REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tu­rė­ti skai­tik­lį nau­din­ga ir gy­ven­to­jams, ir bend­ro­vėms, tie­kian­čioms karš­tą ar šal­tą van­de­nį. Įsi­ren­gę skai­tik­lį gyven­to­jai ga­li sa­vo nuo­žiū­ra var­to­ti tiek van­dens, kiek rei­kia, tai­gi ati­tin­ka­mai mo­kė­ti tik už sa­vo pa­čių su­var­to­tą van­de­nį. Bend­ro­vėms skai­tik­liai taip pat nau­din­gi, nes tai lyg sa­vo­tiš­ka pre­ven­ci­nė prie­mo­nė, už­ker­tan­ti ke­lią vagystėms. Tai­gi ap­skai­tos prie­tai­sai nau­din­gi ir vie­niems, ir ki­tiems, bet už jų ap­tar­na­vi­mą, ku­rio daž­nai taip ir nesulau­kia, mo­ka tik gy­ven­to­jai.

REKLAMA
REKLAMA

Ne­men­ka su­me­lė

2012 m. sau­sio 1 d. duo­me­ni­mis, iš vi­so mies­te yra 50654 bend­ro­vės „Šiau­lių van­de­nys“ abo­nen­tai. Dau­gia­bu­čių namų bu­tuo­se ir in­di­vi­dua­liuo­se na­muo­se yra įreng­ti 51095 šal­to van­dens skai­tik­liai.

REKLAMA

Anot UAB „Šiau­lių van­de­nys“ ry­šių su vi­suo­me­ne at­sto­vės Džiul­je­tos Mar­ti­nai­tie­nės, dau­gia­bu­čių na­mų bu­tuo­se ir pri­va­čiuo­se na­muo­se įreng­ti šal­to van­dens skai­tik­liai (dia­met­ras 15 mm ir 20 mm) kei­čia­mi kas ket­ve­rius me­tus. Taigi ne­sun­ku su­skai­čiuo­ti, kiek toks skai­tik­lis at­siei­na gy­ven­to­jui, kas mė­ne­sį mo­kan­čiam po 2,89 Lt. Tai par­da­vi­mo kai­na var­to­to­jams, ku­riems van­duo ap­skai­to­mas dau­gia­bu­čio na­mo bu­te, kai ap­skai­tos prie­tai­sas pri­klau­so van­dens tie­kė­jui. Per ket­ve­rius me­tus su­si­da­ro ne­men­ka su­ma – 138,72 Lt. Ži­no­da­mi, kiek skai­tik­lių yra mies­te, ga­li­me paskaičiuo­ti, kiek pi­ni­gė­lių už jų prie­žiū­rą per me­tus su­si­že­ria „Šiau­lių van­de­nys“ – dau­giau nei 1,7 mln. Lt! Kiek kainuo­ja skai­tik­lis? Ki­niš­kas – vi­so la­bo 30 Lt, ge­res­nis – iki 70. Tai maž­me­ni­nė kai­na, did­me­ni­nė – ge­ro­kai ma­žes­nė. Aiš­ku, jie tu­ri bū­ti ser­ti­fi­kuo­ti. Skai­tik­lio sa­vi­kai­na be vi­sų par­duo­tu­vių ant­kai­nių – 15 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Mo­kė­da­mas skai­tik­lio abo­nen­ti­nį mo­kes­tį, gy­ven­to­jas pa­den­gia jo įsi­gi­ji­mo ver­tę. Keis­ta, jei skai­tik­lis pri­klau­so vandens tie­kė­jui, tai ko­dėl gy­ven­to­jai tu­ri pa­deng­ti jo ver­tę? Į mo­kes­tį įtrauk­tos ir įren­gi­mo, kei­ti­mo ar tik­ri­ni­mo sąnau­dos, su skai­tik­lių prie­žiū­ra su­si­ju­sios kont­ro­lie­rių trans­por­to iš­lai­dos, jų dar­bo už­mo­kes­tis. Skai­tik­liai tik­ri­na­mi kar­tą per me­tus. Ta­čiau tik­rai ne kiek­vie­nas gy­ven­to­jas kas­met su­lau­kia tik­rin­to­jų, be to, pa­sta­rie­ji tik­ri­na ne tai, ar tiks­liai skai­tik­lis ro­do, bet jo rod­me­nis ir ap­žiū­ri vi­zua­liai. Kad skai­tik­lis bū­tų ne­pa­žeis­tas ir jo rod­me­nys su­tap­tų su dek­la­ruo­ja­mu van­dens kie­kiu – svar­bu van­dens tie­kė­jui, ku­ris, at­ro­dy­tų, ir tu­rė­tų rū­pin­tis šios pa­tik­ros iš­lai­dų padengi­mu. Juk tai ko­mer­ci­nis at­si­skai­ty­mo prie­tai­sas, ly­giai toks pat, kaip, pa­vyz­džiui, svars­tyk­lės par­duo­tu­vė­je. Tačiau nuė­ję pirk­ti mes ne­tu­ri­me at­ski­rai pe­rio­diš­kai mo­kė­ti už svars­tyk­lių prie­žiū­rą ir pa­tik­rą. Tai­ už ką kas­met moka­me tuos 138 li­tus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nie­ko am­ži­no nė­ra

„Šiau­lių van­de­nų“ at­sto­vės tei­gi­mu, van­dens skai­tik­liai kei­čia­mi kas ket­ve­rius me­tus. Met­ro­lo­gi­jos įsta­ty­me tei­gia­ma, kad skai­tik­liai tu­ri bū­ti tik­ri­na­mi taip pat kas ket­ve­rius me­tus.

Ne pa­slap­tis, kad mies­to ge­ria­ma­ja­me cent­ra­li­zuo­tai tie­kia­ma­me van­de­ny­je esan­tys mi­ne­ra­li­niai prie­dai – kal­kės – nu­sė­da ne tik ant ar­ba­ti­nu­kų dug­nų, bet ir vamz­džiuo­se bei tuo­se pa­čiuo­se skai­tik­liuo­se. Ar tai tu­ri įta­kos jų tikslumui?

REKLAMA

Prieš po­rą sa­vai­čių Ži­nių ra­di­jo lai­do­je Vil­niaus ap­skri­ties met­ro­lo­gi­jos ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­kas Igo­ris Tka­čen­ko ir bu­vęs Met­ro­lo­gi­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Ig­nas Stan­ko­vi­čius iš­sa­kė ga­na įdo­mių min­čių. Pa­sak jų, tiks­lūs skai­tik­lio rod­me­nys vi­su ga­ran­ti­niu lai­ko­tar­piu pri­klau­so nuo van­dens ko­ky­bės, tad ga­li bū­ti, kad jau po po­ros eksp­loa­ta­ci­jos me­tų jo rodo­mi duo­me­nys bus ne­be­tiks­lūs – dėl van­de­ny­je esan­čių prie­dų, nors jie ir ne­vir­ši­ja nor­mų, skai­tik­liai ap­si­ne­ša ir pra­de­da ro­dy­ti dau­giau. Taip yra to­dėl, kad dėl nuo­sė­dų ma­žė­ja dia­met­ras, o skai­tik­lis su­ka­lib­ruo­tas tam tik­ram sparnuo­tės sū­kiui duo­tam dia­met­rui.

REKLAMA

Aiš­ku, įta­ręs, kad skai­tik­lis ro­do ne­tiks­liai, gy­ven­to­jas ga­li pa­pra­šy­ti neei­li­nės pa­sta­ro­jo pa­tik­ros, ta­čiau kas ga­ran­tuos, kad skai­tik­lis pa­tik­rai į Met­ro­lo­gi­jos tar­ny­bą bus pa­teik­tas neišp­lau­tas – iš­va­ly­tu dia­met­ru – ir žmo­gus ne­liks kvai­lio vie­to­je? Be to, jei pa­si­ro­dys, kad skai­tik­lis ro­do tei­sin­gai, gy­ven­to­jui už jo pa­tik­rą teks su­mo­kė­ti apie 30 li­tų. Vėl ky­la klau­si­mas – už ką mo­ka­me kas­met tuos 138 li­tus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be­je, pa­sak Met­ro­lo­gi­jos tar­ny­bos spe­cia­lis­tų, skai­tik­lio vamz­džio dia­met­ras ga­li su­ma­žė­ti ir to­dėl, kad skai­tik­lis netinka­mai įmon­tuo­tas. Jei elas­tin­gos tar­pi­nės, ku­rios yra tarp vamz­džio ir skai­tik­lio ant­vamz­džio, per­ver­žia­mos, jos iš­trykš­ta į vamz­dį ir su­ma­ži­na pa­sta­ro­jo dia­met­rą, tad skai­tik­lis su­ksis grei­čiau. Nuim­tas ir nu­vež­tas tik­rin­ti toks skaitik­lis bus tvar­kin­gas. Šį de­fek­tą, kaip ir už­kal­kė­ji­mą, ga­na leng­vai ir grei­tai ga­li­ma nu­sta­ty­ti at­li­kus skai­tik­lio rody­mo pa­tik­rą tie­siog eksp­loa­ta­ci­jos vie­to­je ei­li­nės pa­tik­ros me­tu, ta­čiau kaž­ko­dėl tai nė­ra da­ro­ma.

REKLAMA

Anot Ma­ri­jam­po­lė­je san­tech­ni­ku dir­ban­čio Ge­di­mi­no Ka­ti­nai­čio, per tiek me­tų pri­si­žiū­rė­ju­sio į kei­čia­mų vamz­džių vidaus tu­ri­nį, jie iš tik­rų­jų bū­na priau­gę įvai­rių gro­žy­bių. „Prik­lau­so­mai nuo to, kas tie­kia van­de­nį, ski­ria­si nuo­sė­dos vamz­džiuo­se, pa­vyz­džiui, Vil­niaus vamz­džiuo­se nu­sė­da kal­kės, o Ma­ri­jam­po­lė­je jų vi­dus bū­na su­rū­di­jęs – per penkerius me­tus sie­ne­lės pa­si­den­gia 4-5 mm rū­džių sluoks­niu“, – tei­gia 18 me­tų san­tech­ni­ko dar­bo pa­tir­tį tu­rin­tis vyras.

REKLAMA

G. Ka­ti­nai­tis tik juo­kia­si iš­gir­dęs įvai­rių pa­svars­ty­mų, ko­dėl skai­tik­liai „pri­su­ka“ dau­giau van­dens, ne­gu iš tik­rų­jų išbėga. Anot jo, bū­na, kad skai­tik­liai pa­ro­do di­des­nį van­dens kie­kį, bet prie­žas­tys yra ki­tos.

„Kal­kės nu­sė­da ant tam tik­rų de­ta­lių, van­duo ne­pra­bė­ga iki ga­lo, bet skai­tik­lis su­ka­si. Tai vie­na iš prie­žas­čių, ko­dėl skai­tik­liai ro­do di­des­nį su­var­to­to van­dens kie­kį. Ki­ta prie­žas­tis – skai­tik­liai ga­mi­na­mi iš plas­ti­ko. Plas­ti­kas dy­la, to­dėl van­dens pra­lai­du­mas bū­na di­des­nis, – tei­gia

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Ka­ti­nai­tis. – Rea­liai skai­tik­lius rei­kė­tų keis­ti kas dve­jus me­tus, de­ja, įsta­ty­mas nu­ma­to kas ket­ve­rius. Bū­tų ga­li­ma iš Len­ki­jos at­vež­ti de­šimt kar­tų pi­ges­nių ko­ky­biš­kų skai­tik­lių, ku­riems tei­kia­ma ga­ran­ti­ja. De­ja, jie Lie­tu­vo­je nesertifikuo­ti. Ma­tyt, yra kaž­ko­kios su­tar­tys ar su­si­ta­ri­mai.“

Dau­gu­ma skai­tik­lių ati­tin­ka rei­ka­la­vi­mus

Anot Vi­dos Bal­čiū­nie­nės, Lie­tu­vos met­ro­lo­gi­jos ins­pek­ci­jos Šiau­lių ap­skri­ties sky­riaus vir­ši­nin­kės, 2011 m. Šiau­lių apskri­ty­je bu­vo pa­tik­rin­tos še­šios bend­ro­vės, tie­kian­čios ši­lu­mos ener­gi­ją bei karš­tą van­de­nį dau­gia­bu­čiams gyvenamie­siems na­mams, ir aš­tuo­nios bend­ro­vės, tie­kian­čios šal­tą van­de­nį.

REKLAMA

Ins­pek­ci­jos duo­me­ni­mis, 2011 m. pa­bai­go­je Šiau­lių ap­skri­ty­je 82,06 pro­c. van­dens ir ener­ge­ti­nių iš­tek­lių ap­skai­tos ma­ta­vi­mo prie­mo­nių ati­ti­ko tei­si­nės met­ro­lo­gi­jos rei­ka­la­vi­mus, t. y. bu­vo met­ro­lo­giš­kai pa­tik­rin­tos. „Pa­gal pa­teik­tus bend­ro­vių duo­me­nis dau­giau­sia ne­pa­tik­rin­tų karš­to van­dens skai­tik­lių nau­do­jo UAB „Li­tes­ko“ fi­lia­las „Kel­mės šiluma“ (97,53 pro­c.), AB „Šiau­lių ener­gi­ja“ (33,11 pro­c.). Ge­riau­sia pa­dė­tis yra bend­ro­vė­je „Rad­vi­liš­kio ši­lu­ma“, kur tik 0,21 pro­c. ne­pa­keis­tų skai­tik­lių. Prie­žas­tis – ne­ga­li­ma įei­ti į bu­tus, nes gy­ven­to­jai iš­vy­kę“, – tei­gė V. Bal­čiū­nie­nė.

REKLAMA

Bend­ro­vės pa­gal su­da­ry­tus ir pa­tvir­tin­tus sa­vi­val­dy­bių karš­to van­dens skai­tik­lių kei­ti­mo pla­nus bei gra­fi­kus iki 2012 m. gruo­džio 31 d. tu­ri pa­keis­ti li­ku­sius skai­tik­lius į met­ro­lo­giš­kai pa­tik­rin­tus. Iš šal­to van­dens tie­kė­jų blo­giau­sia pa­dė­tis UAB „Ak­me­nės van­de­nys“. Ši bend­ro­vė at­si­skai­ty­mui už su­nau­do­tą šal­tą van­de­nį su var­to­to­jais at­si­skai­to pagal 10184 šal­to van­dens skai­tik­lių rod­me­nis, iš ku­rių 4452 (43,7 pro­c.) skai­tik­liai nau­do­ja­mi met­ro­lo­giš­kai nepatikrin­ti. Ge­riau­sia pa­dė­tis – bend­ro­vė­je „Šiau­lių van­de­nys“, ku­ri už su­var­to­tą šal­tą van­de­nį at­si­skai­ty­mui su varto­to­jais nau­do­ja 51336 šal­to van­dens skai­tik­lius, ku­rie vi­si nau­do­ja­mi met­ro­lo­giš­kai pa­tik­rin­ti. Ta­čiau tai tik ofi­cia­li sta­tis­ti­ka. Ja bū­tų ga­li­ma pa­si­ti­kė­ti, jei tie­kia­mas van­duo bū­tų be jo­kių „pa­ge­ri­ni­mo“ prie­dų, ku­rie nu­sė­da vamzdžiuose ir skai­tik­liuo­se.

REKLAMA
REKLAMA

Ki­tas įdo­mus fak­tas – skai­tik­lis lai­ko­mas tvar­kin­gu, jei at­li­kus pa­tik­rą eksp­loa­ta­ci­jos vie­to­je nuo­kry­pis yra ne di­des­nis nei 10 pro­c. (met­ro­lo­gi­jos pa­tik­ros me­tu 5 pro­c.). Re­mian­tis anks­čiau iš­sa­ky­to­mis nuo­mo­nė­mis, ky­la ma­žai abe­jo­nių, į ku­rią pu­sę bū­tų šis nuo­kry­pis di­džio­jo­je da­ly­je bu­tų, jei šian­dien juos pa­tik­rin­tų. Tad net jei skai­tik­lis met­ro­lo­giš­kai tvar­kin­gas, o vi­du­ti­niš­kai šei­ma per mė­ne­sį iš­nau­do­ja, pa­vyz­džiui, po 4 kub. met­rus šal­to ir karš­to van­dens, tai per me­tus lei­džia­mas nuo­kry­pis ga­li siek­ti apie 9 kub. met­rus.

Ne­ko­ky­biš­kų du­jų skai­tik­lių – itin ma­žai

Šiau­lie­čių na­muo­se yra ir dau­giau skai­tik­lių – elekt­ros ir du­jų. Mo­kė­da­mi už du­jas, mo­ka­me ne tik kin­ta­mą­ją ta­ri­fo da­lį (vie­no ku­bi­nio met­ro kai­na), bet ir pa­sto­vią­ją ta­ri­fo da­lį mė­ne­siui – 1,95 Lt. Mo­kė­da­mi už elekt­rą, mo­ka­me tik už su­nau­do­tą elekt­ros kie­kį – nė­ra jo­kio skai­tik­lio mo­kes­čio.

REKLAMA

Ko ge­ro, ma­žiau­siai nu­si­skun­di­mų su­lau­kia­ma dėl ne­tiks­lių du­jų skai­tik­lių rod­me­nų. Ma­tyt, jos, pa­ly­gin­ti su vandeniu ar du­jo­mis, dar nė­ra to­kios bran­gios, kad gy­ven­to­jai, nau­do­da­mi jas bui­ti­nėms vi­ryk­lėms, skai­čiuo­tų kiekvie­ną cen­tą.

AB „Lie­tu­vos du­jos“ at­lie­ka bui­ti­nių memb­ra­ni­nių du­jų skai­tik­lių at­ran­ki­nę met­ro­lo­gi­nę pa­tik­rą – tik­ri­na­mi ne vi­si skai­tik­liai, o tik tie, ku­rie pa­te­ko į su­da­ry­tos vie­no­dų skai­tik­lių kont­ro­li­nės gru­pės at­si­tik­ti­nai su­for­muo­tą im­tį. Skaitikliai yra iš­mon­tuo­ja­mi, vie­toj jų įmon­tuo­ja­mi ki­ti. Se­ni skai­tik­liai po pa­tik­ros nė­ra vėl įmon­tuo­ja­mi.

Du­jų skai­tik­lių nuė­mi­mas, pa­kei­ti­mas, pa­tik­ra at­lie­ka­mi AB „Lie­tu­vos du­jos“ są­skai­ta. Bend­ro­vė, pa­si­bai­gus metrologi­nės pa­tik­ros ga­lio­ji­mo ter­mi­nui, per 2009-2010 m. at­li­ko met­ro­lo­gi­nę 286 560 memb­ra­ni­nių du­jų skai­tik­lių pa­tik­rą. Tik 1549 vnt. skai­tik­lių, t. y. vi­so la­bo 0,54 pro­c., nea­ti­ti­ko tai­syk­lė­se ke­lia­mų rei­ka­la­vi­mų.

REKLAMA

Elekt­ros skai­tik­liai ga­li ga­lio­ti 16 me­tų!

Nors nė­ra nu­sta­ty­to elekt­ros skai­tik­lio ap­tar­na­vi­mo mo­kes­čio, anot Er­nes­to Nap­rio, AB LES­TO at­sto­vo ry­šiams su visuo­me­ne, vi­sos są­nau­dos, su­si­ju­sios su jų ap­tar­na­vi­mu ir kei­ti­mu, yra įtrauk­tos į bend­rą elekt­ros ener­gi­jos tie­ki­mo ta­ri­fą, to­dėl var­to­to­jams skai­tik­lių kei­ti­mas ar ap­tar­na­vi­mas pa­pil­do­mai ne­kai­nuo­ja. „Elekt­ros skai­tik­lis dėl ta­ri­fų keiti­mo kei­čia­mas ne­mo­ka­mai – gy­ven­to­jai tu­ri ga­li­my­bę pa­keis­ti jį ir kar­tu ta­ri­fą ne daž­niau nei kar­tą per me­tus“, – tei­gia E. Nap­rys.

LES­TO šiuo me­tu ap­tar­nau­ja dau­giau nei 1,5 mln. ša­lies te­ri­to­ri­jo­je gy­ve­nan­čių elekt­ros var­to­to­jų. 2011 m. bend­ro­vė su­lauk­da­vo vi­du­ti­niš­kai po 19 var­to­to­jų už­klau­sų per mė­ne­sį, ta­čiau nė­ra in­for­ma­ci­jos, kiek jų krei­pė­si bū­tent dėl netiks­lių skai­tik­lių rod­me­nų.

Anot bend­ro­vės at­sto­vo, elekt­ros skai­tik­liai kei­čia­mi pa­si­bai­gus met­ro­lo­gi­nei pa­tik­rai ar­ba su­tri­kus jų funk­cio­na­vi­mui. Met­ro­lo­gi­nės pa­tik­ros vien­fa­ziams in­duk­ci­niams elekt­ros skai­tik­liams ga­lio­ji­mo lai­kas – 16 me­tų, tri­fa­ziams indukciniams ir elekt­ro­ni­niams skai­tik­liams – 8 me­tai. Ne­jau­gi jie taip il­gai ne­gen­da? Juk net gar­siau­sios pa­sau­lio firmos sa­vo ga­mi­niams su­tei­kia ge­ro­kai ma­žes­nį – 3-5 me­tų – ga­ran­ti­nį lai­ko­tar­pį. Pa­si­ro­do, ir elekt­ros skai­tik­liai dyla.

REKLAMA

„Nors vi­zua­liai ap­žiū­rė­jus kei­čia­mą skai­tik­lį jo­kių pa­ki­ti­mų ne­ma­ty­ti, jo de­ta­lės su­si­dė­vi me­cha­niš­kai, to­dėl suvartojamos elekt­ros kie­kis ap­skai­čiuo­ja­mas ne­tiks­liai. Klai­din­ga ma­ny­ti, kad se­na­sis skai­tik­lis su­var­to­ja­mos elekt­ros kie­kį fik­sa­vo tiks­liau nei nau­ja­sis. Nau­jai die­gia­mi elekt­ro­ni­niai elekt­ros ener­gi­jos skai­tik­liai yra du kar­tus tiks­les­ni bei jaut­res­ni nei se­nie­ji, – sa­kė Er­nes­tas Nap­rys. – Ste­bė­da­mie­si dėl pa­di­dė­ju­sio su­var­to­ja­mos elekt­ros kie­kio gy­ven­to­jai neat­siž­vel­gia į tai, kad kai ku­rie nau­jai įsi­gy­ti bui­ties prie­tai­sai ar­ba pa­di­dė­jęs jų kie­kis na­muo­se le­mia ir di­des­nį suvarto­ja­mos elekt­ros kie­kį. Per­kant nau­jus bui­ties prie­tai­sus ar įran­gą, ver­ta at­kreip­ti dė­me­sį, kiek elekt­ros ener­gi­jos jie nau­dos ir ar daž­nai jais bus nau­do­ja­ma­si.“

Jei elekt­ros ap­skai­tos prie­tai­sas bu­vo su­ga­din­tas dėl elekt­ros var­to­to­jo kal­tės, ža­lą at­ly­gi­na elekt­ros var­to­to­jas. Ža­la ap­skai­čiuo­ja­ma su­de­dant elekt­ros ap­skai­tos prie­tai­so re­mon­to kai­ną ir jo pa­kei­ti­mo pa­slau­gos įkai­nį.

Po­vi­las LUN­GĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų