REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol šiauriniame pusrutulyje karaliauja šalčio stichija, pietų ašigalio apylinkėse dėl šilto klimato formuojasi didžiausias planetoje ledkalnis.

REKLAMA
REKLAMA

Gigantiškas Niujorko dydžio ledo luitas skyla nuo ledyno – apie tai byloja iš oro pastebėtas 30 kilometrų ilgio plyšys lede. Pripažinti glaciologijos ekspertai neatmeta galimybės, jog netrukus į atvirą jūrą išplauks didžiausias pasaulyje ledkalnis.

REKLAMA

Plyšys maždaug 50 kilometrų nuo Hadsono kalnų į Amundseno jūrą išsikišančiame „Pine Island Glacier“ ledyne pastebėtas praėjusių metų rudenį, tačiau apie jį oficialiai prabilta tik prieš keletą dienų.

Prieš mėnesį properšos ilgis siekė 28,5 km. Vidutinis atsivėrusio plyšio plotis – maždaug 78 metrai. Tiesa, vietomis jis praplatėja iki 240 metrų. Plyšio gylis – apie 60 metrų.

Mokslininkai baiminasi, jog atskilęs ledkalnis tirpdamas ateityje gali pavojingai kilstelėti pasaulinį jūros lygį. Be abejo, tai yra ne kokios naujienos jūros lygio aukštyje gyvenančioms tautoms – prieš keletą savaičių rašėme apie Maldyvų Respublikos prezidento intencijas kraustyti šimtatūkstantinę tautą į Australiją.

REKLAMA
REKLAMA

Kai ledkalnis atskils visiškai, jo plotas bus maždaug 906 kvadratiniai kilometrai. Radaru surinkti duomenys byloja, jog ledkalnio storis siekia apie 490 metrų, nors virš vandens kyšo tik 48 metrų aukščio fragmentas. Likusioji ledo dalis slepiasi po vandeniu.

Didžiausias stebėjimų istorijoje užfiksuotas ledkalnis buvo didesnis už Jamaikos salą, o atskilo taipogi nuo Antarktidos krantų. 295 km ilgio ir 37 km pločio (plotas – 11 tūkst. kvadratinių kilometrų) plūduriuojančio ledo sala, pavadinimu „B-15“, nuo Roso ledo šelfo atskilo ir į atvirus vandenis išplaukė 2000-ųjų kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apytikslė jo masė – apie 3 mlrd. tonų. Didžiausio istorijoje ledkalnio storis siekė apie 1,8 km, nors virš vandens kyšojo vos 37 metrų kepurė.

Per kitus trejus metus ledkalnis „B-15“ suskilo į tris smulkesnius egzempliorius, didžiausio iš kurių – „B-15A“ – plotas siekė 6,4 tūkst. kvadratinių kilometrų. Nors galiūnas nesulaikomai skilinėjo ir eižėjo, kai kurie „B-15“ fragmentai neištirpo iki šių dienų. Pavyzdžiui, minėtasis „B-15A“ dabar yra maždaug 1,7 tūkst. kvadratinių kilometrų ploto.

Kitos smulkesnės ledkalnio atplaišos išplaukė į šiltesnius vandenis. 2006-ųjų lapkritį, dideli ledo kalnai buvo pastebėti už 60 km nuo Naujajai Zelandijai priklausančios Timaru salos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų