REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klausimai, kurių tėveliai labiausiai nenori išgirsti iš savo atžalų, pasirodo, yra „kodėl mėnulis kartais šviečia dieną“ ir „kodėl dangus – mėlynas“.

REKLAMA
REKLAMA

Atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad du trečdaliai tėvelių dažnai suglumsta išgirdę savo vaikų klausimus, ypač iš gamtos mokslų ar matematikos sričių, rašo telegraph.co.uk.

REKLAMA

Be jau minėtųjų klausimų apie mėnulį ir dangų, tyrėjai nustatė, kad daugiausiai keblumų tėvams kelia klausimai apie tai, kodėl lėktuvai laikosi danguje, iš kur atsiranda vaivorykštė ir kodėl egzistuoja skirtingos laiko zonos.

Tėvelius sumišti taip pat priverčia ir klausimas, kur žiemą dingsta bitės ir paukščiai.

Mažųjų „kodėlčių“ dažniausiai užduodamų kebliųjų klausimų sąraše taip pat galima aptikti ir antgamtinės tematikos klausimų, pavyzdžiui, apie ateivius. dar jie mėgsta pasiteirauti apie žemės svorį ir vandens šlapumą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat itin nepageidautinų klausimų tarpe – matematikos tema. Išgirdę klausimą, susijusį su matematika, ir nesugebantys į jį pateikti atsakymo, ketvirtadalis tėvelių susigėsta ir pasijunta mažumėle sužlugdyti dėl savo intelekto spragų, atskleidė atlikta apklausa.

Tyrėjai, įsitikinę, kad mažųjų klausimai tėvams dažnai pastaruosius priverčia pasijusti nepatogiai, pasiūė ir tinkamus atsakymus į keletą pagrindinių „nesmagiųjų klausimų.

Mokslininkas ir laidų vedėjas profesorius Brianas Coxas tiems, kurie nėra visiškai tikri, kodėl mėnulį kartais galima pamatyti ir dieną, siūlo tokį atsakymą: tai susiję su mėnulio padėtimi, kai jis atsiduria tokioje vietoje, kad jį apšviečia saulė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesorius primena, kad dangus mėlynas yra dėl to, kad šviesa, kuri susideda iš daug spalvų, atmosferoje dalijasi, o mėlyna spalva  pasklinda labiausiai.

Kaip pasakoja viena 32 metų mama, jos ketverių metų mergytė nuolatos klausinėja įvairiausių dalykų.

„Kartais klausimai būna labai sudėtingi, reikalaujantys ir sudėtingų atsakymų, kuriuos paprastais žodžiais pateikti toli gražu nėra lengva“, – pasakojo mama. – „Jei aiškaus atsakymo pateikti negebu, dukrai pasiūlau paklausti tėčio, nes jam tokius dalykus aiškinti sekasi geriau.“

REKLAMA

Apklausoje dalyvavo 2000 tėvų iš visos Didžiosios Britanijos. Pusė apklaustųjų tėvelių pripažino bijantys, kad vaikai jų paklaus ko nors sudėtingo. Trečdalis tėvų išdavė, kad prieš atsakant į vaikų klausimą, jiems tenka slapčia pasidomėti ir susirasti atsakymą. Penktadalis tėvelių atskleidė, kad, nežinodami atsakymo į atžalos klausimą, šį jie paprasčiausiai išgalvoja arba vaiką nukreipia pas kitą tėvą.

5 populiariausi keblumus keliantys klausimai tėvams ir siūlomi atsakymai

1. Kodėl mėnulis matosi ir dieną?

Dėl to, kad kai jis atsiduria tam tikroje vietoje, kur pastarąjį apšviečia saulė.

2. Kodėl dangus yra mėlynas?

Saulės šviesa iš tikrųjų yra daugybės skirtingų spalvų mišinys. Šviesa, sklisdama dangumi skyla, o mėlyna spalva išsisklaido labiausiai, tad dangus atrodo mėlynas.

REKLAMA

3. Ar kada nors atrasime ateivius?

To niekas nežino. Aišku, kad mūsų Saulės sistemoje gyvybė, išskyrus mus, neegzistuoja. Artimiausia galaktika nuo mūsiškės nutolusi per trilijonus mylių, tad joks žmogus tokios ilgos kelionės negalėtų ištverti ir to patikrinti mes negalime. Vis dėlto, žmonijai vystant kosmines technologijas, šansai rasti gyvybę už žemės ribų, šiek tike didėja.

4. Kiek sveria Žemė?

Žemė sveria tiek, kiek 570 000 milijardų suaugusių Indijos dramblių.

5. Kaip lėktuvai laikosi danguje?

Jiems tai pavyksta dėl specialios formos ir sparnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų