REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 23 d, pirmadienį, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė precedento administracinių teismų praktikoje neturėjusią nutartį. Atmesdamas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) apeliacinį skundą teismas paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą kuriame buvo konstatuota, kad su pasieniečių profesinės sąjungos lyderiu buvo siekiama susidoroti dėl jo veiklos profesinėje sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA

V. Banel: pasieniečiai buvo žeminami, o dėl dokumentų klastojimo kai kuriose rinktinėse teko kreiptis į VSD

REKLAMA

Po to, kai 2010 metais  Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu buvo paskirtas Vainius Butinas, stambiausios Lietuvoje pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vadovas, 34 metų teisės magistro laipsnį turintis pareigūnas Vladimiras Banel, ne kartą kreipėsi į VSAT vadą, Vidaus reikalų ministrą R.Palaitį, Seimo Nacionalinio saugumo komitetą, Prezidentės patarėją V.Jacyną, pranešdamas apie naujosios vadovybės ir jos komandos galimus piktnaudžiavimus tarnyba, proteguojant į pareigas artimus jai žmones. Profesinė sąjunga dalyvavo atrankų procedūrose ir pateikė pažymas apie tai, kaip buvo manipuliuojama  konkursais, proteguojant naujai valdžiai artimus, tačiau visiškai nekompetentingus asmenis į svarbius postus VSAT. V.Banel teigimu, per metus dėl įvairių pažeidimų buvo parašyta beveik 200 skundų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vadovas atskleidė, kad vienoje iš rinktinių dirbęs ir aukštas pareigas ėjęs V. Butinui pavaldus pareigūnas buvo suklastojęs savo aukštojo mokslo dokumentus. Tuo tarpu V. Butino vadovaujamoje rinktinėje šiam pareigūnui buvo suteikta teisė dirbti su įslaptinta informacija „Visiškai slaptai“. Taip pat šis pareigūnas vertindavo visų rinktinės pareigūnų drausmę ir išvadas pateikdavo dabartiniam VSAT vadovui. Generolas V.Butinas itin vangiai reeagavo į profesinės sąjungos pastabas. Vėliau, tik įsikišus valstybės saugumo departamentui, šis pareigūnas buvo atleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesinė sąjunga atskleidė, kad krizės metu naujoji vadovybė iš esmės be būtino pagrindo, mokėjo nepagrįstas dešimtūkstantines kompensacijas vadui artimiems aukštiems pareigūnams. Derinant su Vidaus reikalų ministru buvo kuriamos teisinės schemos, kad aukšti VSAT pareigūnai galėtų gauti dešimtis tūkstančių litų išmokų, kurių paprastas pasienietis niekada negautų.

Profesinė sąjunga stipriai kritikavo V. Butiną dėl neišbaigtos ir pareigūnų teises pažeidžiančios rotacijos procedūros, kurią, dangstantis Prezidentės pavedimais, buvo ketinama naudoti kaip bauginimo instrumentą pareigūnams.

REKLAMA

Pasienio pareigūnų profesinė sąjunga kritikavo VSAT vadovą dėl nepriimtinos taupymo politikos, kai pareigūnai priverstinai buvo verčiami eiti nemokamų atostogų, o tie, kurie nepaklūsdavo - buvo žeminami. Jų pavardės kabinamos stenduose.

Profesinė sąjunga iki šiol kritikuoja VSAT vadovybę, vengiančią užtikrinti pasieniečių saugumą ir greitą tyrimą tais atvejais, kai pareigūnai dėl tarnybos netenka turto ar sužalojami. Antai, jau antrus metus VSAT ir prokuratūra tiria bylą, kurioje buvo sudegintas principingai dirbusio pasieniečio turtas. Pareigūnui iki šiol neatlyginta žala nors įstatymas tokią galimybę numato.

REKLAMA

Teisme V.Banel pareiškė, kad, atstovaudamas pasieniečių interesus, parašė beveik 200 raštų, skundų ir pastabų, pradėtos kelios dešimtys teismų procesų.

Nepaklusniam pasieniečiui pradėta kurpti drausminė byla

Pagaliau 2011 metų pradžioje pasieniečių profesinės sąjungos lyderiui buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl tariamai pažeistos drausmės. Profesinės sąjungos tarybai nekilo abejonių, kad šis tyrimas yra VSAT vadovų kerštas už principingą poziciją ginant pareigūnų interesus. Prašant apsaugoti pareigūną, buvo kreiptasi į Vidaus reikalų ministrą R.Palaitį.  Deja, šis, ne kartą pilietines pareigūnų iniciatyvas kritikavęs, ministras iki šiol neskubėjo talkinti pareigūnui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po metus trukusio teismo proceso profesinės sąjungos adokatui pavyko įrodyti, kad pareigūną buvo ketinama bausti ne už tai, kad jis padarė pažeidimą, bet už tai, kad jis aktyiai gynė pareigūnų interesus. Tokiu būdu buvo sukurpta drausmės byla, galimai turint tikslą atikratyti arba bent stipriai paspausti principingą pareigūną. Kėlė nuostabą tai, kad iki savo veiklos profesinėje sąjungoje V.Banel turėjo net kelis apdovanojimus, tuo tarpu pradėjus vadovauti profesinei sąjungai situacija netikėtai pasikeitė.

REKLAMA

Susidorojimo su tūkstantinės organizacijos lyderiu pasyviai stebėjo stabiausios Lietuvos profesinės sąjungos.

Gindamas pasieniečių profesinės sąjungos pirmininką NPPSS kreipėsi į visų trijų Lietuvoje veikiančių profesinių sąjungų centrų vadovus - Artūrą Černiauską, Vydą Puskepalį, Aldoną Jašinskienę. NPPSS, išvertusi į anglų kalbą reikiamus dokumentus, įrodymus, patvirtinančius persekiojimą, raštu paprašė šiuos veikėjus informuoti Tarptautinę darbo organizaciją, Europos komisiją, Laisvųjų profesinių sąjungų konfederaciją. Deja, jau kelis mėnesius nė vienas milijonines valstybės dotacijas už darbuotojų interesų gynimą gaunantis organizacijų vadovas į šiuos prašymus taip ir nesugebėjo atsakyti.

REKLAMA

Atsiranda galimybė burtis į profesines sąjungas ir ginti savo teises

Pasak Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo Vytauto Bako, šį teismo sprendimą galima laikyti istoriniu pareigūnams.  Iki šiol teismų praktika buvo nuėjusi tuo keliu, kad darbdavys buvo tarsi ginamas nuo profesinių sąjungų. Teismai anksčiau nagrinėjo net kelias tokias bylas, profesinės sąjungos jas nuolat pralaimėdavo, todėl korumpuotiems arba piktavaliams vadovams, turintiems paramą vidaus reikalų ministerijoje, ar tiesiog turintiems aukšto politiko stogą, galima buvo lengvai  sudoroti bet kurį per daug principingą pavaldinį. Todėl pareigūnams, matantiems neteisybę, vadovų korupciją, telikdavo patylėti, susitaikyti arba viskuo rizikuoti ir veltis į labai sudėtingus ir brangius teisinius procesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V.Bako, jei ši byla būtų pralaimėta, atsitiktų taip, kad per dešimtmetį sustiprėjusios profesinės sąjungos statutinėse įstaigose  tiesiog sunyktų dėl to, kad būti nariu arba lyderiu jose tiesiogine šio žodžio prasme reikštų grėsmę būti bet kada sudorotam, atleistam iš darbo. Todėl NPPSS kartu su pasienio pareigūnų profesine sąjunga šioje byloje pagalbos kreipėsi į aukščiausios kvalifikacijos Lietuvos teisininkus (darbo teisės ekspertus, mokslininkus).

Po šio teismo sprendimo, kuris yra neskundžiamas, profesinėms sąjungoms  atsiranda galimybė efektyviai ginti pareigūnus, taip pat ir nuo nekvalifikuotų, piktnaudžiaujančių tarnyba ir žmogaus teises pažeidžiančių vadovų.

Priminsime, kad Lietuvos pasienio pareigūnų profesinė sąjunga stambiausia pasieniečius atstovaujanti organizacija šalyje, vienijanti daugiau nei ketvirtadalį VSAT dirbančių pareigūnų visoje šalyje ir yra Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) narė.

NPSS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų