REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 sausio 3 dieną ukrainiečių šuolių su virve komanda "Full Extreme" atliko šuolius nuo Krymo atominės elektrinės pirmojo bloko.

REKLAMA
REKLAMA

Krymo atominė elektrinė apleista branduolinė jėgainė netoli Ščolkinės miesto, Kryme, ant Aktašo vandens saugyklos kranto.

REKLAMA

Full Extreme" komanda atliko 16 šuolių nuo pirmojo atominės elektrinės bloko: nuo pat reaktoriaus šerdies.

Nuo 52 metrų pastato ukrainiečiai atliko bendrą 50 metrų aukščio šuolį. Tam buvo panaudota 1200 metrų virvės.

"Emocijų lavina!" - džiūgavo ekstremalai iš Sevastopolio komandos.

Šuolių su virve asociacijos narys bei šio ekstremalaus sporto pradininkas Lietuvoje Arvydas Vasiliauskas Ekstremalas.lt teigė, kad šį objektą jis su komandos nariais palanvo taip pat išbandyti: "Tuomet vykome į Kazantip festivalį ir ketinome čia šokinėti. Juolab, dar stovėjo apie 120-150 metrų aukščio kranas. Tačiau tada pasirinkome 250 metrų aukščio Šaan Kajos uolą. Ši atominė elektrinė Kryme šuoliams su virve - techniškai nesudėtingas objektas, tačiau šuolininkų su virve objektų sąraše kažkas tokio ypatingo būtinai turi būti".

REKLAMA
REKLAMA

Krymo atominė elektrinė - buvo beveik baigta statyti, tačiau apleista dėl avarijos Černobylio atominėje elektrinėje.

Pirmieji projektiniai tyrimai atlikti 1968 m. Statyba prasidėjo 1975 m. 1987 m. statybos sustabdytos, o 1989 m. priimtas sprendimas nepaleisti elektrinės.

Nuo to laiko konstrukcija ardoma metalo laužui. Yra įrodymų, kad reaktorius VVER-1000, kuris taip ir nebuvo patalpintas į jam numatytą vietą, buvo supjaustytas į metalo laužą 2005 m.

Kai kurie šaltiniai tvirtina, kad atominėje elektrinėje turėjo būti montuojami RBMK-1000 reaktoriai. Kuras nebuvo importuotas, radiacijos pavojaus nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1995-1999 m. turbinų skyriuje buvo rengiami elektroninės muzikos festivaliai „Kazantip".

1998-2000 m. sukurta dukterinė įmonė „Rytų Krymo energetinė kompanija", kuri įsigijo elektrinę už 2,204 mln. grivinų.

2003 m. rugsėjo mėn. turto fondas už 310 tūkst. grivinų pardavė unikalų kraną „Kroll", skirtą atominio reaktoriaus montavimui.

Iki išmontavimo bokštinis kranas buvo naudojamas šuoliams su parašiutu. Šokinėjama buvo nuo apatinės (80 m) ir viršutinės (120 m) krano strėlių.

2004 m. Ukrainos vyriausybės, kaip rašoma "wikipedia", kuro ir energetikos ministerija perdavė Krymo atominę elektrinę Krymo ministrų žinion, kurie turėjo parduoti įgytą turtą, o gautus pinigus turėjo skirti sprendžiant socialines ir ekonomines problemas Lenino rajone, Kryme, o ypač Ščolkinė mieste.

REKLAMA

2005 m. turto fondas pardavė reaktorių skyrių už 1,1 mln. grivinų juridiniam asmeniui, kurio asmenybė neskelbiama.

2006 m. buvusi elektrinės teritorija išrinkta kaip galima vieta steigti bandomąjį technologinį parką. 2008 m. pradėti pasiruošiamieji „Ščolkinė technologijų parko" darbai.

Miesto valdžia šiam parkui perdavė dalį objektų, esančių parko teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų