REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Algirdo Paleckio vadovaujamas Socialistinis liaudies frontas (SLF) kvietė ateiti paminėti 2009-ųjų metų Sausio 16-osios  įvykius, atėjo vos keli žmonės,  atvažiavo ir policijos mikroautobusas su specialiomis riaušių malšinimo priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Nešini plakatais prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos susirinko vos keturi žmonės. Atėjo ir SLF lyderis Algirdas Paleckis. Pasak jo, valdžia turi žinoti, kad gyventojai nepamiršo, kas davė įsakymą šaudyti į žmones ginklais, kurie kitose šalyse naudojami malšinti kalinių riaušes: „Tai buvo vidaus reikalų ministrą Raimondą Palaitį pavadavusi Krašto apsaugos ministerijos vadovė Rasa Juknevičienė, kurios įstaigoje tarnauja 12 neofašistinio judėjimo atstovų“

REKLAMA

Pasak A. Paleckio, valstybė privalės atlyginti nuostolius tiems, kas nukentėjo nuo guminių kulkų ir lazdų.

Stebėti mitingą atvažiavo ir specialus policijos mikroautobusas, kuriame saugotos specialios riaušių malšinimo priemonės, bet pamatę tik saujalę dalyvių, išvažiavo.

Prieš trejus metus sutramdyti įsismarkavusią minią Vidaus reikalų ministerija skyrė priemonių už 41 564 litų, o neramumų dalyviui, netekusiam akies, teks atlyginti 40 tūkstančių litų moralinę ir materialinę žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Norit užtikrinti parlamentarų saugumą riaušių, įvykusių 2009 metų sausio 16 dieną, metu, Viešojo saugumo tarnybai skirta beveik 50 tūkstančių litų šioms priemonėms įsigyti.

Už šią sumą pareigūnams nupirktos 35 ašarinės granatos už beveik 4 tūkstančius litų, 6 dujų granatos už 808 litų, 80 granatų „RP 721 – 8 CS“ už beveik 8 tūkstančius litų, 54 rankinės ašarinės granatos už beveik 7 tūkstančius litų, beveik 90 įvairių rūšių dujų balionėlių už beveik 8 tūkstančius litų,  5 dūmų granatos už 500 litų, 12 garsinių granatų (paketų) už 260 litų, 826 12 kalibro guminių užtaisų už 1559 lito, 170 šovinių „Cheditte“, CHRB  ir „Rubber Ball“ už 400 litų. Vienas „Taser“ užtaisas už 118 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įsigyta 90 vienkartinių antrankių, vienas skaidrus skydas už 767 litų, 10 guminių lazdų už 122 litus, 7 antiriaušiniai skydai už beveik 6 tūkstančius litų, 25 dujokaukės už beveik 5 tūkstančius litų, vienas antiriaušinis šalmas už beveik 500 litų  bei viena policininko lazda su įdėklu už 100 litų.

Pasak pareigūnų, riaušių metu, kuomet įsismarkavusi minia šturmavo Seimą ir daužė langus, panaudotos visos priemonės. Pripažįstama, kad nors neramumai numalšinti, tai atlikta ne itin profesionaliai.

REKLAMA

Vienas iš dalyvių Jevgenijus Tomaševskis neteko akies, tad valstybė jam privalės atlyginti beveik 40 tūkstančių litų moralinę ir materialinę žalą.

Po sausio įvykių į teisiamųjų suolą pateko beveik 100 asmenų. Jiems priteista atlyginti beveik 300 tūkstančių litų žalą.

Daugumai riaušių prie Seimo bylos kaltinamųjų teismas yra skyręs kiek didesnes nei dvejų metų laisvės atėmimo bausmes, tačiau beveik visos jos buvo atidėtos.

Realios laisvės atėmimo bausmės jau skirtos Romui Vaicekauskui, Tomui Čaikauskui, Aleksejui Druzevui, Artūrui Laveckiui, Leonidui Ivanovui, Aleksandrui Daško.

REKLAMA

Kitiems dalyviams – Dariui Subotkevičiui, Tadui Šobliui, Edgarui Švabauskui, Aleksandrui Aškelovičiui, Česlovui Bitovtui, Tomui Čedrauskui, Sauliui Stepaičiui ir Michailui Gajevkiui skirta po dvejus metus ir tris mėnesius laisvės atėmimo, bausmių vykdymą atidedant.

Genrikui Lisovskiui, Karoliui Lenkovskiui, Edgarui Žukauskui, Andrejui Artemenko, Slavomirui Stankevičiui, Tomui Virbickui, Aivarui Avgustinui, Česlavui Dukeliui, Sauliui Žukauskui, Arturui Pantiuchinui skirtos dvejų metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmės, bausmių vykdymą atidedant.

Jurijui Šidlionokui, Vadimui Kundinovičiui, Sigitui Astratovui, Veslavui Lukaševičiui – skirtos metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmės, bausmių vykdymą atidedant.

Dar vienas riaušininkas Skomantas Pakalka slapstėsi Londone ir yra nuteistas atskirai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų