REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprašius visuomenės pagalbos gelbstint apdegusią Tytuvėnų bažnyčią ir vienuolyną, Tytuvėnų parapijos klebonas sako sulaukęs didžiulio žmonių dosnumo ir net išsigandęs, kad nebus kur saugoti siūlomo kiekio dyzelinio kuro, skirto bažnyčią šildantiems ir džiovinantiems agregatams.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų bažnyčia yra nešildoma, o gesinant gaisrą vandeniu sulieti skliautai persigėrė drėgme. Kad šaltis nepadarytų neigiamo poveikio, bažnyčios viduje yra šildomas oras tokiais šildytuvais, kurie veikia dyzelinio kuro pagalba. Mūsų parapijiečių dėka buvo informuota visuomenė, ir labai greitai sulaukiau labai daug skambučių. Tikrai siūlo ir ūkininkai, ir verslininkai pagalbą dyzeliniu kuru. Bet kita problema – neturėčiau galimybės kažkur laikyti ar sandėliuoti tiek, kiek jie siūlo. Ūkininkai netgi siūlo toną dyzelino! O kur aš laikysiu – kolonėlės tai neturiu...“, – kalbėjo Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčios klebonas kunigas Rimantas Žaromskis, pirmadienį dalyvavęs pasitarime Vyriausybėje.

REKLAMA

Tytuvėnų vienuolynas (nuotr. Elta)Tytuvėnų vienuolynas (nuotr. Elta)

Pasak jo, finansinė parama daugelį dalykų palengvina ir išsprendžia, degalinių Tytuvėnuose ir Kelmėje savininkai esą pasiryžę paremti didžiulės nelaimės ištiktą Tytuvėnų parapiją.

Pasak klebono, Vyriausybės numatomą skirti 150–200 tūkst. Lt paramą iš Vyriausybės rezervo fondo tikimasi panaudoti greitesniam nudegusiam vienuolyno stogui uždengti. „Jeigu ateitų pavasaris ar lietūs, kad ta drėgmė dar giliau neįsiskverbtų gilyn į mūrą. Dabar ta sudrėkusi akmens vata visa nuimta, būtų naujas pašiltinimas ir plėvelė uždengta, kad naujos drėgmės nebepatektų ir neturėtume dar didesnių bėdų. O bažnyčios stogas aplopytas“, – kalbėjo R. Žaromskis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nesiryžo įvardyti lėšų sumos, reikalingos vienuolynui restauruoti ir naujam stogui uždengti, bet nemano, kad tam reiktų dešimčių milijonų litų. „Už tokius pinigus būtų galima pastatyti naują bažnyčią... Juk neįmanoma įkainoti prarastų vertybių nei jų atkurti – šimtmečių nesugrąžinsi. Kiek maldų išklausė tos relikvijos arba monstrancijos, kiek žmonių buvo palaiminta, kiek meldėsi... Nieko nesugrąžinsi. Nukalti galima iš naujo, bet vertė bus kita, šiuolaikinė“, – apgailestavo dėl vienuolyno muziejuje sudegusių sakralinių vertybių kunigas R. Žaromskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio 26–osios naktį Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kilęs gaisras visiškai suniokojo vienuolyne įkurtą Šiaulių vyskupijos bažnytinio paveldo muziejų ir jame buvusias sakralines vertybes. Kultūros ministro žiniomis, iš vienuolyne buvusių daugiau kaip 340 vertybių sudegė apie 30. Prarasti vertingiausi eksponatai – liturginiai reikmenys, rūbai, paveikslai, bažnytinės knygos.

Tytuvėnų vienuolynui gaisro padarytą žalą šiuo metu vertina Kultūros paveldo departamento speciali komisija ir draudimo bendrovės ekspertai.

REKLAMA

Tytuvėnų vienuolyno pastatas apdraustas 10,7 mln. litų suma.

XVII–XVIII a. pastatytas Tytuvėnų bernardinų vienuolyno ansamblis vertintas kaip unikalus architektūros paminklas, labai mažai pakitęs nuo pastatymo laikų, vienas geriausiai išlikusių baroko epochos paminklų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų