REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stipriausi pasaulio sportininkai profesionalai ruošiasi vasaros olimpiadai Londone, o sporto mėgėjų ir aktyvaus gyvenimo būdo propaguotojų akys krypsta į Šiaulių regioną. Čia liepos 5-11 dienomis vyks 5-osios TAFISA pasaulio Sporto visiems žaidynės. Organizatoriai jau sulaukė patvirtinimų iš 40-ies šalių delegacijų, atvyksiančių į šias žaidynes, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Šios žaidynės – savotiška sporto mėgėjų olimpiada, kurioje rungiasi neprofesionalūs sportininkai maždaug 40-yje sporto šakų, taip pat vyksta daug kultūros renginių, nacionalinių pasirodymų. TAFISA Sporto visiems žaidynės atviros ir prieinamos kiekvienam, savo gyvenimo neįsivaizduojančio be mėgstamos sporto šakos.

REKLAMA

Taigi, jei laisvalaikiu žaidžiate tenisą, krepšinį, tinklinį, futbolą, o gal važinėjate dviračiu, užsiimate motokrosu, atletika, svarsčių kilnojimu..., turite unikalią galimybę jau šią vasarą Šiauliuose išbandyti savo jėgas rungtyniaudami su varžovais iš viso pasaulio.

„Sportas visiems žaidynės ir yra tuo žavios, kad jose gali dalyvauti visi. Norint į jas patekti, nereikia atitikti kažkokių specialių atrankos kriterijų ar kvalifikacinių reikalavimų. Tam tikroms sporto šakoms yra numatomi nebent amžiaus ar svorio kategorijos apribojimai.“ – sako Donata Grigienė, žaidynių koordinatorė. „Atskiros varžybos vyks ir neįgaliesiems. Jie varžysis paplūdimio tinklinio, smiginio, bočios, šoudano (neįgaliųjų stalo teniso) rungtyse“.

REKLAMA
REKLAMA

Registracija į žaidynes – iki kovo 1 dienos

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad užsiregistruoti į žaidynes liko visai nedaug laiko – registracija vyksta iki šių metų kovo 1-os dienos. Tad svarstantys apie galimybę sudalyvauti viename didžiausių šių metų sporto renginių Lietuvoje, turėtų paskubėti.

„Priklausomai nuo sporto šakos, galima registruotis kaip pavieniam asmeniui arba kaip komandai. Dalyvių anketos, informacija apie varžybų, apgyvendinimo sąlygas yra skelbiamos interneto tinklalapyje www.siauliai2012.lt“. – sako Donata Grigienė. „Pirminis akreditacijos, t.y. užsiregistravimo mokestis yra 10 Eurų, o galutinė suma priklauso nuo to, ar dalyviui bus reikalingos apgyvendinimo, maitinimo paslaugos ir kokio lygio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apgyvendinimo paslaugų paketų kainos svyruoja nuo 15 iki 65 eurų, tačiau jei dalyvis turi, kur apsistoti, jis savo anketoje tiesiog pažymi, kad tokių paslaugų jam nereikia.

Plati kultūrinė programa

Dalyviai dažnai atvyksta kartu su šeimomis, nes TAFISA žaidynės yra ne tik sporto, bet ir kultūros šventė – vyksta muzikos, šokių festivaliai, amatų mugės. Šiais metais numatyta surengti iki 50-ies įvairių pasaulio šalių nacionalinių pasirodymų, kurių metu bus demonstruojami konkrečiose šalyse populiarūs, gilias tradicijas turintys žaidimai, šokiai, egzotiškos sporto šakos.

REKLAMA

Šių nacionalinių pasirodymu metu įvairių šalių atstovai ne tik demonstruoja, bet noriai įtraukia žiūrovus į savo pasirodymus, pamoko juos. Taigi, jei norite išbandyti jėgas su italais žaisdami tamburello (komandinis žaidimas, primenantis tenisą), išmokti brazilų šokio su koviniais elementais „kapuero“ bei pamatyti kitų šalių egzotiškų sportinių žaidimų, turite puikų šansą tai padaryti niekur neišvažiuodami iš Lietuvos.

„Nacionalinių pasirodymų metu šalys siekia pristatyti savo kultūrą per sportą, žaidimus. Jų metu pasireiškia šalių temperamentas, kovingumas, garbės ir kilnumo supratimas. Žiūrovams šie pasirodymai palieka didžiulį įspūdį, užkrečia gera nuotaika, pakrauna emociškai. Mūsų tikslas – sukurti šventę visiems, įtraukti žiūrovus, parodyti, kad nepaisant amžiaus ar fizinio pasirengimo, visi gali sportuoti, aktyviai ir sveikai gyventi.“ – sako Donata Grigienė.

REKLAMA

Žaidynių nauda – įvairiapusė

Žaidynių organizatoriai tikisi, kad TAFISA žaidynės, vyksiančios visame Šiaurės Lietuvos regione – Šiauliuose, Akmenėje, Joniškyje, Kelmėje, Radviliškyje, Pakruojyje – suteiks impulsą verslui, prisidės prie regiono ir pačios Lietuvos žinomumo didinimo, paskatins žmones aktyviau ir sveikiau gyventi.

„TAFISA žaidynių darbo grupė Šiauliuose dirba jau nuo 2009 metų ir rezultatai tikrai džiugina – žaidynes sutiko globoti Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Europos komisarė, atsakinga už švietimą, kultūrą, jaunimo politiką, kalbas ir sportą Androulla Vassiliou. Taip pat sulaukėme svarbių pasaulinių organizacijų, kaip UNESCO, Tarptautinis olimpinis komitetas, Pasaulio sveikatos organizacija pripažinimo, esame įdėję nemažai pastangų, kad gautume tiesioginį Europos Komisijos finansavimą.“ – pasakoja žaidynių direktorius Kęstutis Petraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl teisės surengti šias žaidynes dalyvavome labai daug tarptautinių konferencijų, simpoziumų, kuriuose pristatėme Lietuvą, Šiaulius. Tolimiausių šalių sporto organizacijų atstovai išmoko ištarti Šiaulių vardą ir žino, kurioje Europos žemėlapio vietoje jie yra. Žaidynės ženkliai prisidės prie Lietuvos žinomumo didinimo pasaulyje, visgi tikimės sulaukti per 5000 žmonių iš daugiau nei 50-ies valstybių.“ – sako K. Petraitis.

Žaidynių organizatoriai įsitikinę, kad renginio naudą pajus ne tik apgyvendinimo, maitinimo, turizmo paslaugų tiekėjai, bet ir žaidynių metu vyksiančios verslo kontaktų mugės metu bus užmegzta daug naudingų pažinčių, paskatinsiančių Šiaulių regiono plėtrą.

REKLAMA

Taip pat neužmirštamas ir vienas svarbiausių tikslų – paskatinti žmones daugiau judėti, sportuoti ir tokiu būdu išsaugoti savo sveikatą, stiprinti organizmą, todėl bendradarbiaujant su visuomenės sveikatos biurais ketinama dar prieš žaidynes surengti eilę sveikatinimo akcijų ir nemokamų mankštų.

Beje žaidynių metu vyks ir ES Regionų komiteto Švietimo, jaunimo, kultūros ir mokslinių tyrimų komisijos (EDUC) išvažiuojamasis posėdis, kuriame dalyvaus 27 šalių atstovai. Toks posėdis Lietuvoje vyks pirmą kartą.

*

TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems judėjimui ir idėjoms, iš 120 šalių: Europos, Azijos, Amerikos, Afrikos ir Okeanijos. Kas ketverius metus TAFISA rengia pasaulines žaidynes – kūno kultūros, sporto ir kultūros festivalį, kuriame dalyvauja tūkstančiai vietinių gyventojų bei svečių iš užsienio.

Skirtingai nuo aukščiausiojo lygio profesionalių sporto varžybų, čia neteikiama pirmenybė pergalei, paprastai tai yra tradicinis, visiems prieinamas sportas.

Žaidynių simbolis Šauliukas (nuotr. Organizatorių)Žaidynių simbolis Šauliukas (nuotr. Organizatorių)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų