REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžietis išdrįso paduoti Savivaldybę į teismą už – įsitikinęs – neteisėtą rinkliavą dėl automobilių statymo kai kuriose miesto gatvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų dienraštis jau rašė, jog Panevėžio valdininkai net šešerius metus nepastebėjo, kad pasikeitė rinkliavos už automobilių stovėjimą centrinėse miesto gatvėse tvarka.

REKLAMA

Nors dar 2005-aisiais buvo nuspręsta, kad tokių rinkliavų negali organizuoti biudžetinė įstaiga ir negali įpareigoti Savivaldybei pavaldžią įmonę tai daryti, susigriebta tik 2011 metais.

Buvo nuspręsta parengti vietinės rinkliavos, nustatytos transporto priemonių vairuotojams už naudojimąsi mokamomis transporto priemonių stovėjimo vietomis ir aikštelėmis, strategiją.

Tačiau iki šiol ji neparengta ir galioja miesto Tarybos 2000 metų gruodžio mėnesį patvirtintas sprendimas, kaip organizuoti rinkliavą už automobilio stovėjimą Panevėžio gatvėse, aikštėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie panevėžiečiai, sužinoję, kad rinkliava organizuojama lyg ir neteisėtai, nusprendė nemokėti privalomų dviejų litų už automobilio pastatymą centrinėje miesto dalyje.

Ieškos teisybės

Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus specialistai nepaklusniems vairuotojams surašė administracinės teisės pažeidimo protokolus, o Administracinė komisija prie Panevėžio miesto savivaldybės tarybos jiems skyrė baudas. Tokia bauda buvo paskirta ir panevėžiečiui Eugenijui Merkeliui – išrašytas 110 litų kvitas. Tačiau ponas Eugenijus baudos nemokėjo, o nusprendė Savivaldybę paduoti į teismą. Nes mano, kad bauda jam skirta neteisėtai, jeigu Savivaldybei pavaldi įmonė „Panevėžio gatvės“ rinkliavą rinko neteisėtai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, sausio 12 dieną Panevėžio apylinkės teisme vykusiame teismo posėdyje E. Merkelis negavo atsakymo, ar teisėtai nesumokėjo paskirtos baudos. Jam tik buvo įteikta byla, kad galėtų su ja susipažinti.

Tačiau po teismo posėdžio E. Merkelis „Panevėžio balsą“ patikino, kad iki kito posėdžio surinks visus būtinus dokumentus ir bandys įrodyti, jog Savivaldybė pažeidė šalyje galiojančius įstatymus ir dar neteisingai paskyrė baudą.

Nubaudė teisingai

Teisme miesto Savivaldybei atstovavusi Administracinės komisijos atsakingoji sekretorė Genė Mekienė sako, kad tai pirmas kartas, kai Savivaldybė paduodama į teismą už automobilių stovėjimą centrinėse miesto gatvėse.

REKLAMA

„Tokio atvejo nebuvo, kad už rinkliavą reikėtų aiškintis teisme, – prisipažino G. Mekienė. – Manau, jog teismas pripažins, kad Savivaldybės įmonė teisėtai organizavo rinkliavą už naudojimąsi mokamomis transporto priemonių stovėjimo vietomis ir aikštelėmis. Nors 2005 metais buvo pakeistas įstatymas, įpareigojęs šalies savivaldybes keisti rinkliavos tvarką ir skelbti konkursą, kad būtų nustatytas paslaugos teikėjas, miesto Taryba savo sprendimo nepakeitė. Jis galioja iki šiol. Tai reiškia, kad rinkliava organizuojama teisėtai ir pinigai už automobilių stovėjimą miesto gatvėse ir aikštėse renkami teisėtai.“

REKLAMA

Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vedėjas Normundas Šarkanas irgi girdėjo, kad Savivaldybė paduota į teismą už neteisėtai organizuojamą rinkliavą.

„Žmonės tiki gandais, kad už automobilių statymą mokamose transporto stovėjimo vietose pinigai renkami neteisėtai, – tokio ieškinio atsiradimą labai paprastai aiškina vedėjas. – Kai pernai buvo paskleistas gandas, kad rinkliava neteisėta, tokių protokolų Viešosios tvarkos ir kontrolės skyrius surašė penkiasdešimt.“

„Rinkliava – teisėta, – tikina N. Šarkanas. – Juk yra pastatyti ženklai vietose, kuriose pastačius automobilį teks mokėti pinigus. Be to, vis dar galioja 2000 metais patvirtintas miesto Tarybos sprendimas, kaip organizuojama rinkliava už transporto priemonių statymą centrinėje miesto dalyje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, jeigu teismas priims sprendimą, kad rinkliava neteisėta, tuomet, pasak specialisto, ir paskirtos baudos mokėti nereikės. „Bet tą gali nustatyti tik teismas“, – pabrėžia jis.

Skirtingos nuomonės

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ vadovai irgi nesutinka, kad įmonės kontrolierių veikla neteisėta ir nelegali. „Vykdome miesto Tarybos sprendimą, – sako jie. – Jis dar nepakeistas, todėl veikla teisėta. Kai rinkliavos tvarka miesto Tarybos sprendimu bus sustabdyta, tuomet mūsų įmonės kontrolieriai pinigų iš vairuotojų nerinks.“

REKLAMA

O štai Savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Alfonsas Petrauskas ir toliau mano, jog rinkliava už automobilių stovėjimą centrinėje miesto dalyje renkama neteisėtai. „Pasikeitė įstatymai, o Savivaldybės teisininkai neseka, kaip jie keičiasi“, – konstatuoja jis.

„Man nesuprantama, kodėl nuo 2005 metų, kai pasikeitė įstatymai, Savivaldybėje nebuvo padaryti pakeitimai ir iki šiol galioja dar 2000 metais gruodžio 13 dieną patvirtinti vietinės rinkliavos nuostatai, – stebisi A. Petrauskas. – Reikia patvirtinti naują tvarką ir skelbti konkursą, kas galėtų užsiimti teisėta veikla ir rinkti pinigus už transporto priemonių statymą mokamose vietose.“

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų