REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip ir kasmet, valstybė kompensuoja privatiems kultūros paveldo savininkams dalį asmeninių lėšų, skirtų jų valdomų kultūros paveldo objektų paveldosaugos tvarkybos darbams. Ši programa veikia nuo 2006 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais 2011 metais Kultūros paveldo departamentas kompensavimui skyrė 500 tūkst. litų. Tarp gavusiųjų valstybės lėšas – keturių dvarų savininkai. Iš rankų į rankas keliavę Elektrėnų rajone esantys Abromiškių dvaro rūmai pagaliau sulaukė šeimininko, kuris ėmėsi atkurti autentišką dvaro sodybos rūmų erdvę ir parką. Šio dvaro sodybos valdytojui išmokėta kompensacija už taikomuosius tyrimus, gaisro nuniokoto pastato avarijos grėsmės pašalinimo darbus bei jų projekto parengimą.

REKLAMA

Atlygintos išlaidos už Vidiškių (Ignalinos raj.) dvaro sodybos rūmų vidaus ir išorės lipdybos restauravimą. Dvaro savininkas savo lėšomis ne tik restauravo rūmus, bet ir atliko jų pritaikymo darbus. Iš aptiktų lipdinių gabaliukų, keleto apipuvusių fragmentų, poros senų nuotraukų ir žmonių prisiminimų restauratoriai atkūrė parketą, laiptus, krosnis ir dvaro sienų puošybą. Lipdiniai restauruoti itin meistriškai. Pusė išlaidų šiems darbams – kompensuota. Dabar dvaro rūmai su parku atverti visuomenei, čia vyksta vieši renginiai.

REKLAMA
REKLAMA

Utenos rajone atgaivinto klasicizmo stiliaus Saldutiškio dvaro rūmuose 2011 m. atlikti tyrimai, kurių metu surastas autentiškas polichrominis dažymas, nustatyta tikroji pastato struktūra. Už šiuos tyrimus ir buvo skirta kompensacija. Pienionių dvaras Kavarsko apylinkėse (Anykščių raj.) yra vienas iš kelių senajame administraciniame Pienionių lauke buvusių dvarų, vadintų tuo pačiu Pienionių vardu. Iki mūsų dienų išliko ūkinių pastatų fragmentai, parkas su skulptūrų liekanomis. Už 2010-2011 m. restauruotą Pienionių dvaro oficiną valdytojas sulaukė kompensacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kretingos rajone, Lazdininkų kaime esančio vėjo malūno savininkui skirta kompensacija už malūno sparnų restauravimą. Šį malūną siekiama paversti patraukliu lankytinu objektu. Joniškio rajone stovinčio unikalaus molinio Melnių malūno valdytojas sulaukė valstybės lėšų už tvarkomųjų paveldosaugos darbų projekto parengimą – kompensuota bemaž pusė išlaidų. Likę pinigai padalinti už Veliuonos miestelio Magazino archeologinius tyrimus, Stasio Šimkaus namo Kaune avarinės būklės likvidavimo darbus ir už Telšiuose, Respublikos g. 9 esančio pastato tvarkomųjų paveldosaugos darbų projekto parengimą.

REKLAMA

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė sako, kad kompensavimo programa privatiems savininkams yra puiki galimybė susigrąžinti už tam tikrus tvarkybos darbus ar tyrimų, projektavimo dokumentų parengimą sumokėtus pinigus. Juos galima toliau investuoti į valdomą paveldo objektą. O turint gerai parengtą dokumentaciją, galima kreiptis finansavimo ir į įvairius fondus.

Paveldosaugininkai primena, kad privačių savininkų valdomų kultūros paveldo objektų tyrimai kompensuojami 100 proc., avarijos grėsmės šalinimas, konservavimas ir restauravimas – iki 50 proc. Tiek pat – 50 proc. – kompensuojami ir projektavimo darbai. Ypač trapiam mediniam paveldui visi minėti darbai kompensuojami iki 70 proc. Norint atsiimti dalį investuotų asmeninių lėšų būtina, kad paveldo objektas būtų saugomas valstybės ir prieinamas visuomenei. Taip pat privalomi nepriekaištingai parengti paveldosaugos tvarkybos dokumentai.

Pasiryžę tvarkyti savo valdomą valstybinės reikšmės kultūros paveldą savininkai visada laukiami departamente, kur gaus reikalingas konsultacijas bei visokeriopą pagalbą. Jeigu jau šiais metais ketinate imtis tyrimų, projektavimo ar ir didesnių tvarkybos darbų, dabar pats metas pradėti rengti kompensavimo prašymus, kurie priimami iki spalio mėnesio. Kompensacijos bus išmokamos metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų