REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sandia National Laboratories“ laboratorijos mokslininkai ir inžinieriai pranešė apie sėkmingus jų sukurtos lazeriu nukreipiamos kulkos, skrydžio metu galinčios keisti savo trajektoriją, pirminius bandymus.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis šaudmuo pirmasis šaunamųjų ginklų istorijoje gali keisti savo trajektoriją taip taisydamas šaulio padarytas kaidas, kompensuodamas vėjo poveikį šūvio tikslumui ar koreguodamas kryptį atsižvelgiant į taikinio judėjimą, pranešė „ABC News“.

REKLAMA

„Sandia National Laboratories“ sukurta valdomų kulkų technologija išpildė seną  ne tik JAV, bet ir viso pasaulio kariškių svajonę keisti iššautos kulkos skrydžio kryptį, kad ji kuo tiksliau pasiektų taikinį, sakoma pranešime. Pranešama, kad JAV ginkluotės specialistų sukurti valdomi šaudmenys sėkmingai išbandyti lauko sąlygomis ir efektyviai veikia šaudant iki 2 000 metrų  atstumu.

Valdomos .50 kalibro kulkos prototipas yra maždaug 10 cm ilgio ir 1,25 cm skersmens. Kulkos smaigalyje yra miniatiūrinis optinis daviklis, aptinkantis į taikinį nukreiptą lazerio spindulį. Vidinis mikrokompiuteris apdoroja daviklio perduotą signalą ir keičia stabilizatorių funkciją atliekančių miniatiūrinių kulkos paviršiaus plokštumų padėtį, taip koreguodamas kulkos trajektoriją. Tokia kulka gali savarankiškai koreguoti skrydį 30 kartų per sekundę visame šūvio trajektorijos etape. Jos greitis siekia daugiau nei 600 metrų per sekundę. Skrydis stabilizuojamas ne kulkos sukimusi, o aerodinaminėmis jos paviršiaus plokštumomis. Tai leidžia tiksliau orientuoti optinį daviklį ir valdyti skrydį, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad „Sandia National Laboratories“ laboratorijoje sukurtą valdomų kulkų technologiją realizuoja bendrovės „Lockheed Martin“ tyrimų centro specialistai. Ši bendrovė Pentagono užsakymu ne vienerius metus plėtoja valdomų šaudmenų kūrimo programą.

Pirmiausia valdomas kulkas pradės naudoti JAV kariuomenės snaiperiai. Iki šiol taiklaus šaudymo kovinėmis sąlygomis nuotolio rekordas priklauso britų snaiperiui C. Harrisonui, Afganistane nukovusiam du Talibano kovotojus iš 2 400 metrų atstumo. Pasak specialistų,  valdomos kulkos leis pagerinti šį rekordą.

Pranešama, kad šaudmenų trajektorijos keitimo technologija gali būti įdiegta ir aviaciniuose pabūkluose, kad naikintuvų atidengiama ugnis būtų kur kas efektyvesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų