REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas pirmadienį nagrinės bylą, kurioje bus tiriama, ar prezidento dekretas, kuriuo iš pareigų buvo atleisti trijų teismų pirmininkai, atitinka Konstitucijos ir Teismų įstatymo nuostatoms.

REKLAMA
REKLAMA

Įtarus korupciniais ryšiais su Viliaus Karaliaus cigarečių kontrabandininkų grupuote, 2003 metų liepos 22-sios prezidento dekretu iš Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininko pareigų buvo atleistas Darius Japertas, iš Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko pareigų - Arvydas Gudas, iš Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigų - Palmira Linkevičienė.

REKLAMA

Prieš atleidžiant teisėjai nebuvo svarstomi Teisėjų garbės teisme, jiems nebuvo iškeltos drausminės bylos.

Manydama, kad iš pareigų ji buvo atleista neteisėtai ir nepagrįstai, P.Linkevičienė su skundu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama grąžinti ją į ankstesnes pareigas.

Teisme galutinai suformulavusi ieškinį, P.Linkevičienė paprašė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar prezidento dekretas neprieštarauja nekaltumo prezumpcijos, valdžios skyrimo principams, kai kuriems Teismų įstatymo straipsniams.

REKLAMA
REKLAMA

Skundą nagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija šį prašymą nusprendė patenkinti.

Konstitucinis Teismas aiškinsis, ar prezidento dekretas savo prasme ir turiniu atitinka Konstitucijos preambulėje įtvirtintus teisinės ir pilietinės visuomenės principus, lygybės prieš įstatymą, nekaltumo prezumpciją, įtvirtintą Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje.

Konstitucinis Teismas taip pat aiškinsis, ar nebuvo pažeista dar dviejų buvusių teisėjų - Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininko D.Japerto ir Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko A.Gudo atleidimo procedūra. Šie eksteisėjai taip pat yra kreipęsi į teismą dėl atleidimo iš darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvę teisėjai tvirtina, kad juos atleidžiant buvo pažeista procedūra. Kadangi teisėjai buvo atleisti drausmine tvarka, juos visų pirma turėjo svarstyti Teisėjų garbės teismas.

Pernai birželio 9 dieną Lietuvos apeliacinis teismas patenkino Generalinės prokuratūros skundą - panaikino eksteisėjams anksčiau paskelbtą palankų išteisinamąjį nuosprendį ir juos nuteisė.

Apeliacinio teismo sprendimu, eksteisėjams tam tikrą laiką atimta teisė dirbti darbą teisminėse, teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijose.

Buvusiam Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkui A.Gudui tokia teisė atimta 4 metams, buvusiai Biržų rajono apylinkės teismo teisėjai P.Linkevičienei - 1 metams ir 3 mėnesiams, o buvusiam Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkui D.Japertui - 2 metams 3 mėnesiams.

REKLAMA

Kontrabandos "karaliumi" tituluotam buvusiam policininkui V.Karaliui teismas skyrė 2 metus 6 mėnesius laisvės atėmimo. Bausmės vykdymas atidėtas 2 metams. Per šį laikotarpį nuteistasis be bausmės vykdymą prižiūrinčio pareigūno žinios negalės pasišalinti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei 7 dienoms.

A.Gudą ir V.Karalių teismas pripažino kaltais organizavus piktnaudžiavimą tarnyba siekiant asmeninės naudos ir nuteisė už visus epizodus, kuriuos inkriminavo prokuratūra.

D.Japertą ir P.Linkevičienę teismas pripažino kaltais piktnaudžiavus tarnyba, siekiant asmeninės naudos.

REKLAMA

Tačiau nuteistieji nuosprendžius apskunė Aukščiausiajam Teismui, kuris bylą nagrinės antradienį.

Kasaciniais skundais Aukščiausiajam Teismui P.Linkevičienė prašo palikti galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, o A.Gudas, D.Japertas ir V.Karalius - panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį ir bylą nutraukti.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros kasaciniame skunde teismo prašoma V.Karaliui panaikinti

laisvės atėmimo bausmės atidėjimą ir jį nuteisti laisvės atėmimu 5 metams.

Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, itin stambaus masto kontrabanda besivertęs V.Karalius 2002-iais kreipdavosi į savo žmonos, tuomet - dar tik sugyventinės Kristinos Gudaitės tėvą, kad šis padėtų išvengti suėmimo už kontrabandos gabenimą įkliuvusiems jo bendrams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis, 2002 metų liepą pareigūnams sulaikius kontrabandinių cigarečių gabenimu įtariamus brolius Ralius, V.Karalius išsigando, kad į nelaisvę patekę broliai nepapasakotų pareigūnams apie kontrabandos organizatorius. Todėl V.Karalius kreipėsi į savo sugyventinės tėvą, tuo metu ėjusį Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas, kad šis padėtų Raliams išvengti suėmimo.

A.Gudas kreipėsi į tuometinį Panevėžio miesto apylinkės teismo vadovą D.Japertą, o šis prašymą dėl Ralių perdavė tuometinei Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkei P.Linkevičienei.

Būtent ši teisėja ir nagrinėjo prokuroro prašymą skirti Raliams suėmimą. Posėdžio metu ji nusprendė nesuimti vilkikais kontrabandines cigaretes gabenusių Ralių, ir prokuroro pareiškimas buvo atmestas.
 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų