REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos ekspertų grupės atliktas tyrimas parodė, jog pinigai yra svarbiausias veiksnys, lemiantis žmonių laimingumą. Ekonomikos reikalų instituto (Institute of Economic Affairs) atliktas tyrimas atskleidė, jog laimingumo lygmuo labiausiai koreliuoja su žmonių disponuojamų pinigų kiekiu.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, išsiaiškinta, kad laimės priklausomybė nuo pinigų kiekio nesumažėja netgi tada, kai žmonių turtingumas pasiekia tam tikrą aukštą ribą. Anot „Dailymail.co.uk“, tokie tyrimo rezultatai parodo, jog valstybių vyriausybių pastangos žmogaus laimingumo sąvoką susieti su nematerialinių vertybių propagavimu ir sklaida atrodo gana beprasmės.

REKLAMA

Tokį požiūrį patvirtina ir tyrimą atlikusio instituto vadovas Philipas Boothas. Jo manymu, dabartinės Didžiosios Britanijos vyriausybės ketinimai išleisti krūvas pinigų grandioziniam visuomenės laimingumą lemiančių veiksnių tyrimui yra bergždžias reikalas. Tokio oficialaus tyrimo rezultatų pagrindu D. Britanijos vyriausybė ketina formuoti ir naują valstybės socialinę politiką. Bet, anot Bootho, tirti iš esmės nėra ką – žmogaus laimingumą bet kuriuo atveju labiausiai nulemia jo materialinė gerovė. Tad, pasak „Dailymail.co.uk“, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas geriau susimąstytų apie tai, kaip reikėtų pakelti šalies BVP lygį, o ne leistų pinigus beprasmiams visuomenės gerovės ir laimingumo tyrimams.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos reikalų instituto tyrimas buvo atliktas, vertinant 126 pasaulio valstybių duomenis. Kaip pastebi „Dailymail.co.uk“, tyrimo ataskaita buvo paskelbta vadinamąjį „liūdnąjį pirmadienį“ (sausio 16) – dieną, kurią pseudomokslininkai įvardija kaip labiausiai slegiančią visuose metuose.

Įdomu tai, jog tyrimo rezultatai paneigė iki šiol vyravusią nuomonę, kad nuo tam tikros ribos žmogaus laimingumo nebelemia jo disponuojamų pinigų kiekis. Tokią teoriją dar 1974 metais buvo sugalvojęs Richardas Easterlinas. Jo teorija skelbė, jog pasiekus tam tikrą turtingumo lygį, žmogaus laimė tampa nebepriklausoma nuo jo materialinės gerovės. Beje, prieš dvejus metus Princetono Universitetas pareiškė, jog tokią turtingumo ribą sugebėjo įvertinti tiksliai – jei žmogus turi bent 58700 svarų sterlingų, tuomet didesnių turtų kaupimas jo laimingumui nebedaro jokios reikšmingos įtakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi pasirodė, jog visa tai tėra mitas. Mat Ekonomikos reikalų instituto tyrimas atskleidė, jog žmogaus disponuojamų pinigų sumos išaugimas 20 procentų jo laimingumui turi vienodą įtaką nepriklausomai nuo to, kiek turto žmogus buvo sukaupęs iki tol.

Kaip pažymi tyrimą atlikę specialistai, ši analizė yra visiškai patikima, nes joje buvo panaudotas itin platus skirtingų duomenų rinkinys. Tyrimą apibendrinanti išvada, jog „turtingesni žmonės yra labiau patenkinti savo gyvenimu“, galioja visų į tyrimą įtrauktų valstybių atveju. Jose egzistuoja aiškiai matoma tiesioginė priklausomybė tarp pajamų ir žmogaus pasitenkinimo gyvenimu. Anot „Dailymail.co.uk“, tai aiškus signalas, jog valstybių vyriausybės turėtų nustoti abstrakčiai kalbėti apie žmonių gerovę, o verčiau susirūpintų piliečių gaunamų pajamų didinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų