REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas padėjo tašką 2008-ųjų pabaigos istorijoje dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs tuometinio Premjero Gedimino Kirkilo patarėjas Saulius Spėčius pažeidė tarnybinę etiką, tapęs bendrovės LEO LT valdybos nariu, ketvirtadienį paskelbė teismas, palikęs galioti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą.

REKLAMA

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) galutine ir neskundžiama nutartimi, priimta išplėstinės teisėjų kolegijos, atmetė S. Spėčiaus prašymą panaikinti jam nepalankius VTEK ir Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimus.

VTEK 2008 m. spalio 9 d. sprendimu nustatė, kad S. Spėčius, 2008 m. gegužės 20 d. nustojęs eiti Ministro Pirmininko patarėjo pareigas tą pačią dieną įsidarbino bendrovėje LEO LT valdybos nariu. Iki pat įsidarbindamas LEO LT S. Spėčius, kaip Ministro Pirmininko patarėjas, sprendė klausimus, susijusius su šios bendrovės steigimu bei jos priežiūra.

REKLAMA
REKLAMA

Konstatuota, kad tokiu savo elgesiu S. Spėčius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

VTEK pažymėjo, kad nacionalinio investuotojo bendrovė buvo steigiama vykdyti didžiulį valstybinės reikšmės projektą - naujos atominės jėgainės statybą, kaip būdą valstybės mastu spręsti energetikos problemas pritraukiant privatų kapitalą, kuris bendrovės sukūrimo sandoryje dalyvauja siekiant akcijų vertės ir verslumo.

S. Spėčius, kaip Ministro Pirmininko patarėjas, nustatyta tvarka paskirtas dalyvavo visose komisijose ir darbo grupėse, organizavo darbo grupėms nuostatų ir pozicijų derybiniais klausimais parengimą, aktyviai dalyvavo derybose, pristatė Vyriausybės nutarimus bendrovės LEO LT steigimo klausimais Seimo komitetuose ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi buvusio valstybės tarnautojo S. Spėčiaus tarnybinės funkcijos iki pat išėjimo iš valstybės tarnybos dienos buvo susijusios su LEO LT steigimo proceso ir kitų klausimų, susijusių su šia bendrove, sprendimu ir priežiūra, todėl jam galiojo vienerių metų draudimas įsidarbinti.

Išplėstinė LVAT teisėjų kolegija padarė išvadą, kad S. Spėčius stebėjo ir rūpinosi atskirais nacionalinio investuotojo formavimo (su)kūrimo ir steigimo klausimais bei turėjo galias atitinkamu būdu veikti šioje srityje. Po Atominės elektrinės įstatymo pakeitimų nacionaliniu investuotoju galiausiai tapo LEO LT, - įmonė, kurioje S. Spėčius ir įsidarbino.

Vilniaus apygardos administracinis teismas S. Spėčiaus skundą dėl jam nepalankaus VTEK sprendimo nagrinėjo tris kartus, jį atmesdamas. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas du kartus pirmos instancijos teismo sprendimus naikino, grąžindamas teismui bylą nagrinėti iš naujo. Dėl paskutinio Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo S. Spėčius Vyriausiajam administraciniam teismui pateikė apeliacinį skundą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų