REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos opozicinė partija - Dešiniųjų jėgų sąjunga (DJS) ketina užginčyti Konstituciniame Teisme taisykles, apribojančias kai kurių partijų dalyvavimą rinkimuose, pranešė DJS lyderis Nikita Belychas praėjus kelioms dienoms po Kremliui lojalių jėgų pergalės rinkimuose į 14 regionų įstatymų leidžiamosios valdžios institucijas.

REKLAMA
REKLAMA

DJS buvo nušalinta nuo dalyvavimo keturiuose iš 13 Federacijos subjektų per rinkimų kampaniją.

REKLAMA

Analitikų nuomone, sekmadienį įvykęs balsavimas, kuriame pergalę iškovojo dvi "valdžios partijos", taip pat kairieji, yra gruodį vyksiančių rinkimų į Valstybės Dūmą ir 2008 metų prezidento rinkimų generalinė repeticija.

Dešinieji ketina kreiptis į teismą "dėl nekonstitucingumo tų normų, kuriomis remiantis partija nušalinama nuo rinkimų", sakė N.Belychas žurnalistams, turėdamas omenyje nušalinimą visos partijos, atsisakius dalyvauti rinkimuose nors vienos jos regioninės grupės nariams.

REKLAMA
REKLAMA

DJS lyderio nuomone, yra tikimybė, kad panašūs metodai gali būti panaudoti ir per Dūmos rinkimus.

N.Belychas pažymėjo, jog buvusi per rinkimų kampaniją praktika "kai kur rimbu, o kai kur meduoliu" nušalinti partijas nuo dalyvavimo rinkimuose, apriboja balsuojančiųjų pasirinkimo laisvę.

DJS ir liberalios opozicinės partijos "Jabloko" vaidmuo Rusijos politiniame gyvenime gerokai sumažėjo 2000 metais atėjus į valdžią Vladimirui Putinui. Daugiau kaip pusę vietų parlamente priklauso Kremlių remiančiai partijai "Vieningoji Rusija".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jabloko" atstovas Andrejus Kosmyninas pranešė, kad jo partija taip pat rengiasi paduoti skundą į Konstitucinį teismą dėl dalyvavimo rinkimų kampanijose normų.

Anksčiau "Jabloko" Sankt Peterburgo skyrius jau kreipėsi į teismą dėl užstato, kurį turi įnešti partija, paduodama kandidatų sąrašą rinkimuose į įstatymų leidžiamąjį susirinkimą.

Sankt Peterburge rinkimų užstatą sudaro keli milijonai dolerių ir, pasak A.Kosmynino, yra nemaža suma opozicinėms partijoms, kurios negauna paramos iš valstybės.Užstatas, kurio dydis įvairiuose regionuose yra skirtingas, negrąžinamas, jeigu partija nušalinama nuo rinkimų kampanijos.

REKLAMA

N.Belychas pranešė, kad DJS ketina užginčyti šią taisyklę Europos Žmogaus Teisių Teisme Strasbūre.

KREMLIUS RENGIA BALSŲ SKAIČIAVIMO PERSONALĄ

V.Putinas antradienį faktiškai nušalino daug metų Centriniai rinkimų komisijai vadovavusį Aleksandrą Vešniakovą, neįtraukęs jo į penkių CRK naujų narių sąrašą.

Analitikų nuomone, tai yra dar vienas Kremliaus žingsnis sugriežtinti politinę kontrolę artėjant prezidento rinkimams kitais metais.

Politologai mano, jog priimdamas sprendimą dėl naujos CRK sudėties valstybės vadovas norėjo, kad federalinius rinkimus "prižiūrėtų" lojalesni vyriausybei pareigūnai.

REKLAMA

"Artėja federaliniai rinkimai, rinkimai į Valstybės Dūmą, prezidento rinkimai, ir čia reikalingas visiškai lojalus, visiškai klusnus ir pasirengęs pakankamai rimtiems nukrypimams nuo normų žmogus", - sakė politologas Georgijus Satarovas, kalbėdamas radijo stoties "Echo Moskvy" laidoje.

Politikos tyrimų instituto direktoriaus Sergejaus Markovo nuomone, A.Vešniakovas galėjo sukelti V.Putino nepasitenkinimą, pasisakydamas prieš pastarąsias rinkimų įstatymų pataisas, kurios apsunkino opozicinių partijų gyvenimą.

A. Vešniakovas vadovavo rinkimų komisijai nuo 1999 metų. Per šį laikotarpį Rusijoje du kartus vyko prezidento rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalioji opozicija priekaištavo A.Vešniakovui, kad jis nepakankamai rėmė demokratiją. Tačiau, kai kurių politologų ir diplomatų nuomone, CRK vadovas ne kartą laikėsi pozicijos, nesuderinamos su vyriausybės pažiūromis, pasisakė už tai, kad būtų daug partijų.

Interviu agentūrai"Reuters" pernai A.Vešniakovas kritiškai atsiliepė apie "Vieningosios Rusijos" viešpatavimą, sakydamas, kad šalis rizikuoja pakartoti Sovietų Sąjungos klaidas, jeigu leis vienai partijai įgyti pernelyg didelę įtaką.

"Vieningosios Rusijos" nariai neigia, jog sprendimas nušalinti A.Vešniakovą turėjo politinę potekstę, ir yra įsitikinę, kad naujasis CRK vadovas bus nepriklausomas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų