REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos kosminis aparatas ,,Phobos– Grunt“ sekmadienio vakare nukrito į Žemę, tačiau tiksli jo kritimo vieta nenustatyta, o Rusijos specialistai nurodo skirtingas nuolaužų išsibarstymo planetos paviršiuje koodinates.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos oro ir kosminės erdvės gynybos pajėgų atstovas Aleksejus Zolotuchinas naujienų agentūrą „Interfax“ informavo, kad atmosferoje nesudegusios ,,Phobos–Grunt“ liekanos vakar, sausio 15 d., maždaug 21.45 val. Maskvos laiku nukrito į Ramųjį vandenyną už 1250 km į vakarus nuo Čilei priklausančios Velingtono salos.

REKLAMA

Tačiau šios informacijos Rusijos federalinė kosmoso agentūra ,,Roskosmos“ nepatvirtino. Apie galimą ,,Phobos– Grunt“ kritimo vietą tyli ir Europos kosmoso agentūros (ESA) ir JAV Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabo (NORAD), stebėjusio šio kosminio aparato orbitą, atstovai.

Rusijos kariškių teigimu, žemėjanti ,,Phobos– Grunt“ orbita ir aparato kritimo į atmosferą procesas visą laiką buvo stebimas antžeminėmis kosminio stebėjimo priemonėmis. Nustatytoji kosminio aparato fragmentų kritimo į Ramųjį vandenyną vieta esą yra tame pačiame geografiniame rajone, kuriame paprastai skandinami iš orbitos nuleisti nebenaudojami kosminiai laivai, pavyzdžiui, krovininiai erdvėlaiviai ,,Progress“.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kad kitos Rusijos naujienų agentūros ,,RIA Novosti“ šaltiniai kosminėje pramonėje, panorėję likti nežinomi, sakė, jog remiantis rusų balistikų apskaičiavimais, ,,Phobos– Grunt“ liekanos nukrito Brazilijos teritorijoje, Gojaso valstijoje. Savo ruožtu ,,Roskosmos“ atstovai prognozavo, kad tai, kas liko iš kosminio aparato, nukris vakarinėje Atlanto vandenyno dalyje netoli Brazilijos krantų.

NORAD vadavietė oficialiai patvirtino ,,Phobos–Grunt“ kritimo į Žemę faktą, tačiau tiksliai nenurodė kritimo vietos koordinačių, apsiribojusi pastaba, kad ,,objektas nukrito prognozuoto laiko intervalo ribose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos specialistai artėjant ,,Phobos–Grunt“ kritimui iš orbitos ne kartą skelbė ir ne kartą keitė galimos kritimo vietos prognozes. Iš pradžių buvo manoma, kad iki 200 kg masės nesudegusios kosminio aparato liekanos gali nukristi Indijos vandenyne netoli Madagaskaro, po to  – Atlanto vandenyne netoli Argentinos, dar vėliau – rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Rusijos mokslininkai buvo paskelbę, kad ,,Phobos–Grunt“ gali nukristi Žemės paviršiaus juostoje tarp 51,4 laipsnių šiaurės platumos ir 51,4 laipsnių pietų platumos.

REKLAMA

„Phobos-Grunt“ – pirmasis per 15 pastarųjų metų Marso tyrimams skirtas Rusijoje sukurtas kosminis aparatas. Jis buvo paleistas lapkričio 9 dieną, tačiau nesugebėjo įjungti raketinių variklių, kaip buvo numatyta pagal skrydžio planą, ir liko skrieti aplink Žemę vadinamąja atramine orbita . Daugkartiniai bandymai užmegzti su juo dvikryptį ryšį baigėsi nesėkmingai, perduoti naujų valdymo programų į „Phobos-Grunt“ kompiuterį nepavyko.

Šis kosminis aparatas virto vadinamąja kosmine šiukšle ir dėl stabdomojo viršutinio Žemės atmosferos sluoksnio poveikio neišvengiamai turėjo nukristi į Žemę.

Šiame vaizdo siužete – pasakojimas apie žlugusią „Phobos-Grunt“ kosminę misiją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų