REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sinoptikams perspėjant apie stichinį reiškinį – speigą, medikai žmones įspėja tokiu oru kuo mažiau būti lauke, savo pajėgas mobilizuoja specialiosios tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl galimos ekstremalios situacijos šalyje Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas paskelbė sustiprintą parengtį.

REKLAMA

Benamį Juozą policijos pareigūnai ir medikai keletą dienų bandė įtikinti vykti į nakvynės namus, nes vienintelė jo pastogė – vėjo perpučiama rampa.Benamis pasidavė tik ketvirtadienį, tačiau paprašė nuvežti, nes sunkiai vaikšto. Nakvynės namų darbuotojai sako, kad benamių antplūdžio dar nejaučia. Jei pernai tokiu metu čia glausdavosi 50–60 žmonių, tai šiemet perpus mažiau, nors durys atvertos visą parą.

„Tikrai negaliu pasakyti, kur yra tie žmonės – reikėtų jų pačių paklausti. Gal jiems netinka vieta – juk čia – miesto pakraštys. Gal jiems sunku atvykti? – svarstė Šiaulių nakvynės namų socialinė darbuotoja Jolanta Vasiliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Europoje šalčiai jau nusinešė per 100 žmonių gyvybių. Lietuvoje nuo savaitgalio taip pat kasdien randama sušalusių žmonių.

Anot medikų, dažniausios šalčio aukos – benamiai ir neblaivūs asmenys. Šiaulių ligoninėje šiuo metu su nušalusiomis galūnėmis guli du benamiai, vienas ypač sunkios būklės. Artimiausiu metu jam bus amputuoti kojos pirštai.

„Aš negaliu atsakyti, ar po šitų šalčių nepasirodys dar daugybė pacientų, nes nušalimai turi tokią savybę: skausmas, dėl kurio į mus kreipiamasi, atsiranda tik grįžus į šiltą patalpą, atšildžius galūnę. Dažniausiai tuomet jau būna per vėlu ir mes jau niekuo nebegalime padėti, tenka amputuoti nušalusias kūno dalis“, – aiškino Šiaulių ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas Robertas Mikalauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kariai, medikai, ugniagesiai ir kitos tarnybos pataria, kad saugantis nuo šalčio lauke reikia būti kuo mažiau, vengti fizinio krūvio, sočiai valgyti, atsisakyti įvairių dietų.

Medikų teigimu, avalynė ir drabužiai turėtų būti laisvoki, rengtis reikia keliais sluoksniais. Einant į lauką negalima vartoti alkoholio, rūkyti, nes nikotinas sutrikdo kraujo apytaką – greičiau nušąla galūnės.

Jautriausi šalčiui vaikai, pagyvenę žmonės, sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu. Anot medikų, atviros kūno vietos gali nušalti greičiau nei per 10 minučių – pažeidimo vietoje oda pabąla, pasidaro nejautri.

REKLAMA

„Reikėtų kuo greičiau patekti į šiltą patalpą ir drastiškai nešildyti nukentėjusios kūno vietos, nekišti į karštą vandenį, nes audiniams pakenkiama dar labiau, nušalusias vietas būtinas vėsinti palaipsniui. Jų negalima tepti riebiais aliejais, kremais, nors liaudyje taip ir patariama“, – Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Asta Ivoškienė.

Šalčiai keičia ir įvairių tarnybų darbą. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas skelbia stiprinantis parengtį visų apskričių priešgaisrinėse gelbėjimo valdybose.

REKLAMA

Ugniagesiai padės savivaldybėms užtikrinti gyventojų saugumą, jei dėl šalčio nutrūktų šildymo ar vandens tiekimas. Gelbėtojai paruošė elektros generatorius, palapinių, miegmaišių. Savo pajėgas mobilizuoja policijos pareigūnai, miestų avarinės tarnybos.

„Informuoti visi padaliniai, patruliuojantys apylinkės inspektoriai. Yra paruoštas nurodymas apskrities policijos komisariatų darbuotojams, kad ypač atkreiptų dėmesį į vienkiemius, į einančius tamsiu paros metu pavienius žmones, kad paklaustų, dėl ko ir kur eina, nes tokie šalčiai gali pridaryti nemalonumų“, – kalbėjo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visos tarnybos yra pasirengusios dirbti sunkiu šalčiu. Jos mobilizuojasi, nes žino, kad tokie speigai yra tikras iššūkis. Taip pat pasirengusios ir vandentiekio tarnybos, jei, kartais įvyktų kokia nors avarija, tokia kaip Telšių mieste“, – tvirtino Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Strups.

Ateinančią naktį Lietuvoje šals iki 28, vietomis iki 31 laipsnio, o penktadienio naktį daugelyje rajonų termometrai rodys iki 34 laipsnių šalčio. Tačiau pasak sinoptikų, pūstelėjus net ir nestipriam vėjui esant tokiam šalčiui jaučiame lyg būtu – 40 laipsnių. Prognozės rodo, kad speigas trauktis artimiausiu metu nežada.

J. Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų