REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį, sausio 20 d., prasideda septintasis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“. Atidarymo seansas, kurio metu matysime prancūzų komiko Pierre'o Etaixo nespalvotą juostą „Jojo“ (Yoyo), įvyks Vilniuje, kino teatre „Multikino“. Tą patį vakarą festivalis startuos ir kino teatre „Pasaka“, kuriame apsigyvens savaitei. „Skalvijos“ kino centre „Žiemos ekranai“ švies nuo sausio 23 iki sausio 29 d. Iš Vilniaus festivalis keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Nidą, Panevėžį ir Alytų.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalio pradžią paskelbs garbingas svečias, atidarymo filmo „Jojo“ režisierius Pierre'as Etaixas, kurio retrospektyva bus parodyta šių metų „Žiemos ekranų“ programoje. „Jojo“ – antrasis pilnametražis P. Etaixo filmas (1965), pripažintas geriausiu autoriaus kūriniu.

REKLAMA

„Labai džiaugiamės Pierre'o Etaixo vizitu Vilniuje. „Žiemos ekranams“ garbė, kad jis paskelbs festivalį atidarytą, o žiūrovai pagaliau turės progą susipažinti su dar gyvu klasiku, su kuriuo Lietuvos žiūrovai taip ir nebuvo plačiau supažindinti“, – sako festivalio koordinatorė Austė Zdančiūtė.

Jos teigimu, retrsopektyvą smagu pristatyti ne tik kaip reikšmingą indėlį komedijos žanrui, bet ir kaip režisieriaus asmeninę pergalę. Nors savo laiku režisieriaus juostos buvo labai vertinamos, jos ilgai dūlėjo užmaršty dėl nesutarimų su prodiuserine kompanija, pasisavinusia Etaixo filmų autorines teises. Vis dėlto autorius atkakliai kovojo už savo kūrinius ir už teisybę ir 2010 m. atgavo autorines teises. Tuomet kino juostos buvo kruopščiai atrestauruotos ir šiuo metu įgavusios antrąjį kvėpavimą keliauja po pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA

P. Etaixas gimė 1928 m. Ruane, Prancūzijos šiaurėje. Nuo vaikystės domėjosi daugybe dalykų: baigė grafikos studijas, mokėsi vitražo meno, grojo keliais instrumentais. Scena jį visada traukė, o cirkas tiesiog užbūrė, todėl nuo paauglystės Etaixą buvo galima išvysti su klouno kauke. 1954 m. Paryžiuje P. Etaixas sutiko kino metrą Jacques'u Tati, susižavėjusį jaunuolio piešiniais ir pasiūliusį prisijungti prie filmo „Mano dėdė“ kūrimo. Šis prisilietimas prie kino buvo lemtingas – Etaixas greit persėdo į režisieriaus kėdę. Jo kinematografinis palikimas – 5 pilnametražiai ir 3 trumpametražiai filmai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir Tati, Etaixas savo filmuose vaidina pagrindinį personažą. Buržua šeimos atstovas, turtingas, elegantiškas, pasitempęs, rankoje skėtis, madingas, skrybėlėtas, gerų manierų, bet... nelabai grabus, ypač sunkiai bendraujantis su moterimis. Jo gyvenime viskas sudėliota į lentynėles, ir šiukštu čia kažką keisti. Pats autorius nuolat kažką keitė, ieškojo savo kelio. Pasitraukęs iš kino jis grįžo į cirką, prisipažindamas, kad būti klounu – jo tikrasis pašaukimas.

Sausio 21 d. 18 val. kino teatre „Pasaka“ įvyks Pierre'o Etaixo filmų – oskarą gavusio trumpametražio „Gražių sukaktuvių“ ir ilgo metro filmo „Gerbėjas“ – seansas. Po jo režisierius susitiks su žiūrovais bei pristatys savo piešinių bei plakatų, sukurtų Jacques'o Tati filmams, parodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų