REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuteisti milicininkai, žudę vairuotojus

Maskvos gatvėse siautėjusi plėšikų gauja, kuriai vadovavo trys milicininkai, susodinta už grotų. Šiomis dienomis Maskvos srities teismas kalėti iki gyvos galvos nuteisė 2 iš 8 šios gaujos narių. Ant šių nusikaltėlių sąžinės – 16 žmogžudysčių (vieno nusikaltimo nebaigė, nes buvo areštuoti) ir kelios dešimtys plėšimų.

REKLAMA
REKLAMA

Susivieniję kaimiečiai

Ši gauja Maskvos ir pamaskvio keliuose siautėjo 2000–2007 metais. Maskvos apskrities teismo teisėjas Piotras Štunderis nuosprendį kaltinamiesiems skaitė net 2 valandas. Iki gyvos galvos į kalėjimą pasiųsti gaujos vadeivos, buvę milicininkai Jevgenijus Fiodorovas ir Dmitrijus Siominas, o buvęs milicijos praporščikas Jurijus Sitiašenka griežtojo režimo kolonijoje praleis 21 metus. Beje, pastarasis išgirdęs nuosprendį ėmė rėkti: „Kodėl man tokia griežta bausmė? Aš nieko nenužudžiau!“ Tačiau išgirdęs salėje sėdinčių aukų artimųjų reakciją, jis susigūžė – salė reikalavo bausmės iki gyvos galvos.

REKLAMA

Vienas aktyviausių gaujos narių – Sergejus Fiodorovas, Jevgenijaus Fiodorovo brolis – nuteistas 26 metams laisvės atėmimo. Likusieji atsipirko švelnesnėmis laisvės atėmimo bausmėmis – nuo 6 su puse iki 25 metų. Aleksejus Udovenka nuteistas 9 metams tik už plėšimą (prisiekusieji nutarė, jog jis nedalyvavo jokiuose kituose gaujos nusikaltimuose). Visi nuteistieji kilę iš to paties Frianovo kaimo, esančio pamaskvyje.

Šį nuosprendį dar galima skųsti, bet nuteistųjų gynėjai kol kas to nepadarė. Beje, 6 nuteistieji visiškai pripažino savo kaltes, tad ginčyti nuosprendį svarių argumentų lyg ir nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Reketavo vairuotojus

Kaip paaiškėjo per ikiteisminį tyrimą, dar 2000 metais vyresnysis seržantas J. Fiodorovas, vyresnysis leitenantas D. Siominas ir praporščikas J. Sitiašenka subūrė nusikalstamą grupuotę ir ėmė reketuoti vairuotojus už neva pažeistas eismo taisykles.

„Jie įsigijo gumines lazdas ir antrankius, nusipirko automobilį, uždėjo milicijos patrulių skiriamuosius ženklus, blokavo keleivio dureles, kad jų iš vidaus nebūtų galima atidaryti – tam, kad auka nepabėgtų, – rašoma kaltinamajame akte. – Teisiamieji nusikaltimus darė apsiginklavę pistoletais, automatais, medžiokliniais peiliais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi trys milicininkai ir S. Fiodorovas, apsimetę kelių patruliais, išvažiuodavo į Maskvos gatves. Ten nusižiūrėję žmogų, panašų į užsienietį, apkaltindavo jį pažeidus migracijos įstatymą. Dažnai stabdydavo ir automobilius, neva panašius į tuos, kurie ieškomi kaip pavogti, arba vairuotojus tiesiog apkaltindavo pažeidus eismo taisykles. Savo aukomis banditai rinkdavosi prabangiais automobiliais važinėjančius ir brangius rūbus dėvinčius žmones, laukdavo jų netoli nekilnojamojo turto agentūrų, automobilių salonų, valiutos keityklų. Visiems sustabdytiems vairuotojams nusikaltėliai siūlydavo „susitarti“ – girdi, kad išsisuktų nuo įstatymuose numatytų sankcijų.

REKLAMA

2002 metais gauja pasipildė naujais nariais – už sunkius nusikaltimus teistais Nikolajumi Žučkovu, Andrejumi Starostinu, Sergejumi Gavrilovu ir Aleksandru Porvaneckiu.

Nužudė pareigūną

Pirmąją žmogžudystę ta gauja įvykdė 2005 metų kovo 2-ąją – Maskvoje nušovė milicijos kapitoną Dmitrijų Žučkovą.

Kapitonas D. Žučkovas stabdė patikrinti be registracijos numerių važiuojantį „Mitsubishi Pajero“, bet vairuotojas nepakluso ir dar padidino greitį. Tada D. Žučkovas leidosi pažeidėjo vytis ir netoli Krasnocholmsko tilto tą automobilį užblokavo. Kai kapitonas priėjo prie visureigio, iš jo iššoko du milicijos uniformas vilkintys vyrai. Vairuotojas D. Žučkovui kelis kartus smogė, o antrasis į pareigūną paleido automato seriją...

REKLAMA

Nieko nelaukę nusikaltėliai paspruko, palikę ir visureigį, ir antrankiais surakintą vyrą, kuris, pasirodo, ir buvo visureigio savininkas. Buvusį Federalinės saugumo tarnybos darbuotoją Pavlą Foškiną D. Siominas su J. Fiodorovu buvo užpuolę Pervomaisko gatvėje vos išėjusį iš valiutos keityklos, pagrasinę ginklu, pareikalavę 100 000 eurų, tada surankinę antrankiais ir įgrūdę į visureigį. Kai pastarąjį sustabdė milicininkas D. Žučkovas, P. Foškinas išmušė durelių langą, kad pareigūnas suvoktų, jog gresia bėda. Tačiau banditai buvo greitesni...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukas kankindavo

Po šio incidento gaujos vadeivos įsakė saviškiams žudyti visas aukas, kad neliktų liudininkų.

2005 metų balandį J. Fiodorovas, D. Siominas ir J. Sitiašenka vienoje Maskvos gatvėje sustabdė prabangų automobilį. Jie surakino vairuotoją antrankiais ir grasindami nušauti ėmė reikalauti didelės pinigų sumos. Kadangi tokių pinigų vairuotojas pasiėmęs neturėjo, tad banditai nuvežė jį namo, į pamaskvį. Sumušę vairuotojo žmoną ir grasindami nužudyti vaikus, nusikaltėliai privertė sutuoktinius atiduoti 105 000 dolerių ir 200 eurų. Gavę ko norėjo, piktadariai šeimininką išsivežė ir paliko leisgyvį šalia šiltnamių komplekso. Žmogus nuo patirtų sužalojimų mirė.

REKLAMA

„Šitie išgamos ištraukė mano brolį iš automobilio, mušė, smaugė, degino, kol užmušė. Paskui pasisavino jo automobilį „Land Cruiser“ ir 5000 dolerių“, – teisme liudijo vienas iš nukentėjusiųjų.

Nuo 2005-ųjų kovo iki 2007-ųjų, kai buvo suimti gaujos vadeivos, banditai spėjo nužudyti 16 žmonių. Jų aukomis tapo Kinijos, Vietnamo, Lietuvos, Armėnijos, Azerbaidžano, Tadžikistano piliečiai, du milicijos pareigūnai. Savo aukas banditai žvėriškai kankindavo reikalaudami didžiulių pinigų sumų.

2009 metais Maskvos srities teismo prisiekusieji J. Fiodorovą, D. Siominą, S. Fiodorovą, A. Starostiną, N. Žučkovą ir S. Gavrilovą jau buvo pripažinę nužudžiusiais milicijos kapitoną D. Žučkovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų