REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors tarp Rusijos kosminio aparato „Phobos-Grunt“ gedimo priežasčių buvo minima audra Saulėje, JAV kariniai radarai ir gamybos defektai, jas tyrusi vyriausybinė komisija nustatė dar vieną, bene svarbiausią. Tai – programavimo klaida.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos programuotojų klaida laikoma labiausiai tikėtina į Marsą turėjusio skristi, bet orbitoje nevaldomu tapusio ir vėliau į Žemę nukritusio kosminio zondo „Phobos-Grunt“ avarijos priežastimi, praneša Rusijos dienraštis „Komersant“.  Taip teigiama avarijos priežastis tyrusios valstybinės komisijos ataskaitos, kuri buvo pateikta Rusijos federalinės kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovui, išvadose.

REKLAMA

Avariją nagrinėję specialistai mano esant didžiausią tikimybę, kad „Phobos-Grunt“ pražudė klaida programuojant kosminio aparato valdymo kompiuterį, sakoma pranešime.  „Komersant“ žiniomis, pagrindine avarijos priežastimi laikomas  „programinis trikdis, sukėlęs sinchroninį dviejų tuo metu veikusių kosminio aparato skaičiavimų komplekso kanalų perkrovimą“.

Leidinio šaltinis Rusijos kosminėje pramonėje informavo, kad valstybinė komisija nagrinėjo įvairias galimas avarijos priežastis. Daugelis jų iškart buvo atmestos dėl techninio nepagrįstumo, o kai kurios – tik po bandymų stenduose. Tarp pastarųjų minima ir prielaida, jog  „Phobos-Grunt“ elektroniką galėjo pražūtingai paveikti JAV karinių radarų Ramiajame vandenyne elektromagnetinė spinduliuotė. Paaiškėjo, jog bandymų metu elektroniniai komponentai, analogiški naudotiems „Phobos-Grunt“, atlaikė maksimalų spinduliuotės lygį, o tai leido ekspertams atmesti versiją dėl galimo netyčinio JAV radarų poveikio.

REKLAMA
REKLAMA

„Phobos-Grunt“ – pirmasis per 15 pastarųjų metų Marso tyrimams skirtas Rusijoje sukurtas kosminis aparatas. Jis buvo paleistas lapkričio 9 dieną, tačiau nesugebėjo įjungti raketinių variklių, kaip buvo numatyta pagal skrydžio planą, ir liko skrieti aplink Žemę vadinamąja atramine orbita. Daugkartiniai bandymai užmegzti su juo dvikryptį ryšį baigėsi nesėkmingai, perduoti naujų valdymo programų į „Phobos-Grunt“ kompiuterį nepavyko.

Šis kosminis aparatas virto vadinamąja kosmine šiukšle ir dėl stabdomojo viršutinio Žemės atmosferos sluoksnio poveikio neišvengiamai turėjo nukristi į Žemę. Tai įvyko  sausio 15 dieną: atmosferoje nesudegusios „Phobos-Grunt“ liekanos maždaug 21.45 val. Maskvos laiku nukrito į Ramųjį vandenyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų