REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kopenhagos teatro sprendimas kurti spektaklį, paremtą 77 žmones nužudžiusio Anderso Behringo Breiviko manifestu, sukėlė audringas diskusijas.Teatro „Cafe Teatret“ meno vadovas Christianas Lollike sukėlė tikrą pykčio bangą, kai Danijos laikraščiui „Politiken“ užsiminė apie sumanymą inscenizuoti A. B. Breiviko 1,5 tūkst. puslapių monologą, paskelbtą internete prieš pat liepos 22 dienos išpuolius.

REKLAMA
REKLAMA

„Spektaklis bus rodomas nuo rugpjūčio 23 iki rugsėjo 15 dienos ir nepaisant kritikos figūruos kito sezono programoje“, – naujienų agentūrai AFP teigė teatro atstovė spaudai Jeanette Kruse.

REKLAMA

Daugiau informacijos ji pateikti atsisakė, sakydama, kad teatras nusprendė, jog Ch. Lollike apie naująjį spektaklį papasakos išskirtinai „Politiken“.

Leidinyje paskelbtame interviu teatro meno vadovas pabrėžia, kad dvigubas išpuolis kaimyninėje Norvegijoje buvo „baisi tragedija“ ir kad A. B. Breivikas „žmones žudė labai žiauriai“.

„Tačiau už jo veiksmų slypintys samprotavimai nėra unikalūs. Jie reiškia politinį ir ideologinį požiūrį. Tai gali pasikartoti“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš bijau, kad A. B. Breiviko mąstymo būdas bus paliktas likimo valiai ir nebus tiriamas ar reflektuojamas“, – pridūrė jis.

Norvegijos teatrui vadovaujantis Erikas Ulfsby atmetė tokius Ch. Lollike pateisinimus.

„Ch. Lollike argumentai yra netinkamas pasiteisinimas pritraukti jo projektui dėmesį“, – „Politiken“ teigė jis.

Liepos 22 dieną A. B. Breivikas, kuris tvirtino kariaujantis prieš multikultūralizmą ir „musulmonų invaziją“ į Europą, pirmiausiai prie vyriausybinio pastato Oslo centre susprogdino bombą. Per išpuolį žuvo 8 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet apsimetęs policininku jis nukeliavo į netoli Oslo esančią Utiojos salą, kur per kiek daugiau nei valandą trukusį šaudymą nužudė dar 69 žmones. Dauguma jų buvo paaugliai, dalyvavę valdančiosios Darbo partijos surengtoje jaunimo vasaros stovykloje.

Savo manifeste, kurį rašė ne vienerius metus, A. B. Breivikas apibūdina save kaip „marksistą medžiotoją“.

Traktate, pavadintame „2083 – Europos nepriklausomybės deklaracija“, jis atskleidžia savo žavėjimąsi Rusijos premjeru Vladimiru Putinu ir ragina sekėjus gimdyti dideles baltųjų europiečių „džihadistų“ šeimas.

REKLAMA

„Jei nenori aukoti savo paties gyvybės, tuomet labai patarčiau gimdyti vaikus ir užtikrinti, kad kai ateis tinkamas laikas, jie būtų pasirengę paaukoti savąją“, – vienoje vietoje teigia jis.

„Būsiu vadinamas didžiausiu nacių monstru nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų“, – dokumente pripažįsta A. B. Breivikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų