REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Griežtindama sankcijas Minskui Europos Sąjunga (ES) turi būti atviresnė paprastiems Baltarusijos žmonėms, pirmadienį pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas Audronius Ažubalis ES užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras siūlė pradėti galvoti apie europinės alternatyvos Baltarusijai sukūrimą. „Turime aiškiai parodyti Baltarusijos žmonėms, kad Europa jų nepamiršo“, - sakė A. Ažubalis.

REKLAMA

Ministras priminė, kad Lietuvos Vyriausybė pernai nusprendė nacionalines vizas Baltarusijos piliečiams išduoti nemokamai, o Europos Komisija pasiūlė Baltarusijai pradėti derybas dėl vizų režimo palengvinimo ir readmisijos sutarčių, tačiau Baltarusijos valdžia iki šiol į tai nesureagavo, pažymima Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

ES užsienio reikalų ministrai patikslino kriterijus, pagal kuriuos taikomos sankcijos konkretiems Baltarusijos pareigūnams, ir papildė asmenų, kuriems taikomos ribojamosios priemonės, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Iranui neatsakant į klausimus dėl branduolinės programos pobūdžio ir didinant įtampą Ormūzo sąsiauryje Persijos įlankoje, ministrai šiai šaliai sugriežtino sankcijas naftos, finansų, transporto ir energetikos sektoriuose bei pritarė kitoms priemonėms. Drauge pasiektas kompromisas dėl sankcijų įsigaliojimo termino, kad būtų padėta valstybėms narėms, dėl naftos embargo įvedimo galinčioms patirti sunkumų.

A. Ažubalis sankcijas vadina veiksmingu būdu perspėti Irano režimą, kad Europos Sąjunga vieninga, bet remia ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Katerinos Ešton (Catherine Ashton) pastangas su Iranu tęsti dialogą rengiant naują derybų turą Stambule.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaguodami į teroro išpuolius Nigerijoje ES ministrai aptarė padėtį šioje Afrikos šalyje ir ES politiką tikėjimo laisvės srityje. Lietuvos diplomatijos vadovas pritarė, kad ES paremtų Nigerijos valdžią ir paragintų ją imtis visų įmanomų priemonių religinių bendruomenių saugumui užtikrinti.

A. Ažubalis pabrėžė, kad tikėjimo laisvė už ES išorės sienų turi likti svarbi ES žmogaus teisių politikos dalis, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų