REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai užima trečia vietą Europoje pagal gyventojų pasitikėjimą savo šalies lyderiais. Pirmą vietą užima Liuksemburgo premjeras Jeanas Claude'as Junckeras – juo pasitiki 87 proc. gyventojų, o antra vieta atitenka Suomijos prezidentei Tarjai Halonen, kuria pasitiki taip pat 87 proc. gyventojų. Dalia Grybauskaitė pelno 76 proc. Lietuvos gyventojų pasitikėjimą, rodo „Gallup“ tyrimo duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė dienraščio „Lietuvos rytas“ atlikta apklausa rodo, kad palankiai D. Grybauskaitę vertina 83,8 proc. apklaustųjų (gruodį šis skaičius siekė 79,7 proc.)

REKLAMA

Vakar portalas Balsas.lt publikavo straipsnį apie prezidentės Dalios Grybauskaitės kadencijos mediumo darbus bei įvykdytus, bandytus įvykdyti ir neįvykdytus rinkiminės programos pažadus.

„Kaip savo pažadus tesėjo Prezidentė iki kadencijos mediumo“ galite perskaityti čia.

Balsas.lt taip pat teiravosi politologų, kodėl žmonės taip stipriai palaiko prezidentę ir jos populiarumas vis auga, jei realiai valstybės vadovei vis dar nepavyksta tikslingai vykdyti savo programos ir laikytis visų pažadų, .

REKLAMA
REKLAMA

Sako, ką kiti nori girdėti

L. Bielinio manymu, šalies vadovė populiari ne dėl to, ką daro, nes jos veiksmai pagal Konstituciją yra nutolę nuo tiesioginio visuomenės gyvenimo, o todėl, kad bendras nuotaikas veikia strateginio pobūdžio dalykai.

„Prezidentės retorika gali atspindėti tuos lūkesčius, tas intencijas, kurios visuomenėje yra labai stiprios. Šiuo atveju šalies vadovė sugeba kalbėti apie tai, ko iš jos tikisi gyventojai. Ji kalba apie kovą su tomis blogybėmis, kurias mato ir patys gyventojai. Jie taip pat pastebi tas simbolines bausmes – nušalinimus, vienokio ar kitokio pobūdžio sankcijas. Pačiai sistemai jos nepadarė jokios įtakos, bet simboline prasme labai įspūdingai atrodo ir visuomenė mano – taip, ji mano lūkesčius atitinka, nes kalba teisingai, vadinasi, tai mano Prezidentė“, – svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentus mylim besąlygiškai

To paties  paklaustas G. Kiaulakis išrėžė: „Pas mus žmonės visus prezidentus mylėjo, nes žmonės mėgsta tautos vadą“.

Jis tuoj pat prisiminė, kaip tauta mylėjo velionį Algirdą Brazauską, bet vos jam tapus Premjeru, išsyk pradėjo mažiau mylėti.

„Lietuvos aš protu dažnai nesuvokiu. Mūsų tauta yra labai kritiška, esame kandūs, visus kritikuojame, pradedant nuo šokių dešimtuko, krepšininkų ir baigiant Premjeru, o kai kalba pasisuka apie Prezidentus, įsijungia kažkoks saugiklis ir mes juos mylime. Logiška. Juk šiaip spanielius žmonės myli. O pitbulių nelabai“, – reziumavo jis. (aut. past. – straipsnyje „Kaip savo pažadus tesėjo Prezidentė iki kadencijos mediumo“, G. Kiaulakis kalba apie tai, kad vertinant Lietuvos valdžią šunų kategorijomis, mes turime spanielius, kurie tik sukelia daug triukšmo, bet jei norime gerų rezultatų, mums reikia pitbulių).

REKLAMA

Vyriausybė sugeria į save neigiamas nuotaikas

Tos pačios visuomenės apklausų įmonės „Gallup“ tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojų pasitikėjimas Vyriausybe yra labai menkas – vos 18 proc.

Teiravomės L. Bielinio, ar tokį Prezidentės populiarumą gali lemtis Vyriausybės nepopuliarumas?

„Galima sakyti, Vyriausybė savotiškai akumuliuoja, sutraukia į save blogąją nuomonę ir blogąsias nuotaikas. Žmonėms atrodo, kad viskas, kas negerai, yra dėl to, kad ministrai ir Vyriausybė nepadarė to ar ano“, – teigė jis.

REKLAMA

Pasak jo, kadangi būtent nuo Vyriausybės priklauso vidinis šalies ūkis ir finansai, Prezidentei yra daug lengviau kritikuoti, reikalauti, daužyti kumščiu į stalą.

„Daugiau iš Prezidentės nieko negalima laukti, o Vyriausybė privalo viską padaryti. Ne tik Vyriausybė, bet ir savivalda. Visuomenė iškart pakeistų savo nuomonę į aukščiausius valstybės asmenis, jei valstybėje savivalda iš tiesų būtų reali ir stipriai funkcionuojanti, visuomeniškai orientuota ir efektinga. Kol kas tai yra tik struktūra, kurios efektas minimalus“, – vertino politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitės nuopelnas – geri kadrai

Paprašytas įvardyti, kas yra pagrindinis ir realiai matomas D. Grybauskaitės nuopelnas, L. Bielinis pabrėžė, kad ji labai daug energijos skiria kadrų klausimui. Jo manymu, galbūt ji ne visada viską daro, kaip reikėtų, kartais galbūt pernelyg arogantiškai, kartais apeina tam tikras procedūras, tačiau jos dėmesys ir reikalavimai, kad valstybės institucijose dirbtų atsakingi, kvalifikuoti ir nesusaistyti jokiais nereikalingais ryšiais asmenys, yra geri.

„Pirmas žingsnis – iškelti tokį reikalavimą, tačiau to realizavimas tiek pačios Prezidentės, tiek Vyriausybės aparato yra nepakankamas, todėl tvirtinti, kad šią funkciją D. Grybauskaitė atlieka labai gerai, dar negalima“, – svarstė jis. Politologo manymu, gali būti, kad ši problema bus išspręsta iki galo, nes ji yra labai aktuali ir ja domimasi labai aktyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų