REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs unikalus Šiaulių pėsčiųjų bulvaras, kuriam pranašautos prabangių prekių parduotuvės, atspindi gyvenimą: brangesnes prekes keičia pigios. Batų parduotuves, knygynus keičia mėsos krautuvėlės. Ten, kur daugybę metų kvepėjo pakalnutėmis, dabar kvepia kumpeliais. Miesto valdininkai idėjų ką tik rekonstruotam bulvarui sako neturintys.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj knygų – mėsa

Judame nuo aukščiausio bulvaro pastato „Šiaulių“ viešbučio turgaus link.

Vilniaus gatvė 118. Knygynas „Delta“. Prie durų į knygyną skelbiama, kad tai ir Šiaulių krašto kultūros fondo nuosavybė.

REKLAMA

Kažkada knygynas buvo trigubai didesnis. Dabar maždaug dviejuose trečdaliuose patalpų įsikūrusi mėsos parduotuvė.

Dabar knygynas – nedidelis kambarėlis. Tarp knygų nuobodžiauja pardavėja. Lankytojų nesutikome.

Užtat mėsos parduotuve virtusioje knygyno dalyje laukia eilutė.

Buvusi Šiaulių ligoninės Akušerijos – ginekologijos klinikos gydytoja, skyriaus vadovė Daiva Daunorienė besižvalganti į mėsos prekystalius, lankydavosi čia ir kai veikė knygynas, ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu knygos kainuotų pigiau, gal tada pirkėjų eilutė stovėtų knygyne?“ – retoriškai klausė žinoma šiaulietė.

D. Daunorienė mano, kad knygų kainą sukelia per daug išgražintas jų paviršius, dažnai lenkiantis turinį.

„Būkim realistai. Knygą galima paskaityti ir internete, o pavalgyti žmonėms visada reikėjo ir reikės“, – sako gydytoja D. Daunorienė.

Stebuklų bulvare nėra

Šiauliečių Gintaro ir Kristinos šeimos dviračių parduotuvė į bulvarą, vietoj veikusios galanterijos parduotuvės, beveik prieš metus persikėlė iš Stoties gatvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors bulvaras ir miršta, atėjom. Negalėjom į bulvarą ateiti prieš penkeris metus, kai kainos čia buvo stebuklingos“, – sakė parduotuvės savininkas Gintaras.

Vyras prisipažįsta: „Ne stebuklai. Tik lauki ir lauki tikro kliento“. Bulvare per mažai žmonių, dar mažiau klientų. Bulvaras, pasak Gintaro, tapo senjorų pasivaikščiojimo vieta ir keliu iš darbo ir į darbą.

Nesunkiai patikrinome Gintaro teiginį: vienoje populiarių bulvaro kepyklėlių suskaičiavome aštuonias lankytojas. Dvi iš jų – perkopusios 40-metį. Šešios – senjorės.

REKLAMA

„Prekybos centre žmonių daug, o bulvaras tuščias. Kur tai matyta, kad moksleivių ekskursijos iš rajonų važiuoja ne į bulvarą, kur skulptūros, kultūra, o į prekybos centrų lentynas pasižiūrėti“, – stebisi Kristina.

Ne pati geriausia vieta valgyklai

Po ilgos pertraukos nuo tarybinių laikų, kai bulvare veikė net dvi didelės valgyklos – „Skalsa“ ir „Baltija“ – valgykla bulvare vėl yra. Įsikūrė vietoj bankrutavusios kavinės.

„Apyvartos bulvare net iš tolo neprilygsta apyvartoms pramoniniame rajone. Ten ji – didesnė“, – pasakojo valgyklos savininkė Angelė Beržinskienė.

REKLAMA

Netekusi darbo A. Beržinskienė mieste ieškojo išsinuomoti patalpų valgyklai, bet rado tik bulvare.

„Patalpų savininkai nelabai nori nuomoti valgykloms. Jiems geriau kavinė. Valgykloms žymiai didesni patalpų reikalavimai, nei kavinėms“, – sakė A. Beržinskienė.

Valgykla – giminės verslas. Čia dirba Angelės brolis su žmona. Tik vienas darbuotojas samdomas.

Produktaine po skvernu

A. Beržinskienė, dirbusi kažkada „Skalsos“ valgykloje tikina, kad maistas dabar valgyklose geresnis, nei tarybiniais laikais.

„Tada produktus, žinot, kur vilkdavo – po skvernu ir namo. O dabar taip nėra – mėsos turi įdėti tiek, kiek priklauso. Tiesa, skonio stipriklių platintojai važinėja masiškai po valgyklas siūlydami “skaninti„ chemikalais maistą, bet tikrai ne visos valgyklos juos perka“, – sakė A. Beržinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Povilą Višinskį žiūri tušti langai

Iki Povilo Višinskio paminklo suskaičiuojame ne vieną tuščią vitriną. Išnuomojama. Parduodama.

Jaukus paminklas, jauki aikštė apie jį būtų puiki vieta įpūsti bulvarui gyvybę. Didžiulis kelių aukštų pastatas iš nugaros juosiantis paminklą, žiūri į aikštę daugiausia tuščiais langais. Kai kuriuose jų pranešimai apie pardavimą, nuomą.

Pakalnutes pakeitė kumpeliai

„Čia kvepėdavo pakalnutėmis“, – sveikinamės pravėrę naujos mėsos parduotuvės, įsikūrusios „šimtą metų“ veikusioje gėlių parduotuvėje, pardavėją.

REKLAMA

„O dabar kvepia kumpeliais“, – pasveikina ir mus pardavėja Gitana.

Šiaulių bulvaro kūrėjai manė, kad virš buvusios parduotuvės durų dekoratyvinis akcentas su raudonskruosčiu vyruku, teikiančiu žmonai gėles, visada bus ženklas, kad čia gėlių parduotuvė. Nieko panašaus. Gyvenimas kuria savo scenarijų.

Su pardavėja juokaujame, kad bulvaras prarado turėtą batų parduotuvių gatvės vardą. Dabar nemažai buvusių batų parduotuvių bulvare į gatvę žvelgia užrašais išnuomojama. O bulvare pamažu įsitvirtina mėsos krautuvėlės.

REKLAMA

„Pirmiausia žmonėms reikia pavalgyti“, – įsitikinusi krautuvėlės pardavėja Gitana.

Pigo iki 1 euro

Nemažai aukštensės kokybės drabužių parduotuvių iš bulvaro dingo. Naujai atsidarė tik viena. Bet ir ant jos langų pranešimas, kad kainos nupjautos perpus.

Neprastą kosmetikos ir parfumerijos prekių parduotuvę mena tik marmurinės kolonos. Čia dabar prekiaujama smulkmenomis po vieną eurą.

Kas nužudė bulvarą?

Viena iš nedaugelio išlikusių bulvare drabužių parduotuvių pasitinka skelbimu išnuomoti patalpas ir 70 procentų nuolaidų skelbimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pardavėja Reda tikina: „Čia tik iškabos. Parduotuvė iš bulvaro dar nesitraukia“. Ji apgailestauja, kad Šiaulių bulvaras tuštėja, nors specialiai buvo kurtas tam, kad čia virtų miesto gyvenimas.

„Taip, taip, taip! Bulvaras žūsta! Gyvenimas iš bulvaro traukiasi“, – emocingai kalbėjo nebe pirmoje bulvaro drabužių parduotuvėje dirbanti moteris.

Pardavėja įsitikinusi, kad žymiai blogiau yra dirbti didžiuliame prekybos centre, nei bulvare. Čia nors matyti per langą, kaip keičiasi paros, metų laikai.

„Ką reikėjo galvoti miesto valdžiai, kai leido miesto centre didžiulius prekybos centrus statyti? Juk tai ir nužudė Šiaulių bulvarą“, – klausė pardavėja Reda.

REKLAMA

Valdžia: idėjų nėra

Pernai birželį Šiaulių miesto valdžia ir politikai, deklaruodami norą atgaivinti bulvarą ir skatinti „verslo plėtrą“ buvo sumažinę nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčius.

Lengvata spėjo pasinaudoti tik trys bulvaro verslininkai, nes gruodžio pabaigoje lengvatas politikai panaikino.

„Koalicijos susitarimas, čia ne manęs reikia klausti“, – sakė Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėja Auksė Tutkutė.

Gal Ekonomikos skyrius turi kitų idėjų, kaip atgaivinti bulvarą?

„Idėjų neturime“, – trumpai atsakė vedėja.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų