REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 26-27 dienomis Vilniuje susirinkę Lietuvos ir užsienio šalių mokslininkai tarptautinėje konferencijoje aptars mokslo tarpdiscipliniškumo teikiamas galimybes ir iššūkius. Šioje Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) organizuojamoje konferencijoje dalyvaus politikai ir mokslo politiką įgyvendinančių institucijų atstovai, skirtingų tyrimų sričių mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

“Vienose valstybėse tarpdiscipliniškumas yra išvystytas plačiau, o dėmesys tarpdalykiniams tyrimams yra pastebimai didesnis. Todėl pirmiausia šios konferencijos tikslas – suteikti mokslo bendruomenei, politikams bei mokslo politiką įgyvendinančių institucijų specialistams galimybę pasidalinti gerąja patirtimi. Akivaizdu, kad skirtingų sričių tyrėjų bendradarbiavimo tendencija tiek Lietuvoje, tiek ir kitur stiprėja, tad labai svarbu paskatinti diskusiją, kuri leistų ne tik perimti tą gerąją patirtį, bet ir atsakyti į klausimą – kaip tarpdiscipliniškumas gali tapti dar efektyvesnis", – teigia vienas iš konferencijos rengėjų, dr. Tomas Žalandauskas.

REKLAMA

T.Žalandauskas taip pat pabrėžia, kad nors Lietuvoje labai dažnai akcentuojama, jog keleto mokslo šakų ekspertų kompetencijų sujungimas ir tarpdalykinis bendradarbiavimas leidžia tikėtis aukštesnio tyrimų rezultatyvumo, praktikoje realių priemonių ir paskatų tokio bendradarbiavimo kultūrai ugdyti turime nedaug.

Anot Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkės dr. Vilmos Petrikaitės, šioje srityje miegoti nėra kada, nes pasaulinė tendencija yra labai aiški – tik sinergija, tarptautinis, tarpdisciplininis bendradarbiavimas ir projektai, vienijantys įvairių sričių tyrėjų įdirbį ir žinias, šiandieninei visuomenei gali padėti spręsti kylančias problemas ir kurti tokius produktus, kurie patenkintų jos poreikius. “Būtent tokiam bendradarbiavimui, tokiems projektams ir turėtų būti teikiama pirmenybė. Nesvarbu, ar kalbėtume apie moralinį palaikymą ar apie galimybę pasinaudoti parama mokslo projektams", - tikina V.Petrikaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje numatomos keturios sesijos, kurių metu planuojama aptarti pagrindinius tarpdiscipliniškumo principus, tarpdisciplininę mokslo ir studijų politiką bei jos įgyvendinimą, diskutuoti apie tarpdisciplininio mokslo finansavimą ir kitokias galimas paskatas tarpdiscipliniškumui mokslo srityje plėtoti.

Konferencijoje pranešimus skaitys Jungtinės Karalystės Warwick universiteto profesorius Steve Fuller, vieno iš geriausių pasaulio techniškųjų universitetų, Šveicarijos ETH Zurich (Die Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) fizikos mokslų daktaras Leszek Reinhard, Europos mokslo fondo atstovė Eva Hoogland, Lietuvos mokslo tarybos Humanitarinių ir socialinių mokslų komiteto pirmininkė prof. Rūta Marcinkevičienė, Vilniaus universiteto filosofijos mokslų daktaras Kęstas Kirtiklis, Klaipėdos universiteto docentas Aldis Gedutis ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų