REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ekonomistas Nourielis Roubini ir politikos apžvalgininkas Ianas Bremmeris žurnalui „Foreign Policy“ duotame interviu atskleidžia netikėtus artėjančių metų verslo nugalėtojus bei nevykėlius. Ekspertai taip pat pasidalina savo mintimis apie tai, ar Pasaulio ekonomikos forume (PEF) Davose posėdžiaujantys didieji pasaulio protai gali išgelbėti pasaulio ekonomiką nuo dar vienos krizės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Roubini, 2012-ieji bus metai be „jokio progreso“. Politinės rizikos tyrimų ir konsultacinės įmonės „Eurasia Group“ prezidentas I. Bremmeris baiminasi dėl demokratijos pasitraukimo ir dėl to, kad nelygybė gali peraugti į pasaulinį klasių karą.

REKLAMA

Nejudama iš vietos Paklaustas apie niūrias ekonomikos perspektyvas I. Bremmeris teigė, kad šiuo metu pasaulis yra įstrigęs pradiniame taške, kuriame nėra jokio pasaulinio vadovavimo.Susiję straipsniai

Klaipėdos uostas bendradarbiaus su JAV Virdžinijos uostu Kinai pradėjo mokėti „Saab“ skolas Euro bomba jau tiksi Sustiprėjus JAV doleriui, auksas atpigo JAV milijonieriai reikalauja didinti mokesčius

„Jei europiečiai iš jo nepajudės patys, to turbūt nepadarys nei JAV, nei Kinija, nei niekas kitas, - kalbėjo politikos apžvalgininkas. – Tą patį galima pasakyti ir apie politinį perėjimą tokiose vietose kaip Sirija, Vidurio Rytai, Pakistanas ir Afganistanas – jei JAV neužtikrins demokratinio perėjimo, kas daugiau tai padarys?“

REKLAMA
REKLAMA

Aiškindamas to priežastis, I. Bremmeris teigė, kad anksčiau finansavimą skirdavo Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio bankas, kurie kartu sukeldavo tam tikrą ekonominę šoko terapiją ir paskatindavo politines reformas. Tačiau dabar tai daro Kinija, kuri, anot, eksperto, nėra suinteresuota tokiais dalykais. Jis pastebi, kad Kinijos plėtros bankas šiandien skiria daugiau pinigų nei TVF ir Pasaulio bankas kartu sudėjus.

N. Roubinis tvirtina, kad visi pasaulio įvykiai (politiniai, finansiniai ir gamtiniai) sukėlė didelę sumaištį pasaulio finansų sektoriuje, tačiau jie nebuvo vien tik laikini nutikimai, kaip tuo tikėti yra linkę optimistai. Tai parodo besitęsiantys neramumai karštuose pasaulio taškuose, vis aštrėjantis konfliktas tarp JAV, Izraelio, Irano ir net nesibaigiančios gamtos stichijos. Ekonomistas pažymi, kad euro zonos skolų krizė pradėjo plisti iš periferinių bendros valiutos sąjungos valstybių ir pamažu persimeta į pagrindines euro zonos valstybes. Anot jo, JAV vykstantys ginčai dėl fiskalinio deficito nesibaigs tol, kol nebus išrinktas naujas prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyvename pavojų pilname pasaulyje – rinkos, finansinių, fiskalinių, kontrolės, apmokestinimo ir net geopolitinių bei geostrateginių pavojų pasaulyje“, - kalbėjo N. Roubini ir pabrėžė, kad šiais metais visi šie pavojai išliks.

Ekonominė nelygybė skatins konfliktus Paklaustas apie ekonominę nelygybę ir apie tai, kaip su ja reiktų kovoti, I. Bremmeris teigė, kad Jungtinėse Valstijose judėjimas „Užimk Volstritą“ nepadės pasiekti reikšmingų politinių permainų. Pasak jo, JAV politinė sistema yra labai tampri ir šiuo metu nėra didelio spaudimo ją pakeisti.

REKLAMA

Kalbėdamas apie Kiniją, I. Bremmeris teigė, kad auganti turto nelygybė šioje šalyje greičiausiai nėra tokia svarbi kaip Kinijos nacionalizmas – veiksnys, galintis nulemti, kur per artimiausius metus kils konfliktai. Tą patį politikos ekspertas gali pasakyti ir apie padėtį Rusijoje.

N. Roubini mano, kad ekonominę nelygybę lemia ne tik tokie veiksniai kaip nacionalizmas, rasė, religija ar kartų susiskaldymas, tačiau svarbios yra ir plačiai tarpusavyje susijusios ekonominės ir finansinės problemos, tokios kaip nedarbas, ekonominis nesaugumas ar socialinė apsauga.

REKLAMA

„Manau, kad skirtingose valstybėse vykstančių dalykų pamatas yra sudėtingas ekonominių problemų derinys“, - teigė jis ir pažymėjo, kad šių problemų pasireiškimas gali sukelti klasių ar religinę kovą.

Dėmesio centre - Kinija

Kalbėdamas apie šių metų PEF susitikime dalyvaujančius veikėjus I. Bremmeris priminė, kad pernai Davose gerai pasirodė dabartinė TVF vadovė Christine Lagarde bei Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Vis dėlto jis pažymėjo, kad šiais metais Europa taip pat sulauks didelio dėmesio, tačiau jie neatrodys kaip nugalėtojai. Eksperto manymu, JAV neteikia pernelyg daug dėmesio Davosui, ypatingai prieš artėjančius prezidento rinkimus. Šių metų PEF susitikime, anot I. Bremmerio, daugiausiai dėmesio susilauks Kinija, kuri pamažu perima vadovaujantį vaidmenį ir tai daro nepaprastai gerai bei su pasitikėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau ekonomistas N. Roubini buvo išsakęs savo nuogąstavimus dėl to, kad Kinijos burbulas anksčiau ar vėliau turės sprogti. Duodamas interviu žurnalui „Foreign Policy“ jis pateikė duomenis, įrodančius Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimą.

„Turint omenyje, kad šie metai yra perėjimo metai, jie [Kinija] darys viską, kad išlaikytų 8 proc. ekonomikos augimą“, - prognozavo ekonomistas.

Kalbėdamas apie Kiniją N. Roubini išskyrė 3 problemas, su kuriomis ši Azijos milžinė susidurs per artimiausiu dvejus metus. Pirma problema yra ta, kad neapmokėtos paskolos bankų sistemoje prives prie kreditų krizės. Antra problema yra Kinijos valstybės skola, kuri, įvairiais skaičiavimais, šiuo metu siekia 80 proc. nuo BVP. Trečia, visi investiciniai pakilimai galiausiai baigdavosi kietu nusileidimu. Pasak N. Roubini, ne veltui yra nerimaujama dėl to, kad Kinijos reformos, skirtos skatinti gyventojus taupyti ir daugiau vartoti, yra vykdomos per lėtai.

REKLAMA

„Pagaliau, [Kinijos] vartojimas sudaro tik 33 proc. BVP, o investicijos – 50 proc. BVP, - aiškino ekonomistas. – Investicijoms nutrūkus ir nustojus augti eksportui, silpnas vartojimo augimas pasireikš kietuoju nusileidimu.“

Žaliajai energijai nebeliko vietos

Kalbant apie žaliosios energijos plėtrą I. Bremmeris nebuvo labai optimistiškas ir teigė, kad šiandien pasaulis sprendžia rimtesnes problemas. Pasak jo, pasaulio valstybės gali bandyti pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių, tačiau jos vis tiek bus pernelyg priklausomos nuo anglies.

REKLAMA

Ekspertas mano, kad ateityje sulauksime išaugusio energijos poreikio ir dėl to padidės pasaulinė energijos gamyba. Tai reiškia, kad į tokias valstybes kaip Rusija, Saudo Arabija ar kitas Vidurio Rytų valstybes ir toliau plūs milžiniški pinigų srautai.

Metų nugalėtojai ir nevykėliai

Paklaustas, kokią valstybę mato ateinančių metų nugalėtoja, I. Bremmeris nedvejodamas atsakė – JAV.

Pasak jo, JAV doleris atrodo visai neblogai, lyginant su euru, ir tai suteikia šaliai daugiau lankstumo. Jis taip pat teigė, kad reikalams pakrypus neigiama linkme visas pasaulis atsigręžia į JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei atsiradusią ertmę galėtų užkamšyti kas nors kitas, būtų visai kitaip, tačiau daugelyje pasaulio vietų to padaryti nėra kam“, - aiškino apžvalgininkas.

Tarp pirmaujančių valstybių I. Bremmeris išskyrė ir Braziliją, kurioje šiais metais bus rengiamos Olimpinės žaidynės, o dar po dviejų metų – pasaulio futbolo čempionatas. Eksperto manymu, šalies prezidentė Dina Rousseff atliko labai didelį darbą atsikratydama eilės korumpuotų ministrų ir įrodydama, jog gali vadovauti vienai iš sparčiausiai besivystančių pasaulio valstybių.

REKLAMA

Vertinant priešingą pusę, I. Bremmeris teigė, kad šiais metais didžiausia nevykėle bus Europa, kuri niekaip nesugebės išbristi iš krizės. Išreikšdamas savo abejones dėl Rusijos demokratinės ateities ekspertas šią šalį taip pat priskyrė prie potencialių nevykėlių.

„Rusija atsiliko nepaisant visų savo turimų turtų, - aiškino „Eurasia Group“ prezidentas. – Ji nepadarė nieko tinkamo, lyginant su kitomis BRIC valstybėmis.“

Ekonomistas N. Roubini sutiko su I. Bremmerio išsakyta mintimi, kad Rusija turėtų būti pašalinta iš BRIC valstybių grupės, ir pridėjo, kad vietoje jos verčiau būtų priimta Indonezija. Tarp potencialių šių metų laimėtojų ekonomistas paminėjo Turkiją, kuri, pasak jo, su laiku gali tapti sėkmingos, nuosaikaus islamo valstybės pavyzdžiu. Metų nevykėlių titulą N. Roubini skyrė euro zonos periferinėms valstybėms.

„Manau, kad Europa padarė didelę klaidą sulėtindama derybas dėl Turkijos stojimo į Europos Sąjungą, - nuogąstavo N. Roubini. – Ir tai yra pasaulis, kuriame mes šiandien gyvename.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų