REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržų rajono savivaldybės poliklinikai galvos skausmu tampa nedrausti ligoniai ir greitosios pagalbos medikų pasiruošimas dirbti valdomiems iš Panevėžyje esančios dispečerinės tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA

Ligonių kasos moka tik už apdraustuosius

Dėl geresnio ligonių aptarnavimo poliklinikoje ir kaimo medicinos punktuose nemažai pastangų įdėjusiai Biržų rajono poliklinikai gerus užmojus gali tekti pristabdyti dėl mažėjančio finansavimo.

REKLAMA

Tvarka, kai ligonių kasa įstaigoms pinigus mokėdavo pagal sąrašinių žmonių skaičių, pasikeitė. Finansinė drausmė sustiprinta paaiškėjus, kad šiuo metu šalyje privalomojo sveikatos draudimo neturi per 300 tūkst. gyventojų, nors už jų sveikatos priežiūrą poliklinikoms kiekvieną mėnesį pervedami pinigai. Įsigaliojus naujai tvarkai šalies poliklinikų finansavimas sumažės keliomis dešimtimis milijonų litų.

Jei anksčiau poliklinikos pinigus gaudavo už visus prisirašiusius, nors ir nė sykio įstaigoje nesilankiusius pacientus, dabar tokia praktika baigėsi.

REKLAMA
REKLAMA

Ligonių kasai pareikalavus peržiūrėti poliklinikų pacientų sąrašus ir nustatyti, ar visi prie pirminės sveikatos priežiūros įstaigos prisirašę gyventojai yra aprausti privalomuoju sveikatos draudimu, minėtas įpareigojimas įvykdytas ir Biržuose. Rezultatas – iš 24367 prie poliklinikos prisirašiusių žmonių net 2572 neturi privalomojo sveikatos draudimo.

Pasak Biržų poliklinikos direktoriaus Leonido Sologubovo, dėl to jau kurį laiką įstaiga kas mėnesį nebegauna apie 30 tūkst. Lt pinigų, kuriuos skirdavo ligonių kasa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad per metus bus prarasta apie 400 ar netgi 500 tūkst. Lt poliklinikai itin reikalingų lėšų.

Įstaiga jau anksčiau ėmėsi taupymo priemonių – uždarytas fluorografijos kabinetas, nebešildomas Vabalninko ambulatorijos antrasis aukštas.

Pasak direktoriaus, neilgai trukus gali pradėti aiškėti, ar įstaiga sugebės verstis iš skiriamų lėšų, ar neteks galvoti apie atlyginimų balo bei personalo mažinimą. Poliklinikos vadovas sako, kad dalis neapsidraudusiųjų už paslaugas moka patys, o būtinoji medicinos pagalba teikiama nemokamai.

REKLAMA

„Greitąsias“ valdys Panevėžys

Antradienį Panevėžio teritorinėje ligonių kasoje kartu su kitų rajonų atstovais lankėsi Biržų savivaldybės merė Irutė Varzienė ir poliklinikos direktorius L. Sologubovas.

„Iki liepos mėnesio dispečerių darbą turi perimti Panevėžys“, – vakar „Šiaurės rytams“ sakė poliklinikos direktorius.

Jau prieš pusmetį Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu biržiečiai atidavė dviejuose greitosios pagalbos automobiliuose buvusias GPS sistemas, kompiuterinę įrangą. Tad dabar nežinia, kaip be ryšio priemonių likusius automobilius galės valdyti Panevėžyje esanti dispečerinė tarnyba. Viliamasi, kad bus nupirktas naujas automobilis su būtina ryšio sistema.

Centralizavus „greitųjų“ valdymą dispečerių pareigybės nebeliks.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų