REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Europos parlamentas turi naują pirmininką

Europos parlamentas (EP) antradienį išrinko naują pirmininką – juo tapo vokiečių socialistas Martinas Schulzas, surinkęs 387 balsus. M. Schulzas parlamentui vadovaus iki 2014-ųjų birželio.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmą kartą nuo Europos Sąjungos sukūrimo jos žlugimas tampa realia galimybe. Jau daug mėnesių Sąjunga skuba iš vieno aukščiausiojo lygio susitikimo krizės klausimais į kitą. Sprendimus, kurie susiję su mumis visais, vyriausybių vadovai priima už uždarų durų. Mano nuomone, taip europinėje politikoje grįžtama į padėtį, iš kurios, manėme, jau seniai išeita: tai primena 19 amžiuje vykusio Vienos kongreso laikotarpį. Tuo metu pagrindinis principas buvo be demokratinės kontrolės nieko nepaisant apginti nacionalinius interesus. Pokario Europoje, priešingai – buvo svarbus blaivus suvokimas, kad mūsų interesai neatskiriami nuo mūsų kaimynų interesų, supratimas, kad ES nėra nulinės sumos žaidimas, kuriame vienas turi pralaimėti, kad laimėtų kitas. Yra visiškai priešingai: arba visi pralaimėsime, arba visi laimėsime“, – savo įžanginėje kalboje kalbėjo naujasis pirmininkas.

REKLAMA

Socialistų ir demokratų aljanso lyderis M. Schulzas pakeis buvusį EP pirmininką, Europos liaudies partijos lyderį Jerzy Buzeką, kuris pirmininko pareigas ėjo nuo 2009-ųjų.

Pagrindiniai M. Schulzo varžovai buvo Europos parlamento vicepirmininkė Diana Wallis ir britų konservatorius Nirjas.

M. Schulzas tapo žinomas 2003-iaisiais, kai tuometis Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconis palygino jį su nacių koncentracijos stovyklos prižiūrėtoju.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus po to M. Schulzas tapo Socialistų partijos lyderiu, kur jis per debatus pagarsėjo savo agresyviu būdu.

Pasak Socialistų partijos nario, M. Schulzas „nėra labai populiarus“ net savo aljanse, ypač tarp mažesnių valstybių atstovų, kurie mano, jog jis skiria per daug dėmesio Prancūzijos ir Vokietijos atstovams.

Kalbėdamas per debatus praėjusią savaitę M. Schulzas žadėjo užkirsti kelią tam, jog „nebūtų sumenkintas“ asamblėjos vaidmuo derybose dėl euro zonos krizės: „Nebūsiu patogus pirmininkas. Būsiu pirmininkas, kuris, jei reikės, išsikovos vykdomosios valdžios pagarbą Parlamentui, kuris kovos, jei kils pavojus piliečių interesams. Pirmininkas, kuris atstovaus tvirtiems nariams, kurie gina piliečių interesus! Pirmininkas, kuris padarys viską, kad atgautų žmonių pasitikėjimą Europos vienijimosi procesu ir vėl pažadintų susižavėjimą Europa“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų