REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas neįvykdė praėjusių metų plano. Tai buvo akcentuota komisariate vykusioje ataskaitinėje spaudos konferencijoje, tačiau panašu, kad miesto ir apskrities policijos galvos asmeninės atsakomybės dėl to prisiimti neketina. Tarsi ne jie būtų kalti dėl to, kad mieste daugėja plėšimų, viešosios tvarkos pažeidimų, o gyventojų pasitikėjimas policija tragiškai mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Policija pasitikinčių žmonių mažėja

„Policijos departamente buvo akcentuota keturiolika kriterijų. Iš jų komisariatas įvykdė trylika. Nepasiektas buvo gyventojų pasitikėjimas policija“, – apie Šiaulių apskrityje darytą visuomenės nuomonės tyrimą kalbėjo Šiaulių apskrities VPK viršininkas Egidijus Lapinskas. Anot jo, policija Šiaulių apskrityje pasitiki 51 procentas žmonių. Veiklos plane buvo įvardyta, kad policija turėtų pasitikėti bent 55 procentai Šiaulių apskrities gyventojų. 2010 metais policija pasitikėjo 78 procentai žmonių.

REKLAMA

Praėjusiais metais itin menko policijos pajėgos. „Tarnybą paliko 130 pareigūnų. Dažniausiai tai buvo susiję su sveikatos būkle – pareigūnai neatitiko sveikatos reikalavimų, kiti 20 metų atitarnavę pareigūnai pasinaudojo galimybe išeiti į pensiją“, – minėjo policijos viršininkas teigdamas, kad jauni žmonės nori eiti į policiją, tik daugeliui koją pakiša atranka.

E. Lapinskas akcentavęs, kad šiais metais, skirtingai nei praėjusiais, nemokamų atostogų nereikės eiti, daugiau nieko gero patiems pareigūnams negalėjo pažadėti.

REKLAMA
REKLAMA

Suprastėjo tyrimas

Nors, kaip įprasta, Šiaulių miesto policijos viršininkas Rimvydas Šlekys pirma akcentavo džiuginančius statistinius skaičius, bet ne viskas yra taip gražu.

Praėjusius metus būtų galima vadinti baudžiamųjų nusižengimų, plėšimų ir viešosios tvarkos pažeidimų antplūdžiu. Per praėjusius metus užfiksuoti 196 viešosios tvarkos pažeidimai, kai 2010 metais jų tebuvo tik 152. Praėjusiais metais užregistruoti 267 baudžiamieji nusižengimai, kai 2010 metais jų buvo beveik penktadaliu mažiau – nustatyti 227 baudžiamieji nusižengimai. Ženkliai blėso ne tik šių nusižengimų, bet ir visų praėjusiais metais Šiauliuose užregistruotų nusikaltimų tyrimas. Šiaulių miesto pareigūnus ištirtų bylų skaičiumi lenkė Akmenės, Pakruojo bei Radviliškio rajono pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukčiai kurpia naujus scenarijus

Daugiau – net šešiais – užfiksuota ir nusikaltimų, susijusių su kvaišalais. Šiauliuose dažniau siautėjo ir plėšikai. Kai 2010 metais užregistruotas 91 plėšimo atvejis, praėjusiais metais jų buvo net 108. Penktadaliu išaugo ir turto sunaikinimo ar sugadinimo atvejų. Praėjusiais metais nustatyta 120 tokių atvejų, kai 2010 metais į Šiaulių pareigūnus pagalbos dėl turto sunaikinimo kreipėsi tik 100 žmonių.

Nors visos šalies mastu sukčių atakų atvejų retėjo, Šiauliuose apgavikai trynė rankas – per praėjusius metus nukentėjo 165 žmonės, kai 2010 metais sukčiams pavyko rasti 152 aukas. Kaip įvardyta spaudos konferencijoje, telefoniniai sukčiai „persikvalifikuoja“ į internetinius sukčius ir tyko savo aukų skelbimų ar kitose interneto svetainėse.

REKLAMA

Šiaulių miesto policijos vadovas, komentuodamas „išaugusius“ statistinius skaičius, bandė raminti pasikeitusiu nusikaltimų vertinimu.

„Bandome viešosios tvarkos pažeidimus vertinti pagal baudžiamojo kodekso prizmę, nes ankstesniais metais tai darėme pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso prizmę“, – išvedžiojo R. Šlekys.

Kyšininkų – nerasta

Per visus praėjusius, kaip ir 2010 metus, Šiaulių miesto policininkai nepričiupo nė vieno kyšininko – dėl kyšininkavimo nebuvo pradėtas nė vienas ikiteisminis tyrimas. Analogiška situacija per du praėjusius metus buvo ir dėl kontrabandos.

Pernai mieste sumažėjo išžaginimo atvejų. Praėjusiais metais Šiauliuose nuo žagintojų nukentėjo tik penkios moterys, kai 2010 metais išžagintos devynios moterys. Policijos pareigūnai praėjusiais metais pradėjo penkias žmogžudystės bylas. 2010 metais jų buvo viena mažiau.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų