REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva mini 21-ąsias tragiškų Sausio 13-osios įvykių metines ir Laisvės gynėjų dieną. Nuo šio įvykio neatsiejamas Michailas Golovatovas, buvęs Rusijos specialiosios paskirties Alfa būrio vadovas,  dalyvavęs Sausio 13-osios įvykiuose Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

1991 m. sausio 11-13 d. vadovavo Alfa grupei, kuri sausio 13 d. šturmavo Vilniaus televizijos bokštą ir radijo ir televizijos pastatus Vilniuje, kuomet žuvo keturiolika Lietuvos piliečių.

REKLAMA

Šiandien Balsas.lt turėjo unikalią galimybę susisiekti su šiuo Lietuvos istorijoje neigiamai pasižymėjusiu asmeniu. Prieš laidą raginome skaitytojus komentaruose užduoti rūpimus klausimus, o vėliau Balsas.lt žurnalistė uždavė juos tiesioginiame eteryje Alfa grupės vadui.

M. Golovatovas: į mūsų karius šaudė iš aplinkinių namų

Rusų laikraštis „Komsomolskaja pravda“ organizavo pokalbių laidą „1991-ųjų Sausio 13-osios įvykiai Vilniuje: operacija ar provokacija“ su Michailu Golovatovu ir sutiko išskirtinai naujienų portalui Balsas.lt leisti tiesioginiame eteryje užduoti kelis klausimus žmogui, kurio veiksmams abejingų Lietuvoje nėra.

REKLAMA
REKLAMA

„Į mūsų karius šaudė iš aplinkinių namų. Teko kviesti šarvuočius, kad kariai būtų evakuoti ir išgelbėti nuo mirtino pavojaus“, – laidoje aiškino M. Golovatovas. Jis teisinosi, kad Alfa smogikų būrys ginklų nenaudojo, ir tai jis pabrėžęs po operacijos rašytoje ataskaitoje. Laidos vedėjai J. Afoninai iš po stalo ištraukus Sergejaus Mosino karabiną,  M. Golovatovas šaipėsi: „Nejaugi sovietų armija galėjo naudoti tokius ginklus 1991 metais?“  Jis aiškino, kad per operaciją Vilniuje „Alfa“ kariai buvo ginkluoti automatais „Kalašnikov“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vengė „nepatogių“ klausimų

Balsas.lt žurnalistei telefonu paklausus, ar jis pateisina Sovietų Sąjungos valdžios sprendimą siųsti kariuomenę „įvesti tvarkos“ Vilniuje, M.Golovatovas įniršo: „Kodėl jūs manęs neklausinėjate, kodėl veikė provokatoriai, nes aš kitaip jų nepavadinsiu? Tie, kurie šaudė nuo artimiausių namų stogų ir šaudė tais ginklais, kurie niekaip nesusiję nei su tarybine armija, nei su spec. padaliniais.“

Paklaustas, ar sutiktų pakartoti savo veiksmus, M. Golovatovas kalbėjo neaiškiai ir ėmė pasakoti apie tai, kad prieš dvi valandas kartu su laidos vedėja Galina Sapožnikova buvo kapinėse, kur palaidotas per Sausio 13-osios įvykius žuvęs Alfa būrio narys leitenantas Viktoras Šatskich.

REKLAMA

„Ten susirinko ir tie, kas tais metais buvo su manimi, ir šiandienos specialiųjų tarnybų darbuotojai su vadu. Tai ta taisyklė, kurios mes nepakeisime, kol esame gyvi, turime skolą – atiduoti duoklę atminčiai. Mes esame kariai ir jei yra įsakymas, tai tiek 1991 metais, tiek šiandien specialiųjų tarnybų darbuotojai juos vykdo“, – teigė M. Golovatovas.

Pasak jo, vadovybė ir valstybė skiria užduotis, ne jis pats, o užduotis, kurią M. Golovatovas atskrido neva vykdyti į Lietuvą su visu būriu – tai galimybės suteikimas transliuoti laidas rusų kalba ir užtikrinti transliavimą per televizijos bokštą visai Baltijos šalių teritorijai.

REKLAMA

Nesijaučia žaislu

„Kažkokių nurodymų vykdyti perversmą nebuvo, o ir perversmo būti negalėjo, nes Prunskienė buvo pavyzdys ir tai buvo Sovietų Sąjungos Respublika“, – teisinosi buvęs „Alfa“ būrio vadas.

Balsas.lt taip pat teiravosi, ar kariškiai patys nepasijuto „pakištais“, kai Michailas Gorbačiovas pareiškė, kad armija pati savo iniciatyva „nerangiai veikė“, į ką M. Golovatovas atsakė:

„Jei kariškiai supranta, kad juos pakišo, tai jau ne kariškiai – tai žaislas. Mes vykdėme užduotį, kurią mums skyrė. Čia jau reikėtų kalbėti apie šalies vadovą ir suprasti, kad mes vykdome jo įsakymus, jam už tuos įsakymus ir reikėtų atsakyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Golovatovas dėl visų įvykių apkaltino provokatorius, kurie neva šaudė nuo šalia buvusių namų stogų iš ginklų, kurie neturi jokio sąryšio nei su Sovietų armija, nei su specialiosiomis tarnybomis.

Savi apie savus

Savo ruožtu, laidos vedėja akcentavo, kad tikisi, jog Lietuvoje, kaip ir Rusijoje žmonės pradės nevienareikšmiškai žiūrėti į šiuos įvykius arba bent jau suabejos dėl oficialios versijos. Tikėtina, kad šios laidos tikslas ir buvo įrodyti, kad visi Sausio 13-osios įvykiai tėra provokacija. Tačiau prieš keliant lietuviams abejones, vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad SSRS KGB pirmininko V. Kriučkovo memuaruose pateikiami faktai liudija, jog už visos šios akcijos stovėjo pats M. Gorbačiovas.

REKLAMA

Dirbdamas KGB pirmininku, V.Kriučkovas vadovavo 1991 metų rugpjūtį surengtam perversmui, kurį prieš tuometinį SSRS prezidentą Michailą Gorbačiovą organizavo vadinamasis „Valstybinis nepaprastosios padėties komitetas“ .

Balsas.lt publikuoja trumpo interviu su Michailu Golovatovu garso įrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų