REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip rodo trejų metų aukštojo mokslo reformos patirtis, patvirtino, geriausiai vidurines mokyklas baigę abiturientai ne visuomet renkasi valstybės ir jos regionų ekonominei, socialinei ir kultūrinei raidai svarbias studijų programas. Vertindama valstybei būtinų, bet tarp stojančiųjų nepopuliarų specialybių būtinumą, praėjusių metų pabaigoje Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino Valstybės tikslinio finansavimo studijų programoms įgyvendinti tvarką. Ji numatė galimybę ne tik stojantiesiems, bet ir aukštesniųjų kursų studentams, mokantiems už studijas, gauti išskirtinius krepšelius, jeigu stojama ar studijuojama pagal konkurso būdu atrinktas valstybei būtinas pirmosios pakopos (bakalauro) studijų programas. Kad valstybės tikslinis finansavimas įsigaliotų, būtina įvykdyti šias sąlygas:

REKLAMA
REKLAMA

- Universitetas, bendradarbiaudamas su atitinkamo sektoriaus darbdaviais, turi pateikti paraišką studijų tiksliniam finansavimui gauti ir taip įrodyti, kad kai kurios Universiteto programos yra valstybei būtinos ir priėmimas įprastine tvarka specialistų rengimo neužtikrina;

REKLAMA

- patvirtinus paraišką ir skyrus studijų programos tikslinio finansavimo vietas, išskirtinius krepšelius galės gauti stojantieji, surinkę ne mažiau kaip 12 konkursinių balų, bet nepakankamai įprastiniam krepšeliui gauti, ir sudarė tiksliniu būdu finansuojamų studijų sutartis ne tik su Universitetu, bet ir rengiant paraišką dalyvavusiu darbdaviu. Ši sutartis studentą įpareigoja ne tik gerai studijuoti, bet ir pabaigus studijas ne mažiau kaip 3 metus atidirbti pas darbdavį. Darbdavys įsipareigoja prisidėti prie studento studijų finansavimo padengdamas ne mažiau kaip 20 proc. studijų kainos, taip pat studentą įdarbinti po studijų baigimo pagal įgytą kvalifikaciją. Universitetas įsipareigoja užtikrinti kokybiškas studijas. Tokias sutartis galės pasirašyti ir aukštesniųjų kursų pažangūs studentai.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės tikslinio finansavimo tvarka jau pradėta įgyvendinti. Norinčios gauti tikslinius studijų krepšelius studijuoti pagal tam tikras studijų programas aukštosios mokyklos iki 2012 m. sausio 15 d. galėjo teikti paraiškas dalyvauti konkurse. Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU), glaudžiai bendradarbiaudamas su strateginėmis partnerėmis – agroverslo įmonėmis, tam tikromis agrariniame sektoriuje veikiančiomis viešosiomis įmonėmis ir darbdaviams atstovaujančiomis asociacijomis – palyginti per trumpą laiką parengė svarbią paraišką valstybės strateginiams žemės, miškų ir vandens ūkio sektoriams svarbių studijų programų tiksliniam finansavimui užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rengiant paraišką, poreikį bendradarbiauti ir ketinimą prisidėti prie studijų finansavimo pareiškė net 97 agroverslo, miškininkavimo, vandens ūkio, gamtos išteklių tausojančiuoju naudojimu užsiimančios įmonės, įstaigos ir kitos organizacijos. Daugiausia ketinimų pareiškė Lietuvos ūkininkų sąjunga, atstovaujanti šalies ūkininkų ūkiams, taip pat UAB „Agrokoncerno grupė“, UAB „Lytagra“, UAB „DOJUS agro“, UAB „Konekesko Lietuva“, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, dauguma miškų urėdijų, vandens ūkio ir kitų įmonių bei įstaigų. Rekomendacijas šioms įmonėms ir įstaigoms pateikė 12 darbdavių organizacijų, tarp jų Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija, Lietuvos melioracijos įmonių asociacija, Lietuvos biomasės energetikos asociacija „Litbioma“ ir kitos. Aktyvus darbdavių dalyvavimas paraiškos rengime rodo Universiteto studijų programų svarbą ir didelį rengiamų specialistų poreikį darbdavių atstovaujamų įmonių, įstaigų ir kitų organizacijų tolesnei veiklai.

REKLAMA

Paraiškoje kaip valstybei svarbios įvardintos 14 Universiteto pirmosios pakopos studijų programų. Darbdaviams reikia tokių specialistų, ir tikimasi gauti iš viso 754 tiksliniu būdu finansuojamų studijų vietų, iš kurių 310 vietų – stojantiesiems į Universitetą 2012 metais, 191 vietą – nuo rugsėjo mėnesio būsimiems antrakursiams, 147 trečiakursiams, 106 ketvirtakursiams.

Daugiausia tikimasi gauti tiksliniu būdu finansuojamų vietų stojantiesiems ir jau studijuojantiesiems pagal agronomijos studijų programą (iš viso 154 vietos, iš jų 53 vietos – stojantiesiems). Tikimasi gauti daug tiksliniu būdu finansuojamų vietų ir studijuojantiems pagal kitas Universiteto programas, kurios yra originalios (tokių neturi nė vienas kitas šalies universitetas), svarbios šalies ekonominei ir socialinei raidai. Tai miškininkystės, žemės ūkio technologijų ir vadybos, žemės ūkio mechanikos inžinerijos, hidrotechninės statybos inžinerijos, biomasės inžinerijos ir kitos.

Paraišką vertins Švietimo ir mokslo ministerijoje sudaryta speciali komisija. Tikslinio finansavimo skyrimo rezultatai bus žinomi balandžio viduryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų