REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvykiai šalyje veja įvykius, o progos pasipelnyti ieškantys sukčiai ir apgavikai prie kiekvieno iš jų prisitaiko ir stengiasi pasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigus iš neatsargiųjų apgavikai vilioja prisidengdami jų artimųjų, policijos, socialinių darbuotojų vardais, siūlosi padėti pinigus keičiant ar susigrąžinant, naudojasi „Snoro“ banko griūtimi.

REKLAMA

Nuo sausio 1 dienos prasidėjusios permainos „Sodroje“ tapo dar vienu sukčių ginklu. Siūlomasi pagreitinti susidariusių nepriemokų grąžinimą, suteikti kitokių paslaugų.

Siekdama užkirsti kelią apgavystėms „Sodra“ dar kartą išplatino priminimą apie galimą pavojų.

Jame teigiama, jog pastaruoju metu vėl pasitaikė atvejų, kai „Sodros“ darbuotojais prisistatę asmenys siūlė rašyti prašymus dėl pensijų padidinimo arba nepriemokų susigrąžinimo, siūlėsi palydėti į namus ir padėti užpildyti reikiamus dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės raginami būti budresni ir nepasirašinėti jokių dokumentų, neįsileisti tokių asmenų į namus ir neteikti jiems asmens duomenų.

Siūlo kviesti policiją

„Jeigu už durų stovintis svečias sakosi atėjęs pas jus iš „Sodros“, neatidarykite jam durų. Nesuklysite ir policiją iškvietę. Tai negali būti „Sodros“ darbuotojai, jie pas gyventojus į namus nevaikšto“, – tikina „Sodros“ Panevėžio skyriaus atstovė Vaiva Mockevičienė ir primena, kad ir pensijas į namus pensininkams atneša ne „Sodros“, o kitos įstaigos darbuotojai. Jie niekada neprisistato esantys iš „Sodros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ vadovai gali ateiti į namus tik pas šimto metų sulaukusį pensininką, bet apie šį vizitą būna iš anksto susitariama su jubiliato artimaisiais, nurodomas tikslus laikas.

Norėdama ką nors pranešti savo klientams, „Sodra“ jiems siunčia laiškus. Labai retais atvejais gali paskambinti telefonu. Į namus darbuotojai niekada neina, netvarko jokių piniginių reikalų, žmonių gatvėse nestabdo, nesiūlo sutarčių dėl pensijų padidinimo ar susigrąžinimo, nereikalauja asmens duomenų.

Grąžins nepriemokas

Nuo šių metų sausio 1 dienos nedirbantiems ir dirbantiems pensijų gavėjams į prieškrizinį lygį grąžintos senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių valstybinio socialinio draudimo pensijos bei kompensacijos. Dėl to jokių pareiškimų ar prašymų rašyti nereikėjo.

REKLAMA

„Primename, kad šių metų birželį bus išmokėtos likusios nepriemokos 1995–2002 metais dirbusiems ir dėl to ne viso dydžio senatvės ar invalidumo pensiją gaudavusiems pensininkams“, – sako V. Mockevičienė.

Senatvės ar invalidumo pensijų gavėjams, kurie po pensijos paskyrimo nurodytu laiku dirbo ir turėjo draudžiamųjų pajamų, dėl kurių dydžio jiems buvo mokama ne visa paskirta pensija ir 2008 metų sausio 1-ąją buvo jaunesni nei 65 metų, negautos senatvės ar invalidumo pensijos nepriemokos dalis bus išmokėta birželio mėnesį.

REKLAMA

2009 metų gruodžio mėnesį buvo išmokėta nepriemokos dalis: jeigu asmeniui apskaičiuota senatvės ar invalidumo pensijos nepriemokos suma neviršijo 100 litų, išmokėta viso dydžio apskaičiuota suma. Jeigu asmeniui apskaičiuota senatvės ar invalidumo pensijos nepriemokos suma viršijo 100 litų, buvo išmokėta 50 procentų asmeniui apskaičiuotos sumos, bet ne daugiau kaip 830 litų. Likusi asmeniui apskaičiuotos sumos dalis bus taip pat išmokama birželio mėnesį.

„Sodrai“ praneš bankas

Pasak V. Mockevičienės, pinigai bus pervedami tik į asmeninę nepriemokos gavėjo sąskaitą. Asmenims, kuriems pensijos mokamos per bankus, neišmokėtos pensijų dalies sumos bus išmokamos kartu su pensijų mokėjimu, tai yra pradedamos mokėti ne anksčiau kaip birželio dešimtą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asmenims, kuriems pensijos mokamos ne per bankus, pensijų nepriemokos bus išmokėtos birželio 16 dieną.

Kiekvienam pensininkui pensijos nepriemoka bus apskaičiuota be jokio prašymo. Taigi, pensininkams nereikia eiti ar kitaip kreiptis į „Sodrą“ su prašymais.

1995–2002 metais dirbusiems pensininkams susidariusios nepriemokos bus pervedamos tik į kredito įstaigose esančias sąskaitas. Pinigai nebus pristatomi per pašto skyrius, pagal gyvenamąją vietą ar į namus. Todėl tie asmenys, kurie pensiją gauna ne į sąskaitą, esančią kredito įstaigoje, turėtų kreiptis į pasirinktą banką ir atsidaryti sąskaitą.

REKLAMA

Tame pačiame banke asmuo gali užpildyti prašymą, kad „Sodros“ išmoka būtų pervedama į iš naujo atidarytą sąskaitą. Šį prašymą bankas perduos „Sodros“ skyriui.

Tiesiogiai į „Sodros“ skyrius turėtų kreiptis tik 1995–2002 metais dirbusiems pensininkams susidariusių nepriemokų paveldėtojai.

Birželio mėnesį pensijų nepriemokos bus išmokėtos mirusių šių pensijų gavėjų turto paveldėtojams. Pastarieji dėl nepriemokos išmokėjimo turi kreiptis į „Sodros“ skyrių, kuris mirusiajam mokėjo pensiją.

Kaip mokėjo, taip ir mokės

„Sodra“ informuoja, kad pensijų išmokėjimo laikas nesikeičia. Kaip ir anksčiau, per kredito įstaigas pensijos bus išmokamos kiekvieno mėnesio 10–12 ir 28 dienomis.

REKLAMA

Iš naujo, po 2012 metų vasario 29 dienos, paskirtos pensijos bus išmokamos kiekvieno mėnesio 20–26 dienomis.

Visus reikiamus duomenis, kad būtų išmokėtos 1995–2002 metais dirbusiems pensininkams susidariusios nepriemokos, „Sodra“ turi, todėl nei dėl atkuriamų pensijų, nei dėl pensijų nepriemokų grąžinimo žmonėms niekur nereikia kreiptis, nereikia pildyti jokių dokumentų.

Ši taisyklė galioja ir tiems 2011 metų gruodį dirbusiems pensininkams, kurie vėliau nutraukė darbinę veiklą, tai yra jei asmuo tą mėnesį dirbo ir pensiją kaip dirbantis pensininkas gavo gruodžio 28 dieną, tai tuo atveju, jei asmuo nuo 2012 metų sausio nebedirbs, jam pensija toliau bus mokama kiekvieno mėnesio 28 dieną.

Kaip ir iki šiol pensijos pagal gyvenamąją vietą ir per pašto skyrius išmokamos kiekvieną mėnesį nuo 10 iki 28 dienos.

Iš naujo, po 2012 metų vasario 29 dienos, paskirtos pensijos į gavėjų sąskaitas kredito įstaigose bus pervedamos kiekvieno mėnesio 20–26 dienomis.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų