REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkiai nukritus termometro stulpeliui, moksleiviai džiaugiasi netikėtomis atostogomis – daliai jų dėl didelio šalčio nereikia į mokyklą.

REKLAMA
REKLAMA

Oro temperatūrai nukritus žemiau 20 laipsnių šalčio į mokyklą nereikia eiti pradinukams ir penktokams, o jei temperatūra dar žemesnė – ir vyresniųjų klasių moksleiviams. Vakar mieste dauguma moksleivių į pamokas sugužėjo, tačiau rajono mokyklos buvo pustuštės.

REKLAMA

Perkels atostogas

Panevėžio rajono Naujamiesčio vidurinės mokyklos direktorė Daiva Dirsienė sakė, kad į mokyklą neatvyko daug vaikų. Vakar nebuvo apie 89 procentus pradinukų ir penktokų ir apie 45 procentus vyresniųjų klasių moksleivių. Direktorės teigimu, vaikai ir jų tėvai žino, kada nereikia į mokyklą, tad neina. Tiesa, vakar dar buvo pirma tokio šalčio diena, „pirmas krikštas“.

D. Dirsienė sako, kad ir tolėliau gyvenantys vyresnieji vaikai nerizikavo kulniuoti į mokyklą – šaltis, vėjas. Nepaisant to, darbas mokykloje nebuvo sutrikęs. Pedagogai dirbo su tiek vaikų, kiek atėjo. Kiti pasivys gavę užduotis elektroniniu dienynu.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei nevyktų savaitėmis, gal ir būtų problemų. Niekas esant tokiam šalčiui nerašo kontrolinių, nevyksta atsiskaitymai“, – tikina direktorė.

Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijoje patys mažiausieji moksleiviai – pradinukai – neatvyko. Direktoriaus Vaido Pociaus žiniomis, tebuvo atėjęs vienas antrokas ir vienas trečiokas. Šių vaikų mokytojai neišleido į šaltį – vaikus parsivežė jų tėvai. O štai vyresniųjų klasių moksleiviai rinkosi į pamokas. Tiesa, buvo ir neatėjusiųjų.

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus turimais preliminariais duomenimis, vakar į rajono mokyklas atvyko tik 10–25 procentai 1–5 klasių moksleivių. Pasak šio skyriaus vedėjo Kęstučio Rimkaus, rajone yra tokių mokyklų, kur neatėjo nė vienas pradinukas. Pavyzdžiui, Kurganavos ir Ėriškių Juozo Balčikonio pagrindinėse mokyklose nesulaukta nė vieno mokinuko. Nesusirinko vaikai ir kai kuriuose darželiuose. Pavyzdžiui, Bernatonių darželyje-mokykloje iš septyniolikos vaikų sulaukta tik trijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Net į darželio grupę tėvai neleido vaikų“, – sako K. Rimkus.

Dėl šią savaitę prognozuojamo dar didesnio šalčio dauguma rajono mokyklų nusprendė 1–5 klasių moksleivių atostogas, turėsiančias būti vasario pabaigoje, perkelti į šią savaitę.

O štai vyresniųjų klasių moksleiviai vakar kol kas dar rinkosi į pamokas. Vedėjo žiniomis, kai kuriose vietovėse sunkiai kūrėsi mokykliniai autobusai, bet vaikai buvo vežiojami.

Mieste – gausiau

Panevėžio mieste kiek kitokia situacija. Čia taip pat dalis moksleivių neatvyko į mokyklą. Kita vertus, mieste termometrai rodė kiek aukštesnę oro temperatūrą.

REKLAMA

Panevėžio Senvagės pagrindinės mokyklos direktorius Kazimieras Armonavičius sako, kad kol kas 20 laipsnių šalčio nebuvo – termometras rodė kiek šiltesnę oro temperatūrą. Antra vertus, skirtingos vietovės – skirtinga ir temperatūra. Pasak direktoriaus, nemažai mokyklos moksleivių gyvena aplink miestą.

„Tie, kurie atvyko iš toliau, ten buvo šalčiau“, – sako jis.

Klasėse sėdėjo labai nevienodai moksleivių. Vienose jų buvo daugiau, kitose mažiau. Kai kuriose pradinukų klasėse iš 22 vaikų nebuvo po 7–8 vaikus. Vyresniųjų klasėse tik po vieną kitą.

REKLAMA

„Nėra dar stichinė nelaimė“, – mano K. Armonavičius.

Kartu patikino, kad mokykla žino apie gresiančius didesnius šalčius, seka informaciją ir yra pasirengusi dirbti lanksčiai.

Vakar dauguma vaikų sugužėjo ir į Panevėžio pradinę mokyklą. Mokyklos darbuotojų teigimu, dalis tėvų gal nelabai žino, kada galima neleisti vaiko į mokyklą, tačiau didelė dalis vaikų yra vežiojami. Tad jiems pasiekti ugdymo įstaigą daug paprasčiau – nėra taip šalta.

Prognozė – dar daugiau

Švietimo ir mokslo ministerija primena, kad, vadovaujantis Bendraisiais ugdymo planais, esant 20 laipsnių šalčio temperatūrai pamokos gali būti neorganizuojamos visų tipų bendrojo lavinimo mokyklų 1–5 klasėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O temperatūrai nukritus iki 25 laipsnių šalčio, pamokos nevyksta bendrojo lavinimo mokyklų 6–12 klasių mokiniams bei bendrąjį lavinimą teikiančių profesinių mokyklų moksleiviams. Šios dienos įskaičiuojamos į mokymosi dienų skaičių.

Panevėžio hidrometeorologijos stoties duomenimis, vakar šalčiausia buvo iki penktos ryto – buvo 20,9 laipsnio šalčio, o vėliau oras pamažu pradėjo šilti ir tuo laiku, kai daugumoje mokyklų prasideda pirmosios pamokos, tai yra aštuntą ryto, buvo 18,8 laipsnio šalčio. Likus kelioms minutėms iki 11 ryto oro temperatūra jau buvo pakilusi iki 13,3 laipsnio.

REKLAMA

Pagal vakar dienos prognozę, ateinančiomis dienomis turėtų būti dar šalčiau. Stebėtoja Loreta Adomavičiūtė sako, kad viskas dar gali pasikeisti – tai tik prognozė. Šiuo metu virš Lietuvos yra anticiklonas iš Rytų.

„Jis labai nejudrus, kabo pas mus. Kol nesusidarys kas galingesnio virš Atlanto ir neišstums“, – sako ji.

Nepaisant didelio šalčio, tokia žiema mūsų klimatinei juostai yra normali.

D. Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų