REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Branduolinės energetikos ekspertas ketvirtadienį sakė, kad Šiaurės Korėja skubiai stato urano kuru varomą branduolinį reaktorių, kuris yra nesaugus.

REKLAMA
REKLAMA

Siegfriedas Heckeris nuo 2004 metų Šiaurės Korėjos branduolinės jėgainės statybvietėje lankėsi keturis kartus. Paskutinį kartą jis ten nuvyko 2010 metų pabaigoje ir yra paskutinis Šiaurės Korėjos jėgainę matęs užsienio ekspertas. Telefonu naujienų agentūrai „Reuters“ S. Heckeris sakė, kad reaktorius gali turėti techninių trūkumų.

REKLAMA

„Man nerimą kelia tai, kad visada jaučiau, jog nėra tinkamos priežiūros, kuri padėtų reaktorių pastatyti ir eksploatuoti saugiai“, - sakė ekspertas ir pridūrė, kad jėgainė gali būti pradėta eksploatuoti jau po poros metų.

„Žiūrint iš techninės pusės, jie neturėtų skubėti baigti statybų ir eksploatuoti reaktoriaus, neturėdami ryšio su tarptautine saugą užtikrinančia bendruomene. Tai tiesiog per daug rizikinga“, - teigė S. Heckeris.

REKLAMA
REKLAMA

Per praėjusius metus padarytose palydovinėse nuotraukose matyti, kad neturtinga valstybė rimtai nusiteikusi pastatyti branduolinį reaktorių, sakė ekspertas.

JAV ir Pietų Korėja mano, kad urano sodrinimo gamykla ir reaktorius pažeidžia tarptautinius susitarimus, ir reikalauja, kad Šiaurės Korėja nutrauktų bet kokią veiklą branduolinės energetikos srityje, kol bus aptartas paramos Šiaurės Korėjai atnaujinimas.

S. Heckerio nuomone, reaktorius skirtas tik elektros energijos generavimui. Bet netoliese yra urano sodrinimo gamykla ir kompleksą būtų galima panaudoti atominei bombai gaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų