REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo frakcijos dėl prezidento siūlomo kandidato į saugumo vadovus Povilo Malakausko žada apsispręsti po susitikimų su pačiu kandidatu.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, konservatoriai siūlo, kad naujasis Valstybės saugumo departamento direktorius (VSD) darbą pradėtų "pakoreguotoje teisinėje aplinkoje" - būtų nustatyta jo kadencijos trukmė bei suteikta galimybė Seimui pareikšti nepasitikėjimą VSD vadovu.

REKLAMA

Kaip po trečiadienį vykusio prezidento Valdo Adamkaus susitikimo su Seimo frakcijų vadovais sakė šalies vadovo atstovė spaudai, pokalbio metu V. Adamkus pristatė argumentus, kodėl jis pasirinko dabartinio Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo P. Malakausko kandidatūrą.

"Prezidento nuomone, tai yra profesionalus, didelę darbo patirtį su valstybės paslaptimi turintis pareigūnas. Prezidentas yra įsitikinęs, kad P. Malakauskas galės atsiriboti nuo galimų įtakų ar spaudimų", - kalbėjo atstovė spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, kreipdamasis į frakcijų vadovus, V. Adamkus sakė tikintis "jų ramaus, protingo ir šalto sprendimo".

Pasak didžiausios, 26 narius vienijančios Socialdemokratų frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės, galutinį sprendimą dėl P. Malakausko frakcija priims po susitikimo su kandidatu.

Kartu parlamentarė pripažino, kad frakcijoje yra "įvairių nuomonių", nors, I. Šiaulienės teigimu, dauguma narių palaiko prezidento pasirinktą kandidatą.

Pasak frakcijos seniūnės, jei P. Malakauskas būtų paskirtas, socialdemokratai nekeltų jokių "ultimatumų", kaip jis turėtų vadovauti saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

25 narius turinčios konservatorių frakcijos nario Jurgio Razmos teigimu, jų pozicija priklausys nuo to, "ką pretendentas atsakys į mūsų keliamus klausimus".

"Abejonės susijusios su tuo, kad mes patys deklaravome, jog kandidatas neturėtų būti susijęs su jokia partija, o dabar kaip tyčia rastas toks kandidatas, kuris kažkiek susijęs su mūsų partija", - kalbėjo J. Razma.

P. Malakauskas yra Tėvynės sąjungos narys, tačiau šiuo metu narystę yra suspendavęs.

J. Razma neatmetė galimybės, kad būtent dėl P. Malakausko partinės priklausomybės kai kurie frakcijos nariai gali nedalyvauti balsavime.

REKLAMA

Konservatoriams abejonių kelia ir tai, kad paskyrus P. Malakauską VSD direktoriumi be vadovo liks STT.

Tuo tarpu prezidentas teigia, kad jau yra numatęs, kas galėtų vadovauti STT, tačiau konkrečių pavardžių neįvardina.

Jei P. Malakauskas taptų VSD vadovu, pasak J. Razmos "natūraliai" turėtų iškilti jo pavaduotojų klausimas.

Susitikime su prezidentu J. Razma taip pat pasiūlė "pasvarstyti", ar nevertėtų padaryti "keletą VSD įstatymo pataisų". Konservatorius siūlo numatyti fiksuotą VSD vadovo kadencijos trukmę ir įteisinti galimybę Seimui pareikšti nepasitikėjimą saugumo vadovu, jei susiklosto "tam tikros aplinkybės".

REKLAMA

Konkrečios frakcijos nuomonės dėl P. Malakausko neišsakė ir Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. "Mano, kaip žmogaus nuomonė apie P. Malakauską yra pakankamai gera. (...). Kas mums kelia nerimą - ar žmogus sugebės, turės geležinės valios atsispirti tiek partijai, kurioje yra susispendavęs, tiek Socialdemokratų partijai. Antras dalykas, ar sugebės ten įvesti tvarką", - kalbėjo "darbietis".

Frakcijos "Tvarka ir teisingumas" (liberalai demokratai) seniūnas Valentinas Mazuronis teigė, kad jiems mažiausiai abejonių kelia kandidato kompetencija, tačiau jis irgi atkreipė dėmesį į partinę priklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Atvirai pasakysiu: klausydamas pastaruoju metu konservatorių pozicijų, kadangi jie pažįsta P. Malakauską, fizikai, mokėsi kartu, ir jiems tiek kyla abejonių, man abejonių po jų pasisakymų padaugėjo", - kalbėjo liberaldemokratas.

Naujosios sąjungos (socialliberalų) seniūnas Artūras Paulauskas spėjo, kad "konservatoriai sąmoningai meta šešėlį pačiam P. Malakauskui, jo darbui". "Bet mūsų tas neišmuš iš vėžių, nesuklaidins toks elgesys, mes ramioje aplinkoje išklausę kandidato priimsime sprendimą", - pabrėžė A. Paulauskas.

REKLAMA

Susitikime pas prezidentą taip pat dalyvavo Liberalų ir centro sąjungos, Valstiečių liaudininkų, Pilietinės demokratijos, Liberalų sąjūdžio frakcijų seniūnai Vytautas Bogušis, Aldona Staponkienė, Andrius Baranauskas ir Eligijus Masiulis.

Jie irgi teigė, kad sprendimą dėl P. Malakausko jų frakcijos priims po susitikimų su kandidatu.

Seimui P. Malakausko kandidatūra bus pateikta plenariniame posėdyje ketvirtadienį.

Pernai gruodį Seimui patvirtinus VSD direktoriui Arvydui Pociui nepalankias jo vadovaujamos žinybos parlamentinio tyrimo išvadas, jis nutarė atsistatydinti. Kol jam ieškoma pamaina, A.Pocius toliau laikinai vadovauja VSD.

REKLAMA

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Susitikime su Seimo frakcijų vadovais V. Adamkus taip pat aptarė klausimus dėl mokslo ir studijų reformos, Teismų įstatymo, Žinių visuomenės tarybos darbo, energetikos, žemės grąžinimo.

Prezidentas paragino Seimo frakcijų vadovus kuo greičiau pasirašyti Politinių partijų susitarimą, kuris suteiktų postūmį pradėti rengti mokslo ir studijų reformai būtinus įstatymus, kad 2007 metų rugsėjo 1- oji taptų reformos pradžia.

V. Adamkus atkreipė Seimo frakcijų vadovų dėmesį į ketinimus atnaujinti ir gerinti Žinių visuomenės tarybos darbą. Prezidentas mano, kad visuomenėje kol kas nėra įvertinta šios institucijos svarba. Šalies vadovas pasiūlė frakcijoms deleguoti savo atstovus į šią tarybą.

Žinių visuomenės tarybos misija - skirti daugiau dėmesio aukštojo mokslo reformai, struktūrinės paramos įsisavinimui, užsienio investuotojų pritraukimui į aukštųjų technologijų sritį, elektroninio balsavimo klausimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų