REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį buvo paviešintas eilinis programinis Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino straipsnis, šįkart skirtas ekonomikai. Straipsnis sukėlė daugybę diskusijų užsienio žiniasklaidoje. Putinui nepagailėta kritikos, praneša „Inopressa“.

Pirmadienį buvo paviešintas eilinis programinis Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino straipsnis, šįkart skirtas ekonomikai. Straipsnis sukėlė daugybę diskusijų užsienio žiniasklaidoje. Putinui nepagailėta kritikos, praneša „Inopressa“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„The Wall Street Journal“ praneša, kad rusų finansinų spauda „sunaikino“ Putino ekonomikos programą. Pasak „Vedomosti“, Putinas neturi tikro intereso ekonomikos atžvilgiu ir konkrečių pasiūlymų šalies problemų sprendimui. Dar griežčiau pasisakė „Kommersant“: „Šaltojo karo intelekto invalidas, pasirodantis su ekonomikos programa mūsų kraštuose aišku nėra naujiena“. Kiek santūresnis buvo pagrindinis kompanijos „Renessans kapital“ ekonomistas Ivanas Čikarovas: „Kas tai yra – priešrinkiminė propaganda ar rimta ketinimų vykdyti būtinas reformas deklaracija kol kas nėra aišku. Tačiau makroekonominės ir politekonominės realijos, mūsų manymu, pasisako už antrąjį variantą“.

REKLAMA

Ekonominėje Putino programoje iš esmės nėra pateikiamos priemonės, kuriomis turi būti skatinama konkurencija, o perėjimo prie aukštųjų technologijų ekonomikos metu svarbiausias vaidmuo skiriamas valstybinėms kompanijoms, pažymi „The Financial Times“. Šio leidinio prašymu savo nuomonę apie Putino straipsnį pateikė Aukščiausios ekonomikos mokyklos makroekonominių tyrimų direktorius Sergejus Aleksašenko: „Tai ne Putinas 2.0, tai netgi ne Putinas 1.0, tai – Putinas 0.1. Aš suprantu, kad kai kuriose šalyse valstybinės kompanijos gali tapti inovacijų varikliu, tačiau ne Rusijoje, kur valdžia yra korumpuota, o valstybinės korporacijos yra užpildytos pareigūnų draugų ir giminaičių“. „Tai – žingsnis atgal“, – teigia Šiuolaikinio vystymosi instituto atstovas Igoris Jurgensas. Apie prieštaravimus Putino straipsnyje prabilo ir „Verno Capital“ analitikas Rolandas Nashas: „Iš vienos pusės, jis rašo, kad vyriausybė turi sumažinti savo vaidmenį ekonomikoje, iš kitos pusės – pasisako už tai, kad vyriausybė spręstų daugybę klausimų. Problema yra tame, kad dabartinė valdžia nevykdo savo pažadų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Vladimiras Putinas Rusijoje aptiko korupciją“, – ironizuoja „Die Tageszeitung“. Apnuogindamas Rusijoje siaučiančią „sisteminę korupciją“, Putinas „rašo blogą pažymį“ (ir netgi „puola iš už nugaros“) savo proteguojamam Dmitrijui Medvedevui, kuris prieš ketverius metus paskelbė kovą su korupciją vienu iš prioritetinių savo užduočių prezidentavimo metu. Pasak analitikų, korupcija, kai ir keletas kitų problemų, yra tiesioginė autoritarinės politiko, kurią nuo 2000 metų vykdo V. Putinas, pasekmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp pagrindinių Putino tezių – būtinybė atnaujinti ekonomiką: „Jei Rusija imtųsi modernizacijos, ant kortos pastatytų archaišką putinizmo modelį. O tam kandidatas į prezidentus stengiasi bet kokias būdai sutrukdyti... Labiau panašu į tai, kad Putinas nori apsaugoti save, tuo pačiu metu nieko nekeisdamas“. Putinas ir toliau elgiasi kaip priešrinkiminėje kovoje. Tačiau dabartinis Rusijos vyriausybės vadovas nenori susieti save su jokiais pažadais. Todėl tekstas yra pilnas žodžių „būtina“, „reikėtų“.

Taip pat skaitykite:

Ką sako V. Putino priešrinkiminė programa?

V. Putinas straipsnyje užsipuolė D. Medvedevą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų