REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

15-metė Alisa Dmitrijeva iš Latvijos nekantriai laukė, kada pradės naują gyvenimą Anglijoje. Būdama 17-os ji įstojo į Wisbecho koledžą, kur pradėjo studijuoti anglų kalbą. Žavi paauglė netruko susirasti naujų draugų.

REKLAMA
REKLAMA

Ji važinėdavo dviračiu miestelio gatvėmis, vietinėse kavinėse susitikdavo su savo draugėmis Erica ir Zuzana, o vakarais mėgdavo užsukti į naktinį klubą, kur pasilinksminti rinkdavosi ir daugiau jaunuolių iš Latvijos.

REKLAMA

Tačiau dabar Alisa – nebegyva. Jos kūną Naujųjų Metų dieną pasivaikščioti išėjęs vyriškis rado miške, netoli Didžiosios Britanijos karalienei priklausančio dvaro Norfolke.

Alisa dingo iš savo namų, kur gyveno su tėvu, močiute ir 10-mete seserimi, praėjusių metų rugpjūtį. Jos mobilusis taip pat prapuolė, bet policija atmetė versiją, kad 17-metė pabėgo savo noru: visi drabužiai, dokumentai, kiti asmeniniai daiktai buvo likę jos kambaryje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vėliau paaiškėjo, mergina buvo nužudyta. Po pusmečio rastas kūnas jau buvo taip suiręs, kad kriminalistams prireikė DNR ekspertizės, kad nustatytų palaikų tapatybę.

A. Dmitrijevos gyvenimo baigtis – tragiška, tačiau ji atvedė prie dar gilesnės ir labiau išsikerojusios problemos – Rytų europiečių nusikalstamų grupuočių, dažniau vadinamų tiesiog „Baltijos mafija“ (angl. the Baltic Mafia), su kuriomis nužudytoji mergina buvo susijusi.

Atvykėlių iš Rytų Europos gaujos įsigali Anglijos miestuose, baugina vietinius ir klastingai prisivilioja jaunas merginas, tokias kaip Alisa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Wisbechas kažkada garsėjo kaip turtingas miestas palei Nenės upę, su seniausia pradine švietimo įstaiga šalyje. Dabar miesto centrą okupavę narkotikų prekeiviai, o prie bažnyčios net ir vidury dienos gali pamatyti besivoliojantį girtuoklį ir šalia numestą tuščią butelį su slaviška etikete.

Trečdalis iš 20 tūkst. miestelio gyventojų – atvykėliai iš Rytų Europos. Iš valdų savininkų jie nuomojasi kuklesnius būstus, o gatvėse skamba skirtingų kalbų maišalynė. Kiekviena atvykėlių bendruomenė – latviai, lietuviai, lenkai, rusai – turi savo atskiras parduotuves.

REKLAMA

Dailymail.co.uk žurnalistė aplankė miestelį po to, kai leidinio redakciją užplūdo gyventojų laiškai, kuriuose jie skundėsi grėsmingai išaugusiu nužudymų, išprievartavimų ir ginkluotų užpuolimų skaičiumi.

Vizitas sutapo su policijos operacija, kai per penkias dienas buvo sulaikyti 25 įtariamieji įvairiais nusikaltimais, nuo užpuolimų su peiliais iki namų apiplėšimų, bei konfiskuota kanapių už 40 tūkst. svarų.

Detektyvas Davidas Murphy's pabrėžė, kad dauguma pavojingų nusikaltimų padaroma apsvaigus nuo alkoholio arba tarpusavyje kovojant imigrantų gaujoms. Vis dėlto daugelis nusikaltėlių sugeba sėkmingai slapstytis nuo policijos, nuolat keisdami gyvenamąsias vietas.

REKLAMA

„Mes esame beviltiškoje situacijoje, bet joks politikas tam nepasipriešins, nes bijos būti apšauktas rasistu. Vis dėlto gausybė latvių, lietuvių, lenkų ir rusų visiškai pakeitė miestelį.

18–25 metų jaunuoliai išstumti iš darbo rinkos. Išplito girtavimas ir asocialus elgesys,  vagystės iš parduotuvių ir automobilių tapo kasdienybe.

Per paskutinius dvejus metus buvo penkios žmogžudystės, susijusios su rytų europiečių bendruomenėmis. Naujieji atvykėliai viešai vartoja alkoholį, šlapinasi ant pastatytų automobilių, o susibūrę į gaujas būna itin pavojingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių, prieš penkerius metus, jie atvyko čia dirbti ūkiuose, bet dabar turi įkūrę parduotuves, kavines, klubus ir restoranus – narkotikų prekyba ir vartojimas tapo įprastiniu reiškiniu.

Tai – ne vienintelis šauksmas tyruose. 63 metų moteris pasakojo, kad anksčiau gatvelė, kurioje gyvena, buvo rami ir saugi. O dabar ji bijo sutemus net išeiti iš namų: „Žinau, kad netoliese buvo bent du užpuolikai su peiliais. Moterį automobilių stovėjimo aikštelėje kėsinosi išprievartauti vyras, kaip ji sakė policijai, su užsienietišku akcentu. O visai neseniai 13 ar 14 metų mergaitė buvo išžaginta tiesiog vidury baltos dienos.“

REKLAMA

Pakalbėjus su vietiniais nekyla abejonių, kad daugelis jų nepatenkinti atvykėlių antplūdžiu, išaugusiu nusikalstamumu ir visuomenės normoms prieštaraujančiu elgesiu. Bet jie visi jie bijo viešai atskleisti savo vardus.

Augantis nusikalstamumas kelia nerimą ir daugumai pačių imigrantų.

Vadimo Polonio, jauno atvykėlio iš Maskvos, teigimu, miestelis išties tapo pavojinga vieta, kur bet kurios tautybės žmogus bijo būti užpultas. „Kartais galvoju, kad čia net blogiau nei Rusijoje, – sakė jis. – Čia nelengva. Alkoholis, kaip visada, kelia problemas, taip pat ir narkotikai. Gal taip tik todėl, kad žmonės nesupranta vieni kitų?..“

REKLAMA

Tačiau grįžkime prie Alisos istorijos. Kas nutiko, kaip laiminga paauglė įsivėlė į ryšius su nusikaltėliais tapo žmogžudystės auka?

Merginos draugai iš Latvijos, gimtosios Rygos, pasakojo, kad Alisa visuomet būdavo linksma ir besišypsanti, kartu su draugais kasdien į mokyklą važiuodavo autobusu.

Tai pasikeitė, kai ji 2009 m. atvyko į Didžiąją Britaniją: ėmė praleidinėti pamokas mokykloje, o baigiamuosius egzaminus išlaikė tik todėl, kad močiutė buvo pažadėjusi dovaną, jei jai pavyks. Alisa tapo praktiškai nevaldoma, tiesiog „laukinis vaikas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paauglė nuolat prašydavo šeimos narių duoti pinigų bei pardavė beveik visus savo pačios turėtus daiktus (įskaitant ir dviratį – vos už 10 svarų), kad galėtų susimokėti už kanapes, metamfetaminą, ypač stiprią priklausomybę sukeliančias namų gamybos psichotropines medžiagas ir ketaminą, kurį veterinarai naudoja kaip arklių raminamuosius.

Iš pradžių ji naudojosi vietinio prekeivio, pardavinėdavusio narkotikus paaugliams, paslaugomis. Tačiau maždaug po metų pradėjo traukiniu reguliariai važinėti į Nottinh Hillą Londone, kur pirkdavo narkotikus iš lietuvio, vadinamo Dainiuku.

REKLAMA

„Ji buvo daug įsiskolinusi tam Dainiukui, – pasakojo vienas Alisos draugas. – Kai ji pradingo, jos skola siekė 15 tūkst. svarų.“ „Ji norėjo marihuanos, amfetamino arba ketamino, bet negalėdavo iškart susimokėti“, – patikslino kita draugė, taip kaip ir Alisa kilusi iš Latvijos. Nė vienas jų nesutinka atskleisti savo vardų, baimindamiesi, kad su jais bus susidorota.

Alisos šeima matė, kaip keičiasi mergina ir jos elgesys – jai nepavyko ilgai nuslėpti, kad vartoja narkotikus. Giminės stengėsi padėti, mėgino surasti jai darbą, tačiau tai nebuvo taip lengva. Jei negaudavo, ko nori, ar pritrūkdavo pinigų, Alisa kuriam laikui tiesiog pradingdavo iš namų.

REKLAMA

Galiausiai ir pati Alisa suprato, kad ritasi į pražūtį ir pasakė atskirai gyvenančiai mamai, kad jai reikia gydytojo. Tai įvyko likus maždaug mėnesiui iki paskutinio ir lemtingo merginos dingimo.

Deja, išgelbėti Alisą buvo jau per vėlu. Ji buvo pernelyg įklimpusi į narkotikus ir, policija beveik neabejoja, skolas rytų europiečių bei Londono gaujoms.

Policija surado vaizdo įrašą, kaip Alisa savo dingimo dieną sėda į žalią „Lexus“ markės automobilį su dviem vyriškiais ir nuvažiuoja. Pareigūnai aiškinasi, kas vyko vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Alisos draugai pasakoja skirtingas istorijas. Bet daugelis jų nori likti nežinomi ir netgi atsisako bendrauti su policija – kaip ir kiti Wisbecho gyventojai, yra įsibaiminę imigrantų gaujų.

Viena iš artimiausių Alisos draugių žurnalistei papasakojo apie paskutinį kartą, kai matė ją gyvą: „Ji buvo su keturiais jaunais vyrais, aš manau, lietuviais. Jų veidai neatrodė labai jau šventi. Duočiau kokius 50 proc., kad jie ją ir nužudė.“

Vis dėlto draugų matyti ar vaizdo įraše užfiksuoti vyrai gali būti ir niekuo dėti – pasak kitos merginos, Alisa buvo pagarsėjusi tuo, kad „keitė vaikinus kaip kojines“.

Žmogžudystės tyrimas veda policiją vis giliau į išsiraizgiusį „Baltijos mafijos“ voratinklį. Žiauri 17-metės A. Dmitrijevos mirtis praskleidė šydą, už kurio – visas narkotikų, smurto ir prievartos pasaulis.

Parengta pagal dailymail.co.uk

Taip pat skaitykite:

Anglijoje aptiktas lavonas gali būti latvės arba lietuvės

Rasti palaikai priminė mįslingą lietuvės dingimą


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų