REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos miesto apylinkės teismas nutraukė bylas keturiems klaipėdiečiams, kurie buvo kaltinami Lietuvos valstybės atkūrimo metinių minėjimo eisenos metu bei kitomis dienomis viešai demonstravę nacistinę svastiką.

REKLAMA
REKLAMA

Istorija prasidėjo 2010–ųjų vasario 16–ąją, kai tarp Rumpiškės gatvėje vykstančios eisenos dalyvių pastebėti asmenys, nešantys „plakatus su svastikos ženklais“, tada jiems surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai dėl nacistinių ar simbolių platinimo ar demonstravimo, primena VE.lt.

REKLAMA

Pradėjus nagrinėti bylą, kaltinamieji tuos pačius plakatus atsinešė į teismą, tąkart – 2010 metų gegužės 5–ąją policijos pareigūnai perspėjo juos simbolikos nedemonstruoti viešai, analogiški protokolai jiems surašyti dar kartą.

Pasirodo, policininkų reikalavimai buvo neteisėti.

Trečiadienį Klaipėdos miesto apylinkės teisme visiems kaltinamiesiems – Linui Zaniauskui, Sauliui Balčiūnui, Dovydui Baltiejui bei Deividui Černeckiui – nutraukė administracines bylas nustačius, kad jų veiksmuose nebuvo pažeidimų įvykio bei sudėties.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis nutarties motyvas – didžiulėse nuotraukose užfiksuoti ženklai negali būti laikomi nacistinėmis svastikomis, nes neatitinka teismo apibrėžto šio simbolio kriterijų, nors vizualiai ir primena nacių simbolį.

Konstatuota, kad nuotraukose užfiksuoti Kernavėje rastų 13 amžiaus žiedų fragmentai, taip pat dalis skulptūros, Rokiškyje pastatytos 1926 metais ir skirtos valstybės atkūrimo dešimtmečiui paminėti.

Motyvuota ir tuo, kad nuotraukas demonstravę asmenys siekė supažindinti Lietuvos žmones su istorija, o ne kūrė sąlygas nacių propagandai.

Bylų nagrinėjimų metu kaltinamieji savo kaltes neigė.

Šis įvykis sulaukė didelio atgarsio tarptautinėje erdvėje ir net išprovokavo lietuviškų prekių boikotą Rusijos prekybos centruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų