REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), reaguodama į Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 2011 m. gruodžio 22 d. nutarimą dėl LR Mokslo ir studijų įstatymo (Įstatymo) nuostatų atitikties šalies Konstitucijai ir užregistruotus šio Įstatymo projektus, siūlo keisti papildomas nuostatas tinkamam Įstatymo įgyvendinimo užtikrinimui ir pateikia veiksmų planą, kuriuo siekiama panaikinti Įstatymo įgyvendinimo laikotarpiu iškilusias problemas bei trūkumus.

REKLAMA
REKLAMA

,,Labai svarbu, kad Įstatymo pataisų koregavimas vyktų atsakingai ir pamatuotai, t.y. atsižvelgiant į visų suinteresuotų šalių siūlymus bei būtų vadovaujamasi teisinės valstybės principais, todėl visų pirma, skubos tvarka siūlome suburti darbo grupę iš suinteresuotų šalių atstovų: LR Seimo, LR Švietimo ir mokslo ministerijos, aukštųjų mokyklų, studentų atstovų bei teisės specialistų. Tokiu būdu sprendimai, teikiami Seimui ir kitoms valstybinėms institucijoms, būtų reikiamai išanalizuoti ir pasverti.“ – sako LSAS prezidentas Vilius Morkūnas.

REKLAMA

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga, atsižvelgdama į Teismo išaiškinimą dėl studentų rezultatų peržiūrėjimo, siūlo rotaciją visiems studentams vykdyti kas pusę metų jau po šio pavasario studijų semestro, numatant papildomus veiksmus, tokius kaip lanksčios ir studentų galimybes atitinkančios paskolų sistemos sukūrimas, tuo pačiu apibrėžiant gerai besimokančio studento sąvoką.

,,Valstybės finansuojamų vietų perskirstymas po kiekvieno semestro sudarytų sąlygas studentams siekti aukštesnių studijų rezultatų bei leistų efektyviai užtikrinti, jog tik gerai besimokantys studentai gauna valstybės finansavimą. Tačiau šiuo metu pastebime, jog LR Mokslo ir studijų įstatyme nėra nustatyti gerai besimokančio studento kriterijai bei yra tam tikrų sisteminių trūkumų, todėl koreguojant Įstatymą, reikia veikti kompleksiškai“ – teikia V. Morkūnas.

REKLAMA
REKLAMA

LSAS pabrėžia, kad reikia keisti ir Tarybų sudarymų principus, kurių pagrindu Taryba taptų Aukštosios mokyklos (AM) akademinės bendruomenės savivaldą atstovaujančiu valdymo organu, kuomet daugiau nei 50 proc. Tarybos sudarytų akademinės bendruomenės atstovai, o išorinių narių skyrimą tvirtintų AM Senatas (Akademinė taryba), taip apribojant valdžios atstovus nuo aukštųjų mokyklų valdymo.

Nuo Mokslo ir studijų įstatymo patvirtinimo, LSAS nuolatos siūlė korekcijas dėl tam tikrų įstatymo aspektų tobulinimo. 2011 m. kovo 18 d. teikė siūlymus dėl LR Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimo, atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo išaiškinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų