REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių ra­jo­no gi­ri­nin­kai ti­ki­na, kad Lie­tu­vo­je ne­ti­kė­tai pa­spau­dus ark­ti­niam spei­gui gy­vū­nams ir paukš­čiams ba­das kol kas ne­gre­sia. Ke­lių sa­vai­čių šal­čio šo­ką gy­vū­nai pri­si­tai­kys iš­gy­ven­ti. Su­dė­tin­ges­nė si­tua­ci­ja ku­rap­koms, ku­rioms trūks­ta le­syk­lų. Pas­ta­rų­jų ga­lė­tų įreng­ti ir ra­jo­no mo­kyk­lų bend­ruo­me­nės.

REKLAMA
REKLAMA

Luk­šių gi­ri­nin­ki­jos gi­ri­nin­kai, pri­žiū­rin­tys apie 5000 ha miš­kų plo­to, sa­ko, kad per šal­čius gy­vū­nai sten­gia­si kuo mažiau ju­dė­ti, nes tau­po ener­gi­ją. Jiems bai­siau­sia ne šal­tis, o or­ga­niz­mą se­ki­nan­tis ba­das. Ša­lį kaus­tan­tis spei­gas šią žie­mą bus trum­pa­lai­kis, to­dėl gy­vū­nams tu­ri pa­kak­ti me­džio­to­jų pa­lie­ka­mų grū­dų, run­ke­lių ar ki­to­kio pa­ša­ro. Per me­tus il­ga­lai­kes su­tar­tis su­da­ran­tys me­džio­to­jai įvai­raus pa­ša­ro pa­lie­ka de­šim­ti­mis to­nų. Ba­das per di­džiuo­sius šalčius gy­vū­nams ne­gre­sia.

REKLAMA

Žie­mą pa­dė­ti gy­vū­nams ga­li vi­si. Prieš ke­le­rius me­tus su­ša­lęs stir­niu­kas bu­vo at­ke­lia­vęs prie „S plius“ te­le­vi­zi­jos pastato, vė­liau prie­globs­tį ra­do el­ny­ne. Stir­noms šal­čiai sun­kes­ni, kai sto­ras snie­gas pa­si­den­gia le­do plu­ta. Joms kur kas nau­din­ges­nis ne šie­nas, o dre­bu­lės ar ber­žo ša­ke­lės ir žie­vė. Gi­ri­nin­kai sa­ko, jog moks­lei­viai, be­si­rū­pi­nan­tys paukš­čiais, tu­rė­tų ži­no­ti, kad jei jau pra­dė­jo le­sin­ti paukš­čius, tai le­sa­lo le­syk­lė­lė­se bū­ti­na pa­lik­ti nuo­lat, ki­taip prijaukin­tus spar­nuo­čius ga­li­ma pra­žu­dy­ti. Pra­šo­ma įreng­ti ir lesyklų ku­rap­koms, nes pra­de­da trūk­ti eg­li­ša­kių joms ręsti.

Me­džio­to­jai pri­si­me­na, kad per­nai kai ku­riuo­se miš­kuo­se snie­go dan­ga sie­kė be­veik met­rą. Lie­tu­vo­je ne ma­žiau rūs­ti žie­ma bu­vo 1995–1996 m. Šal­tis ne­ri­mo be­veik pen­kis mė­ne­sius, gau­siai sni­go. Tą žie­mą nu­gai­šo kas ant­ra stir­na, daug ki­tų žvė­rių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų