REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių rajono Aukštelkės kaimo gyventojai prašė skelbti pavojų: kaimą terorizuoja agresyvi grupė nepilnamečių. Praėjusią savaitę sumušti ir apiplėšti trys neįgalūs Aukštelkės socialinių globos namų gyventojai. Mušant taikyta į galvas. „Nebesaugu visiems, kai piemenys pasijaučia kaimo karaliais“, – sakė įbauginti kaimo žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimo nelaimė

Aukštelkės kaimas – vos keli kilometrai nuo Šiaulių. Dvi parduotuvės. Pagrindinė mokykla. Didžiausia įstaiga ir didžiausias darbdavys – Aukštelkės socialiniai globos namai.

REKLAMA

„Jūs dėl mūsų kaimo nelaimės?“, – pamatę mus iš karto supranta globos namų darbuotojai.

„Bijom tų piemenų. Matytumėt, kaip buvo sumušti trys mūsų gyventojai, kraujas bėgo, galvos sudaužytos“, – emocingai pasakojo prie rūkyklos sutikti globos namų gyventojai.

Daugelis iš jų buvo ne kartą sumušti kaimo nepilnamečių. Kai kurie tikino, kad nesubrendėliai iš jų nuolat atiminėja pinigus.

Mušė nepilnamečiai

Šiaulių rajono policijos komisariate šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Komisariato atstovės spaudai Almos Valančiūnienės teigimu, sausio 19 dieną tarp 20 ir 20.48 valandos netoli Aukštelkės socialinių globos namų buvo sumušti trys globos namų gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

1979 metais gimęs neįgalus vyras dėl kairio peties sumušimo, 1973 metais gimęs vyras dėl nosies sumušimo buvo nuvežti į Respublikinę Šiaulių ligoninę. 1980 metais gimęs sumuštas globos namų gyventojas į gydytojus nesikreipė.

Policijos atstovės teigimu, mušė nepilnamečiai. Visi jie policijai yra žinomi. Keli iš jų jau apklausti. Neneigia mušę ligotus žmones.

Kruvini ir išsigandę

Globos namų direktorė Janina Baranauskaitė pasakojo, kad sausio 19-ąją į vieno darbuotojo namų duris pasibeldė sumušti globotiniai. Vyrai buvo kruvini, išsigandę. Jiems reikėjo medikų pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Globos namų vyriausioji slaugytoja Ingrida Rulinskienė pasakojo, kad globotiniams daugiausia buvo taikyta į galvas, į veidus. Vienam iš jų lūžusi nosies pertvara.

Kaimo dalis

„Globos namai yra kaimo dalis – su bendruomene darome bendrus renginius. Mūsų gyventojai eina ir į bažnyčią, ir į parduotuvę, nes globos namai neuždari. Bet nebesaugu darosi kaime nei mūsų gyventojams, nei darbuotojams“, – sakė globos namų direktorės pavaduotojas socialinams reikalams Laimonas Milinavičius.

Daugumai darbuotojų tamsoje reikia eiti į darbą ir iš jo grįžti.

„Mūsų gyventojai dauguma neįgalūs, turi proto negalią, bet dabar aplinka tapo blogesnė, nei mūsų gyventojai“, – svarstė direktorė J. Baranauskaitė.

REKLAMA

Niekina net šarvojimo patalpas

Direktorė parodė nedidelį namą globos namų teritorijos pakraštyje. Čia laikinai, jeigu reikia, šarvojami mirę globos namų gyventojai.

Namą vėl neseniai perdažė – jis buvo išpaišytas ir nuspardytas.

„Juk aukštelkiškiai aiškiai žino, kad šiame pastate būna šarvojami žmonės, bet net ir tai nesustabdo. Lyg norėtų pasityčioti“, – sakė direktorė J. Baranauskaitė.

Apiplėšimo netiria

„Matyt tie „pacaniukai“ sužinojo, kada mokamos mūsų gyventojams negalios pašalpos ir užpuolė“, – spėjo paskutinių muštynių priežastis globos namų direktorės pavaduotojas socialinams reikalams Laimonas Milinavičius.

REKLAMA

Policijos žiniomis, sumušti neįgalūs žmonės buvo išgėrę. Turėtus pinigus, darbuotojų teigimu, užpuolikai atėmė.

Policijos atstovė spaudai A. Valančiūnienė teigė, kad policija neturi žinių, jog sumuštieji dar buvo ir apiplėšti. „Tyrimo medžiagoje yra tik tai, kad nusikaltimą padarę paaugliai paėmė iš nukentėjusiųjų cigaretes“, – sakė atstovė.

Atsitiktinė gauja?

Artimiausios policijos nuovados Bubiuose tyrėjas Mindaugas Virbalas „Šiaulių kraštui“sakė negirdėjęs, kad Aukštelkėje būtų susiformavusi nuolat nusikaltimus daranti grupuotė. „Greičiausiai, tai atsitiktinė jaunuolių grupė“, – mano M. Virbalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Valančiūnienės teigimu, pastaruoju metu dėl chuliganizmo du kartus buvo skirtos baudos 22 metų aukštelkiškiui, kuris kaip tik gyvena netoli globos namų.

„Kiek šis asmuo turi įtakos nusikaltimą padariusių nepilnamečių grupei ar globos namų gyventojams, nėra žinoma“, – sakė policijos atstovė.

Policijai yra žinoma, kad globos namų gyventojai girtauja, todėl tampa lengvesniu grobiu nusikaltėliams.

Nesijaučia saugūs visi

Aukštelkės gatvėse sutikti gyventojai nenoriai kalbėjo apie agresyviai nusiteikusius nesubrendėlius.

REKLAMA

„Nebesaugu visiems, kai piemenys pasijaučia kaimo karaliais“, – sakė vienas.

Žmonės ne kartą rado prie automobilių pririštus šiukšlių konteinerius. Sutemus agresyviai nusiteikęs jaunimas būriuojasi netoli globos namų.

„Treniruojasi ant tų vargšų globos namų žmonių, kaip ant bokso kriaušių“, – sakė kiti.

Dalis aukštelkiškių kaltino pačius globotinius, kad jie dažnai geria.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų