REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama antradienio vakarą perskaitytame metiniame pranešime pristatė save kaip kovotoją su ekonomine krize ir už teisingesnę Ameriką.

REKLAMA
REKLAMA

„Milijonai amerikiečių, kurie kiekvieną dieną sunkiai dirba ir laikosi taisyklių, nusipelno tokios pat vyriausybės ir tokios pat finansų sistemos. Atėjo metas taikyti vienodas taisykles nuo viršaus iki apačios“, – pabrėžė jis Kongrese.

REKLAMA

Teisingumas ir šansų lygybė nėra vien tik demokratų ar respublikonų vertybės, tai yra amerikietiškos vertybės, kalbėjo prezidentas. Jo kalbą vis pertraukdavo kongresmenų plojimai. Pasak B. Obamos, JAV negali būti šalis, kurioje „tikrai gerai gyvena vis mažiaus žmonių, o vis daugiau amerikiečių vos suduria galą su galu“. Jis norįs „atkurti tokią ekonomiką, kurioje kiekvienas gautų šansą“.

B. Obama savo kalboje reikalavo plačios mokesčių reformos. Turtingieji, anot jo, turėtų mokėti didesnius mokesčius. Tie, kas per metus uždirba milijoną dolerių, turėtų atseikėti mažiausiai 30 proc. mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

B. Obama lapkritį vyksiančiuose rinkimuose sieks antrosios kadencijos. Tačiau dėl ekonominės krizės jis sulaukia didelio spaudimo. Nedarbo procentas JAV gruodį siekė 8,5 proc. Esant tokiam nedarbui, pastarųjų laikų istorijoje nė vienam prezidentu nėra pavykę laimėti rinkimų antrą kartą iš eilės.

Kalbėdamas apie užsienio politiką, B. Obama pareiškė, kad JAV įvaizdis pasaulyje pastaruoju metu pagerėjo. Jis pabrėžė „atsinaujinusį“ vadovaujantį JAV vaidmenį pasaulyje. Kaip to pavyzdį prezidentas, be kita ko, paminėjo tai, kad aljansai su Europa ir Azija dabar yra „stipresni nei kada nors anksčiau“.

B. Obama kalbėjo apie koalicijas, kurias JAV sudarė branduolinėms medžiagoms apsaugoti, misijas kovoje su badu ir ligomis, kurioms vadovavo JAV, taip pat smūgius, kuriuos šalis smogė savo priešams.

„Kas tvirtina, kad Amerikos įtaka mažėja, yra neteisūs“, – pažymėjo JAV vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų