REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vis daugiau Lietuvos sportininkų ir į mūsų šalį atvykusių legionierių išsiskiria piešiniais ant kūno. Tatuiruotės – būdas išsiskirti, galimybė įamžinti svarbų gyvenimo etapą, gąsdinti ir netgi palaikyti ryšį su artimais žmonėmis. Balsas.lt žurnalistai kalbino garsiausius Lietuvos sportininkus ir užsienio legionierius, turinčius įspūdingiausias ir ryškiausias tatuiruotes.

REKLAMA
REKLAMA

Povilas Mykolaitis (lengvoji atletika)

28 metų šuolininkas į tolį tatuiruotę ant kairiojo peties pasidarė prieš 7-8 metus. „Norėjau išskirtinumo, ir agresyvumo akcento. Tiesiog vieną dieną pasakiau sau, kad jau laikas ir nuėjau į tatuiruočių saloną“, – pasakojo Lietuvos šuolių į tolį rekordininkas ir čempionas.

REKLAMA

Anot jo, tatuiruotė iki galo dar nėra baigta – trūksta šešėlių ir padailinimo: „Šiaip ji jokios reikšmės neturi. Tai tiesiog mano paties sugalvotas ir nubraižytas ornamentas.“

Pagrindiniam šių metų startui – Londono olimpiadai – besirengiantis P. Mykolaitis tvirtino, kad daug tatuiruočių ant kūno jam nepatinka. „Aš už protingą saikingumą, – ir tuoj pat pridūrė, kad vasaros sezono metu ant jo kūno atsiras dar vienas piešinys. – Apie ją nieko nesakysiu. Pamatysite, tuomet bus aiški ir jos prasmė, ir reikšmė man“.

REKLAMA
REKLAMA

Lina Pikčiūtė (krepšinis)

21 metų Kauno „Viči-Aisčių“ puolėja gali pasigirti keturiais piešiniais ant rankų. „Viskas prasidėjo, kai pasidariau pirmąją tatuiruotę 16 ar 17 metų. Mėgstu tatuiruotes ant rankų. Turiu keturias, netrukus bus penkta. Ji taip pat ras vietą ant rankos. Man svarbiausia ne kad kiti, o aš jas matyčiau“, – tikino klaipėdietė.

Sveikatos ir fizinio aktyvumo programą Lietuvos kūno kultūros akademijoje studijuojanti krepšininkė pasakojo, kad pirmai tatuiruotei – paukščiui ant peties – jokios ypatingos reikšmės neteikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labiausiai mane įkvepia tatuiruotė ant riešo „Love“ ir užrašas apie gyvenimo prasmę ant kitos rankos. Dažniausiai visi kalba, kad man reikšminga žvaigždutė, bet tai netiesa. Tiesiog ji mano pati mėgstamiausia tatuiruotė. Tiek prie jos pripratau, kad net nematau“, – juokėsi L. Pikčiūtė.

Puolėja prisipažino, kad netrukus vėl ketina praverti tatuiruočių salono duris: „Paskutinę tatuiruotę dariau vasarą ir sustoti neketinu. Dar dvi tikrai pasidarysiu. Kartą paragavusi negaliu sustoti“. Naujausia tatuiruotė, anot krepšininkės, ant jos rankų pasirodys netrukus. Tiesa, Lina dar nežino, koks ten bus piešinys. „Bet jau žinau ant kurios vietos. Bus ir gražu, ir su prasme“, – žadėjo L. Pikčiūtė.

REKLAMA

Egidijus Valavičius (bušido)

Praėjusių metų rudenį tarptautinio bušido turnyro „Hero's 2011 World Grand Prix“ nugalėtojo titulą sėkmingai apgynęs E. Valavičius savo tatuiruočių kolekcijoje turi keturis piešinius. Didžiausia ir vis dar kuriama tatuiruotė – ant dešiniojo peties.

„Tai Naujosios Zelandijos maorių genties simboliai. Man patiko jų ryšys su gamta. Daugelis sako, kad tai tik ornamentai, tačiau kai pradedu rodyti ir pasakoti, atsiranda ryklys, vėžlys ir kiti simboliai“, – aiškino 33 metų bušido kovotojas.

REKLAMA

Pasak jo, viskas prasidėjo nuo mažos Yin ir Yang tatuiruotės ant nugaros. „Vėliau pasidariau saulę ant dešinės kojos blauzdos, vėliau ant kairės rankos užrašą japonų kalba „Gyvenimas yra kova“ ir paskutinę –ant dešiniojo peties. Tiesa, pastaroji dar nebaigta“, – kalbėjo jis.

E. Valavičius pabrėžė, kad tatuiruotes daro dėl savęs ir nesistengia jų demonstruoti. Jos visos išdėstytos taip, kad nekristų pačiam į akis ir neatsibostų. „Nežinau, ar sustosiu. Praeina metai, kažkas pasikeičia, norisi kažką įamžinti. Kiekvienai tatuiruotei turi subręsti“, – tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikšmingiausias kovotojui - saulės piešinys: „Tai šeimos tatuiruotė. Pagal maorių gentį ji reiškia ryšį su visata. Jeigu manęs kažkada nebūna, tai su šeima palaikau ryšį per saulę“.

Albertas Techovas (dziudo)

31 metų Lietuvos olimpietis tatuiruočių salone pirmą ir kol kas vienintelį kartą lankėsi būdamas 19 metų. „Meistrui nupiešiau dziudo imtynių metimą, kokį mėgstu pats daryti. Norėjau, kad tas metimas visada būtų su manimi. Tai susiję su mano gyvenimu“, – pasakojo A. Techovas.

Jis tvirtino, kad visuomet norėjo piešinio ant krūtinės, tačiau kodėl, negalėjo paaiškinti. Prieš pora metų į 66 kg svorio kategoriją perėjęs, tačiau priprasti nespėjęs dziudo imtynininkas jau palaidojo viltis patekti į Londono olimpiadą ir šiuo metu visą dėmesį sutelkė trenerio darbui.

REKLAMA

„Treniruoju vaikus. Nesportuoju intensyviai, bet jeigu sveikata bus gera, nuo rugsėjo pamėginsiu vėl atnaujinti treniruotes“, – sakė jis. Ar daugiau tatuiruočių daryti neketina? „Jeigu dukra bus, išsitatuiruosiu jos vardą ant rankos“, – juokėsi A. Techovas.

Artūras Kulnis (lengvoji atletika)

Stadiono bėgimo takelyje 400 m su barjerais rungtyje iš dalyvių aiškiai išsiskiria A. Kulnis. Pirmiausiai – įspūdinga spalvota tatuiruote ant visos rankos. „Tai japonų stiliaus piešinys. Pagrindiniai akcentai – žuvis, gėlės, bangos, geiša. Yra tam tikra prasmė. Man tiesiog patinka tatuiruotės ant visos rankos, todėl ir pasidariau“, – pasakojo 24 metų bėgikas.

REKLAMA

Lietuvoje tatuiravimosi salone lankęsis sportininkas teigė, kad iš pradžių neturėjo galutinio piešinio, tik detales, o meistras visas jas sudėjo į visumą. Vadinamosios „rankovės“ kūrimo laikas – 30-35 valandos. „Du mėnesius trukęs darbas buvo baigtas pernai lapkritį“, – tikslino A. Kulnis.

Lengvaatletis įvardijo, kad jo tikslas buvo įamžinti tam tikrą gyvenimo etapą, kita vertus, tai tiesiog gražu: „Nebuvo tikslas kažkuo išsiskirti. Nesulaukiau priešiškų nuomonių, kad tai nesąmonė ar panašiai. Tiesa, kai dariausi, buvau suabejojęs, ar noriu, nes labai skauda.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artūras sakė, kad ši tatuiruotė kol kas vienintelė, tačiau galbūt norėtų panašios ir ant kitos rankos. Vis dėlto sportininką stabdo mintis, kad vėl teks kęsti skausmą. Jis taip pat pasakojo, kad pirmosiomis dienomis reikalinga intensyvi priežiūra, tepimas, negalima sportuoti. Dėl to teko ir su trenere pyktis...

Šarūnas Kuliešius (ledo ritulys)

34 metų Lietuvos rinktinės ir Elektrėnų „Energijos“ ledo ritulininkas turi vieną tatuiruotę, kurią pasidarė prieš šešerius metus žaisdamas Anglijoje. „Komandos draugo šeima turėjo tatuiruočių verslą. Tatuiruotės tuo metu Anglijoje buvo gana populiarios. Jis mane ne tik įkalbėjo, bet ir pats padarė“, – pasakojo sportininkas.

REKLAMA

Jis neneigė, kad ir anksčiau galvoje sukosi mintis pasidaryti tatuiruotę – buvo smalsu: „Žinojau tik, kad nenoriu jos atviroje vietoje, kur gerai matytųsi“. Ledo ritulininkas sakė, kad jam patinka televizijos laidos apie gamtą ir gyvūnus, tarp mėgstamiausių – apie gepardus.

„Man patinka jų gracija ir greitis. Tokį bėgantį gepardą ir ištatuiravo man ant dešinės kojos išorinės blauzdos pusės. Gal pasirinkau jį ir dėl to, kad man trūko greičio ant ledo, tai galvojau gal pridės nors truputį“, – juokėsi Š. Kuliešius ir pridūrė, kad daugiau piešinių ant jo kūno nebus.

REKLAMA

Viktorija Žemaitytė (lengvaatletė)

26 metų daugiakovininkė prisipažino, kad pasidaryti tatuiruotę buvo klaida. „Man buvo 16 metų, tatuiruotės labai populiarios. Nuėjau pas specialistą, jis davė man daug žurnalų su pavyzdžiais. Sėdėjau 2-3 valandas, bet neradau tokio piešinio, kuris labai patiktų. Išsirinkau bet kokį. Gailiuosi dabar, nes galėjau pasidaryti ką nors simbolizuojančio“, – pasakojo lentgvaatletė.

V. Žemaitytė tvirtino, kad tuomet jai buvo vėjai galvoje: „Tikrai norėčiau panaikinti tą tatuiruotę ant pilvo, jei turėčiau galimybę. Tie žmonės, kurie turi tatuiruotes, man atrodo lyg pažymėti. Man gražu švarus, tvarkingas kūnas“. Ji pasidžiaugė, kad bent nepasidarė tatuiruotės ant gerai matomos vietos – rankų ar kaklo.

REKLAMA
REKLAMA

Viktorija Žemaitytė (nuotr. Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio)Viktorija Žemaitytė (nuotr. Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio)

Vilniaus „Žalgiris“: futbolininkus lenkia kineziterapeutas

Keli Vilniaus miesto futbolo draugijos „Žalgiris“ komandos futbolininkai iš visų išsiskiria ne sugebėjimais futbolo aikštėje, o piešiniais ant kūno. Vartininko Mariaus Rapalio ant krūtinės esanti tatuiruotė turi jam dvejopą reikšmę. „Tatuiruotė prasmė priklauso nuo to, kaip į ją žvelgi. Vienu kampu gali perskaityti žodį „Tamsa“, kitų – „Matas“, mano sūnaus vardas“.

Legionieriaus iš Kroatijos Mario Grgurovičiaus ranką puošia angelą simbolizuojanti moteris, škotas Calumas Elliotas ant nugaros išsitatuiravęs savo vardą. Artūro Jeršovo petį puošia simbolis, apie kurio reikšmę futbolininkas kalba nenoriai. „Tai asmeninis  simbolis, apie kurio reikšmę nenoriu kalbėtis“, - slapukauja A. Jeršovas.

Visus komandos futbolininkus piešiniais ant kūno lenkia kineziterapeutas Dainius Pavilonis. „Turiu tatuiruotes su mitologiniu keltu. Tatuiruotė, kurioje pavaizduoti šunys, saugo mane nuo tamsių jėgų ir tamsiojo pasaulio. Arklio ir liūto tatuiruotė simbolizuoja veržlumą ir jėgą. Kelmų tatuiruotę turiu dar nuo tų laikų, kai sirgdavau už „Žalgirį“ kartu su Pietų IV. Tai grupuotės simbolis“, – pasakoja D. Pavilonis.

REKLAMA

Tomas Pakutinskas (bušido)

24 metų bušido kovotojas iš Tauragės turi vienintelę, bet gerai pastebimą tatuiruotę ant dešiniojo peties. Prieš beveik dvejus metus ją pasidaręs T. Pakutinskas tvirtino, kad įgyvendino seną svajonę.

„Kovoju jau nuo šešerių metų, gerai sekėsi ir visuomet norėjau įamžinti tai, ką darau. Visąlaik norėjau išsitatuiruoti kovotoją, tačiau tėvai neleido. Galiausiai man pavyko tai padaryti“, – pasakojo jis.

Po rudenį Vilniuje tarptautiniame bušido turnyre „Hero's 2011 World Grand Prix“ gautos traumos atsigaunantis kovotojas tikino jokių pavyzdžių neieškojęs ir tiesiai šviesiai rėžia, kad piešinyje pavaizduotas jis pats. Ar dar tatuiruočių bus? „Neturiu tokios ligos. Man užtenka vienos“, – tikino T. Pakutinskas.

Heros world GP Lithuania 2011 turnyras (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo) T. Pakutinskas (kairėje) (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Augustas Pečiukevičius (krepšinis)

Vilniaus „Sakalų“ įžaidėjas Augustas Pečiukevičius turi tris tatuiruotes įvairiose kūno vietose. Krepšininkas neslėpė, kad tatuiruotės – kaip liga: vieną kartą pasidaręs nebegali sustoti.

Ant kojos krepšininkas išsitatuiravęs Vilniaus dangoraižius paminklo krepšiniui viduje ir šalia užrašą: „Sweet Home Vilnius“ ( Mieli namai Vilnius – red. past.). Ant rankos vaikinas turi užrašą: „kas brangu, nebijok apkabint“ ir ant pilvo ištatuiruotas kryžius.

REKLAMA

– Kokia kiekvienos tatuiruotės istorija? – paklausėme A. Pečiukevičiaus.

– Nuo tada, kai sulaukiau 18 metų ir galėjau spręsti pats, ko noriu, kiekvienais metais pasidarau po tatuiruotę. Ant pilvo ištatuiruotas kryžius man yra svarbus, nes esu religingas žmogus, be to, ši tatuiruotė dar nebaigta – prie jos bus užrašas, bet dar negaliu sakyti, koks. Ant kojos ištatuiruotas paminklas krepšiniui ir Vilniaus dangoraižiai parodo, koks svarbus man šis miestas. Ant rankos išsitatuiravau man patikusius žodžius: „kas brangu, nebijok apkabint.“

– Yra dainininkės Jurgos Šeduikytės daina, kurioje skamba šie žodžiai. Tau patinka ši daina?

– Man patinka būtent šie žodžiai, jie labai užstrigo atmintyje. Tatuiruotę pasidariau lietuvių kalba, nes šiuos žodžius pirmą kartą išgirdau lietuviškai, jei būčiau išgirdęs angliškai, būčiau pasidaręs anglišką užrašą.

– Sakei, kad dabar kiekvienais metais pasidarai po vieną tatuiruotę. Ką bus kitais metais?

– Turiu daug variantų. Tatuiruotės yra kaip liga – pasidarai vieną ir iš karto galvoji, ką dar darytis toliau. Turiu daug idėjų, bet dar nesu išsirinkęs vienos.

REKLAMA

– Robertas Javtokas mums pasakojo, kad išsitatuiravo ryklį dėl to, kad išgąsdintų varžovus. Ar tu irgi norėtum ko nors baisaus?

– Gal ir taip esu baisus pakankamai (juokiasi). Nereikia tatuiruočių dėl to, kad gąsdinti.

– Ką tau suteikia tatuiruotės?

– Tai yra saviraiškos būdas, galbūt jos prideda truputį pasitikėjimo savimi. Man tai tiesiog gražu.

– Tatuiruotės – brangus malonumas?

– Pakankamai brangus. Mano tatuiruotė ant kojos kainavo apie 600 litų, o kitos 100-200 litų.

– Ar labai skauda darantis tatuiruotes?

– Ant kojos ir ant rankos visiškai neskaudėjo, o ant pilvo tai tikrai labai – kančia.

Arvydas Šikšnius (krepšinis)

„Šiaulių“ klubo gynėjas Arvydas Šikšnius turi tris tatuiruotes. Jis pripažįsta, kad dvi iš jų turi prasmę, o trečioji buvo padaryta tiesiog dėl grožio. „Man tatuiruotės patinka, manau, dar keletą tikrai pasidarysiu. Čia kaip liga – kai pasidarai vieną, nori dar ir dar“, – kalbėjo krepšininkas.

A. Šikšnius pasakojo, kad vieną tatuiruotę pasidarė dėl to, kad paslėptų kitą: „Pasidariau tatuiruotę, kuri nieko nereiškia. Tiesiog, ji buvo padaryta tam, kad paslėptų voratinklį, kurį pasidariau būdamas Amerikoje. Tas voratinklis buvo labai prastos kokybės ir atrodė nekaip“, – prisimena gynėjas.

REKLAMA

Sportininkas atidavė duoklę ir krepšiniui: „Dar viena tatuiruotė – mano inicialai, o ant kairės rankos yra ištatuiruotas krepšinio kamuolys su karūna ir žemiau jo du angelai ant debesų“, – pasakojo krepšininkas.

Arvydas Šikšnius (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Arvydas Šikšnius (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Tatuiruočių salono „Drakono ženklas“ specialisto komentaras:

„Kiek žmonių, tiek idėjų, minčių ir požiūrių į būsimą tatuiruotę. Tatuiruotes darosi nuo nepilnamečių su tėvų sutikimu iki garbaus amžiaus žmonių. Būna nemažai tokių, kuriems reikia patarti, pakonsultuoti, piešiame eskizus.

Daug ir tokių, kurie jau nusipaišę ar atsispausdinę piešinį – telieka suderinti vietą ir proporcijas. Ateina ir tokių, kurie sako nori tatuiruotės, bet nežino nei kokios, nei kur. Vieni žmonės pasipasakoja gyvenimo istoriją ir paaiškina, kodėl nori tokios tatuiruotės, o kiti iš karto nubrėžia ribą – tai asmeninis reikalas.

Didelė dalis žmonių pasidarę vieną tatuiruotę užsimano ir antros. Turime tokį juoką, kurį sakome pirmą tatuiruotę pasidariusiems: „Sveiki atvykę į mūsų klubą“. Kiek laiko užima tatuiruotės padarymas? Priklauso nuo dydžio, ar tai žvaigždutė ar didelis piešinys su daug detalių. Neskaičiuojant pasiruošimo darbui trumpiausia užtrunka iki 10 minučių. Būna ateina ir sako, noriu taškelio kažkur. Ilgiausia – nepilnos 40 valandų. Tokios tatuiruotės paprastai būna per visą ranką. Vienas vaikinas užsisakė jakudzų stiliaus tatuiruotę nuo peties iki riešo iš abiejų pusių. Taip vadinama rankovė.

REKLAMA

Tatuiruotės kas kažkiek laiko kinta. Dabar nėra daromos vienodos tatuiruotės, kokios buvo maždaug prieš 7 metus. Populiarėja meniškesnės, asmeniškos, nestandartinės tatuiruotės. Jos didesnės, ten daugiau veiksmo, spalvų, šešėlių, akcentų, detalių.

TAIP PAT SKAITYKITE:

„Žalgiriečių“ tatuiruotės: nuo M. Jordano iki riaumojančio lokio ir kryžių

TOP 20: garsiausi už grotų sėdėję JAV sportininkai

Ar V. Aleknai reikia asmens sargybinio?

TOP 20: daugiausiai pasaulyje uždirbantys sportininkai

TOP 30: visų laikų gražiausios sportininkų žmonos

Lietuvos sporto komentatorių elitas: svarbiausia – netrukdyti žiūrovui

TOP 10: brangiausios sportininkų skyrybos

Lietuvių lenktynininkų avarijos: nuo patrumpintų pirštų iki degančių pilotų

„Eurobasket 2011“: geriausi Lietuvos krepšininkų pokštai ir „perliukai“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų