REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau prieš savaitę viešo renginio metu Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius prasitarė, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) nutraukė finansavimą vienai iš septynių rajono savivaldybei pavaldžių ugniagesių komandų (UK). Kodėl buvo paaukota būtent Batakių UK, meras nežino iki šiol. P. Petrošiaus nuomone, departamentas viršijo savo įgaliojimus. O batakiškiai sėdi be darbo – iškvietimai komandai nebesiunčiami. Skaudžiausia, kad dėl valdininkų sprendimų gali skaudžiai nukentėti niekuo dėti visos Batakių seniūnijos gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Ne naikinama, o išbraukiama

Apie finansavimo mažinimą ugniagesiams prabilta praėjusių metų rudenį. Jau tada vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis tikino, kad Savivaldybės turi akivaizdžiai per daug trečiojo lygio ugniagesių komandų. Nuspręsta šalyje panaikinti 40 UK, kuriose iki šiol dirbo apie 300 ugniagesių. „Tauragės kurjeris“ šia opia problema domėjosi praėjusį rudenį („Viršum Priešgaisrinės tarnybos – Damoklo kardas“, Nr. 78). Tąkart užsiminta, kad tarp realiausių pretendentų, renkantis vieną iš septynių rajone veikiančių UK, yra Batakių UK. Tad šių metų pradžioje PAGD pavaldžios Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) viršininkas Mindaugas Mikutavičius atsiuntė savivaldybės merui raštą, jog Batakių UK nuo šiol į gaisrus (ir stichinių nelaimių atveju) nebebus kviečiama. Pats M. Mikutavičius trečiadienį „Tauragės kurjerį“ patikino, kad Batakių UK nenaikinama.

REKLAMA

– Komanda nenaikinama, rašte nurodyta, kad Batakių UK išbraukiama iš pajėgų sutelkimo plano. Naikinti savivaldybei priklausančios ugniagesių komandos aš neturiu teisių. Tai padaryti turi pati savivaldybė, – telefonu informavo Tauragės apskrities PGV viršininkas.

Sprendimas – tarybos rankose

Tauragės rajono meras P.Petrošius neslepia – toks sprendimas turi būti panaikintas.

– Manau, kad departamentas viršijo savo įgaliojimus. Bandoma spręsti vidaus problemas aukojant ugniagesių komandas, pavaldžias rajonų savivaldybėms. O juk savivaldybė yra biudžetinė įstaiga, kurioje klausimus dėl įmonės ar padalinio, o šiuo atveju – ugniagesių komandos finansavimo, optimizavimo ar naikinimo gali priimti ir priima ne meras, ne savivaldybės administracijos direktorius, o vienintelė rajono Savivaldybės taryba. Departamentas savivaldybės ugniagesiams vadovauja tik įvykių atvejais ir skiria finansavimą. O dabar nei iš šio, nei iš to M.Mikutavičius atnešė raštą, kad reikia išformuoti Batakių UK. Kuo remdamiesi tai turėtume daryti? Teisybės dėlei reikėtų priminti dar ir tai, kad Tauragės ugniagesių komandos iš departamento ir šiaip yra mažiau finansuojamos nei derėtų – kasmet turime prie komandų išlaikymo prisidėti keliais šimtais tūkstančių litų. Kad komanda būtų išformuota, irgi reikalingos lėšos, turėtų būti suteikiamas terminas – juk reikia su žmonėmis atsiskaityti, sutvarkyti dokumentaciją, o ne šitaip nurodyti, kad nuo pirmadienio konkrečios vietovės ugniagesiai į įvykius nebebus kviečiami.

REKLAMA
REKLAMA

Rengiame atsiliepimą į šį raštą. Žinau, kad ir kitų rajonų merai elgiasi panašiai – nesutinka su departamento kišimusi į savivaldybių vidaus reikalus, – aiškino rajono meras.

Jis priminė, kad pernai dėl to paties jis raštu 4–5 kartus jau kreipėsi ir į Savivaldybių asociaciją, ir į departamentą, ir į Vyriausybę, ir į Finansų ministeriją. Pasak P.Petrošiaus, niekas nepadėjo. Tad jis abejoja, ar gali padėti ir šiuo metu juristų rengiamas naujas raštas.

Nesėdėjo be darbo

Tauragės rajono savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintaras Ramanauskas dar praėjusį rudenį sakė, kad Batakių UK yra antra pagal iškvietimų skaičių. Dažniau į nelaimes lekia tik greta Tauragės įsikūrusi Taurų UK.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Nors Batakiuose gaisringumas nėra didelis, ši komanda dažnai kviečiama gesinti gaisrų gretimuose rajonuose: Jurbarko, Kelmės. Todėl nesuprantama, kodėl išformavimui buvo pasirinkta būtent šita komanda. Galiausiai, kokią teisę departamentas turi spęsti, ką savivaldybei daryti su savo ugniagesių komandomis? Tokie sprendimai gali turėti žiaurių pasekmių. Jų, beje, nereikia ilgai laukti. Pavyzdžiui, kolegų iš Kupiškio situacija identiška. Prieš keletą dienų vietovėje, kurioje ugniagesių komanda buvo panaikinta, užsiliepsnojo gyvenamasis namas. Kol atvyko pirmoji autocisterna iš už 19 kilometrų, pastatas sudegė. Tuo tarpu arčiausiai nelaimės vietos įsikūrusi UK negavo kvietimo į nelaimę. Tai tik pirmas, bet, manau, ne paskutinis žiaurus gyvenimo pavyzdys. Gaila, kad departamentas nusprendė priversti rajonų vadovus savomis rankomis naikinti ugniagesių komandas, – sako savivaldybės ugniagesių vadovas.

REKLAMA

Priešgaisrinėje tarnyboje iš viso dirba per 60 žmonių, Batakių UK sudaro 8 darbuotojai, nors tebėra 9 etatai (vienas darbuotojas iš tarnybos pasitraukė dėl ligos).

Prieš savaitę G. Ramanauskas tikino, kad Batakių UK dirba kaip dirbusi, kad ugniagesiams apie numatomą šios komandos likvidavimą jis nieko nesako, nes nenori be reikalo gadinti darbinės nuotaikos. Ir dabar rajono ugniagesių komandų viršininkas nėra įsitikinęs, kad viskas baigsis taip blogai. G.Ramanauskas turi vilties, kad Batakių UK pavyks išgelbėti, kad savivaldybė ras kokią nors išeitį ją išlaikyti.

REKLAMA

Susirašinėjimas vyko ir dar vyks

Tauragės rajono savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus vedėja Redutė Masolienė, rengianti atsiliepimą į departamento raštą, primena, kad susirašinėjimas tarp Savivaldybės ir įvairaus rango institucijų tęsiasi jau kelis mėnesius. Pašnekovė neatmeta, kad susirašinėjimas vyks ir toliau, nes teisiškai susikalbėti niekaip nepavyksta.

– Savivaldybės ugniagesių komandos yra biudžetinės įstaigos padaliniai. Jų negalima taip staiga imti ir išformuoti. Mūsų nuostatuose nurodyta, kiek Tauragės rajone turi būti ugniagesių komandų, nurodyti jų adresai ir t.t. Mero gautą raštą įvardinčiau kaip iš viršaus nuleistą nurodymą – tai ne PAGD kompetencija, o tik Savivaldybės vidaus reikalas. Galiausiai ir departamento nuostatuose nėra nurodyta tokios funkcijos, kuri leistų PAGD spręsti Savivaldybei pavaldžių ugniagesių komandų likimą. Mano supratimu, komandos likimą turi nuspręsti taryba, prieš tai išanalizavusi jos naudingumą visuomenei, o tam būtina apklausti ir vietos gyventojus, sužinoti žmonių nuomonę, – kalbėjo R.Masolienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji patikino, kad atsiliepimą į PAGD raštą rengia keturioms institucijoms: LR Vyriausybei, Finansų ministerijai, PAGD ir Savivaldybių asociacijai.

Seniūnijai – reikalingi

Batakių seniūnas Jonas Juozapaitis negali patikėti tuo, kad Batakių UK likimas jau nuspręstas.

– Kalbos kalbomis, jos sklando jau senokai, bet iki šiol oficialaus rašto ar bent informacijos nesu gavęs. Tiesa, šiandien (trečiadienį – aut.past.) lankiausi Tauragėje ir vėl išgirdau, kad mūsų ugniagesiams gresia nedarbas. Negaliu tuo patikėti. Komanda Batakiams būtinai reikalinga. Juk arčiausiai komandos įsikūrusios Skaudvilėje, Gaurėje ir Eržvilke. Pastarajai iki mūsų važiuoti tektų tiek pat, kiek ir Tauragės ugniagesiams. Gaurė ir Skaudvilė arčiau, bet vis tiek ne visai šalia. Galiausiai juk vyrai liks be darbo, – nuogąstavo Batakių seniūnas.

Jis tikina, kad per pastarąjį pusmetį (nuo tada, kai imta kalbėti, jog Batakių UK likimas pakibo ant plauko) gyventojai, su kuriais tenka bendrauti, su nerimu žvelgia į tokį valdžios sprendimą – kas bus, kai kieno nors iš jų kieme nutiks nelaimė, ko tikėtis, į ką kreiptis.

Ž. jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų