REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorinė Prezidentūra Kaune artėjant Vasario 16-ąjai rengia šventinę akciją „Pasveikinkim vieni kitus“. Iniciatyvos autoriai tikisi tokiu būdu priminti buvusias ir sukurti naujas Valstybės atkūrimo dienos šventimo tradicijas, praneša LTV Naujienų tarnyba. Istorinėje Prezidentūroje Kaune saugomi daiktai, šiandien primenantys kaip tarpukariu buvo švenčiama Vasario 16-oji.

REKLAMA
REKLAMA

Muziejininkai pasakoja, kad anuomet jau Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Laisvės alėjoje netildavęs šurmulys. Žmonės skubėdavę vakaro prieblandoje pasigrožėti šviesų iliuminacijomis papuoštais namų langais ir vitrinomis. Jose stovėdavę ir gėlėmis apipinti, tautinėmis spalvomis išpuošti Lietuvos Didžiųjų kunigaikščių ar Vyčio paveikslai, Prezidento portretai.

REKLAMA

Vasario 16-ąją žmonės sveikindavo vieni kitus žodžiu, raštu ar dovanodami suvenyrų. Lietuvos vadovai taip pat sveikindavo tautą.

„Tautinė olimpiada taip pat buvo kaip dovana valstybės 20-mečio proga – šita dovana buvo visai tautai: iš visų pasaulio šalių suvažiavo į Lietuvą lietuviai sportininkai, lietuviai išeiviai, emigrantai sportininkai“, – pasakoja Istorinės prezidentūros Kaune muziejininkė Justina Minelgaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Istorinės Prezidentūros balkone skambėjo pirmieji prezidentų sveikinimai. Tiesa, susirinkusieji mažai ką girdėdavo – anuomet nebuvo garso įrangos, tačiau šventinės nuotaikos tai negadindavo.

Muziejininkai sako, kad šiandien anų laikų dvasios beveik neliko, todėl artėjančią Vasario 16-ąją siūlo švęsti kitaip.

„Iš dalies norėtume atkurti tą tradiciją, bet kartu ir sukurti truputį naują. Mes norim, kad žmonės pasveikintų kaimynus, draugus, savo artimus žmones, kad atsirastų nauja tradicija sveikinti vienas kitą“, – sako I storinės prezidentūros Kaune vadovė Renata Mikalajūnaitė.

Akcijos „Pasveikinkim vieni kitus“ organizatoriai tikisi, kad į Prezidentūrą Kaune plauks sveikinimai. Įspūdingiausių ir originaliausių sveikinimų autoriai bus apdovanoti.

Loreta Mačiulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų