolevičius.

Šią savaitę pradėjusi dirbti komisija netruks parodyti, kas pakreips komisijos darbą savo norima linkme ir kokių jos darbo rezultatų galime tikėtis.

„Ar politikoje, ar kare, ar bet kuriame darbe negali laimėti tas, kuris neturi veiksmų plano. Tas, kuris mėtosi, iš ryto kalba vienaip, o vakare – kitaip. Laimėti su tokia nuostata – neįmanoma. Antra, man atrodo, kad konservatoriai pralošė viešųjų ryšių karą. Šiuo atveju jie yra besiteisinantys, bėgantys iš paskos ir galima sakyti, kad tokią nenaudingą vietą viešajame diskurse jiems primetė būtent opozicija. Tokiu atveju, pralaimėjimas, ko gero, dvigubas. Visgi, sukūrę planą ir toje komisijoje veikdami gerai, konservatoriai gali perimti iniciatyvą“, – spėliojo R. Valatka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užtenka pažiūrėti, kas sudaro komisiją, ir pamatysime, kad ten nėra nei vieno finansų specialisto.   Aš nemanau, kad bus galima tikėtis labai gilių įžvalgų, tikriausiai tai bus sensacijų ieškojimas ir bandymas apsižodžiuoti tarp valdančiųjų ir opozicijos“, – prognozavo V. Vobolevičius.

„Per šią komisiją turėtų ir valdančiosios, ir opozicijos partijos bandyti pasirodyti visame gražume, parodyti viską, ką turi. Kaip sakė vienas dabartinis Seimo narys, kaip ten bus, kaip nebus, bet bus tikrai linksma“, – kalbėjo R. Valatka.

Algirdas IGORIUS, Jūratė ANILIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų