REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį priimtoje Europos Parlamento rezoliucijoje raginama imtis skubių priemonių sumažinti maisto švaistymą, tarp jų – įteisinti dvigubą maisto produktų galiojimo termino žymėjimą: iki kada produktas gali būti parduodamas ir iki kada – vartojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisijos duomenimis, kasmet ES iššvaistoma 89 mln. tonų maisto per metus (t. y. apie 180 kg vienam gyventojui), nors 79 milijonai ES piliečių gyvena žemiau skurdo ribos, o 16 milijonų priklausomi nuo maisto labdaros. Daugiausia maisto iššvaisto gyventojai bei gamintojai. Jei nebus imtasi jokių veiksmų, manoma, kad iki 2020 m. šis skaičius gali padidėti iki 126 mln. tonų (t. y. 40 proc.). Europarlamentarai ragina numatyti ES ir valstybių lygmens priemones, kurios leistų iki 2025 m. perpus sumažinti maisto švaistymą.

REKLAMA

Rezoliucijoje siūloma įteisinti dvigubą maisto produktų galiojimo termino žymėjimą: iki kada produktas gali būti parduodamas ir iki kada – vartojamas. Savo ruožtu Europos Komisija ir valstybės turėtų imtis priemonių užtikrinti, kad vartotojai suprastų skirtumą tarp šiuo metu naudojamų etikečių „geriausias iki“ (kuris nereiškia, kad produkto negalima vartoti vėliau) ir „naudoti iki“.

Kad vartotojai pirktų tik tiek maisto, kiek reikia, maisto produktų pakuotės turėtų būti įvairių dydžių ir tokios, kuriose maistas ilgiau negestų, pažymi EP. Produktai, kurių galiojimo data tuoj baigsis arba kurių pakuotės apgadintos, turėtų būti parduodami pigiau, kad jie būtų lengviau prieinami žmonėms, kuriems jų reikia, mano EP nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės turėtų skatinti mokyklas ir kolegijas įtraukti į jų mokymo programas dalykus, kuriuose būtų aiškinama, kaip reikia laikyti, gaminti maistą ir išmesti jo atliekas, mano europarlamentarai. Savo ruožtu EP ragina vykdyti visuomenės informavimo kampanijas bei paskelbti 2014-uosius „Europos kovos su maisto švaistymu metais“.

EP ragina patobulinti viešųjų pirkimų taisykles taip, kad būtų sudaroma daugiau viešojo maitinimo sutarčių su įmonėmis, kurios naudoja vietos produkciją, taip pat atiduoda atlikusį maistą skurstantiesiems ar maisto bankams. Europarlamentarai taip pat ragina daugiau mažmenininkų dalyvauti programose, skirtose neparduotą maistą išdalinti nepasiturintiems žmonėms.

Tuo tarpu kitoje ketvirtadienį priimtoje EP rezoliucijoje ES ir valstybių reguliuojančios institucijos raginamos imtis veiksmų prieš dominuojančių didmenininkų ir mažmenininkų piktnaudžiavimą savo įtaka, dėl kurio maistą tiekiantys ūkininkai sistemingai stumiami į itin nepalankią derybinę padėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų