REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadybos studijos jau seniai yra populiariausia specialybė Lietuvoje. Kokį darbą gali gauti standartinis neseniai vadybos studijas baigęs žmogus, turintis minimalią ir dar išgalvotą darbo patirtį? Kad atsakytų į šį klausimą, „Ekonomika.lt“ nusprendė atlikti eksperimentą.

REKLAMA
REKLAMA

Tinklalapių cvbankas.lt ir cvmarket.lt vadovų paprašiau, kad padėtų sudaryti tipinio, neseniai vadybos studijas baigusio vaikino gyvenimo aprašymą. Atsižvelgdamas į patarimus neilgame (puslapio apimties) CV paminėjau štai ką: mažiau nei vienerius metus dirbau pardavimo vadybininku, anksčiau esu trumpai dirbęs užsienyje, gerai moku anglų kalbą, turiu pagrindinius darbo kompiuteriu įgūdžius. Savybės standartinės – optimistiškas, komunikabilus, atsakingas, siekiantis geriausių rezultatų, o specialybė – Vilniaus universitete baigtos vadybos ir verslo administravimo studijos.

REKLAMA

Iš viso išsiunčiu 40 gyvenimo aprašymų be motyvacinio laiško. Kad būtų įdomiau, pasirinkau skirtingas sritis – vadybininko, pardavėjo, padavėjo, asistento, administratoriaus ir net kasininko. Per mėnesį gavau vos tris kvietimus į darbo pokalbius. Jau kitą dieną po CV išsiuntimo iš vienos Vilniaus „Rimi“ parduotuvės direktorės sulaukiu kvietimo į darbo pokalbį.

Pirmąją dalį apie darbinimąsi „Rimi“ skaitykite čia:

Kvietimą į antrąjį darbo pokalbį gaunu iš įmonės „Interaktyviosios komunikacinės sistemos“ (IKS). Tinklalapyje rašoma, kad  įmonė gali priimti ir žmones be patirties, bet kandidatai turi būti motyvuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Dviprasmiškų atsiliepimų apie IKS interneto tinklalapyje Skundai.lt netrūksta. Kai kurie buvę darbuotojai rašo, kad įmonėje vėluoja algos, nesiskaitoma su darbuotojais, vyrauja maži atlyginimai. Kita dalis komentuotojų, tarp jų ir įmonės vadovas, savo ruožtu komentaruose kaltina tingius ir nevykusius darbuotojus.

„Pats bendrai pardavimų vadybininko darbą gerai įsivaizduoji?“, – atėjus iškart pasiteirauja vadovas. Atsakau, kad taip. Tuomet ima klausinėti apie CV nurodytą darbo patirtį – trumpų, bet konkrečių klausimų – ką dariau ankstesnėje įmonėje, su kokiais klientais tekę dirbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi iš tikrųjų internete reklamos pardavinėti neteko ir bendrą vaizdą apie darbą susidarau pabendravęs su keliais specialistais, atsakinėju kiek netiksliai. „Tu nori pasakyti, kad per dieną padarydavai 6 – 7 kontraktus už keliolika tūkstančių?“, – po vieno mano atsakymo pasiteirauja vyras. Suprantu, kad gerokai nuklydau į lankas.

Apskritai pokalbis nėra malonus, nes direktorius bendraudamas beveik nežiūri į akis, o po kiekvieno mano atsakymo stoja ilga ir nejauki tyla – jis galvoja.

Vadovas dar pasiteirauja keleto klausimų apie mane, o tada, galbūt pagalvojęs, kad savo darbo rezultatus ankstesnėje įmonėje gerokai pagražinau,arba supratęs, kad iš tikrųjų pardavimo vadybininko patirties neturiu, paklausia, ar kažkas domina mane. Žinoma, domina atlyginimas.

REKLAMA

Fiksuota mėnesinė alga čia yra 500 litų, o visa kita priklauso nuo pardavimo rezultatų. Komisinių dalis, direktoriaus teigimu, gali sudaryti nuo 15 iki 20 procentų sandorio vertės.

Įsidarbinti į įmonę galiu ir čia – vadovas pakviečia į tris dienas vyksiančius mokymus, per kuriuos žada plačiau supažindinti su produktu,pardavimo technika, pagrindinėmis frazėmis.

Prieš išeidamas dar pasiteirauju apie skundus tinklalapyje Skundai.lt.

„Darbuotojų kaita pas mus didelė, nes žmonės darbinasi patys nežinodami, ko nori. O tie, kas žino, ko galima tikėtis atėjus į tokį darbą, čia sėdi ir dirba. Man nesuprantama, kodėl kai kurie čia taip veržiasi, jei jų lūkesčiai visiškai kiti. Bet aš duodu galimybę“, – sako direktorius.

Paulius GRINKEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų