REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano kosmoso organizacija pranešė sėkmingai paleidusi į kosmosą mokslinį palydovą „Navid“, skirtą Žemės paviršiaus tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Irano kosmoso organizacijos vadovo Hamido Fazeli, „Navid“ palydovą į orbitą, kurios aukštis siekia nuo 250 iki 370 kilometrų, iškėlė Irano raketa nešėja „Simorg“. Šis nedidelis palydovas, kurio masė tik 50 kg, yra skirtas duomenims apie oro sąlygas rinkti bei Žemės paviršiui stebėti. „Navid“ priklauso vadinamųjų mikropalydovų tipui: tokius nedidelius palydovus yra pigiau pagaminti ir iškelti į kosmosą.

REKLAMA

„Navid“ – jau trečiasis pastaraisiais metais Irano iškeltas mažasis palydovas. Ankstesnieji orbitoje išbūdavo tik maždaug po mėnesį, o „Navid“ pagal planą turėtų veikti 18 mėnesių, praneša AFP.

Irano kosmoso organizacija 2012 – 2013  metais planuoja paleisti į kosmosą dar bent tris palydovus.

Irano kosminė programa vykdoma nuo 2003 metų. Pirmasis šios šalies palydovas buvo iškeltas 2009 m. Vakaruose ši  kosminė programa  vertinama nevienareikšmiškai: manoma, kad tikroji jos paskirtis – ne moksliniai tyrimai, o tarpžemyninių balistinių raketų, galinčių pasiekti taikinius ne tik Europoje, bet ir Šiaurės Amerikoje, kūrimas bei tobulinimas. Teheranas tvirtina, kad jo kosminė programa yra visiškai taiki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų